FAMILIE
Trouwen Rienk de Vries en Hinke Wagenaar, 1929
In
1929 ben ik getrouwd met Hinke Wagenaar en zijn we in Deventer gaan
wonen, in Knutteldorp. Daar is Tabe geboren in 1930, maar toen we
daar zo'n 1 ½ jaar gewoond hadden zijn we verhuisd naar
de Diepenveenseweg 184 in Deventer. Toen Tabe een jaar
of
3 was liep ik eens met hem door Stiens en daar kwamen we Pake Geale
tegen met de bel; hij gaf Tabe een ansichtkaart waar hij zelf opstond
met de bel. Dat omroepen heeft hij nog heel lang gedaan in Stiens.
De ansichtkaart die Tabe van zijn overopa kreeg
Maar om op de winkel terug te komen, in 1931 hebben ze die helemaal verbouwd. Een grote kelder eronder voor de kaas en een grote ruimte erboven voor pakhuis, dus een voor die tijd grote winkel. Maar een jaar later bleek dat het eigenlijk nog niet groot genoeg was, want Geale was getrouwd met Trijn en zij hadden ook 2 kinderen, een zoon Tabe en een dochter Richtsje, een mongooltje. Toen Tabe van Geale wilde trouwen met de dochter van de bakker ernaast wilde die bakker niet dat zijn dochter daar in die massale familiegemeenschap trouwde; ga maar na, mijn oudste broer Geale zat erin met zijn gezin, mijn jongste broer Douwe en mijn zuster Mine, dus dat was heel wat. Ze hebben de zaak dus gesplitst: mijn jongste broer en mijn zuster zijn in het huisje van mijn moeder gaan wonen, een betrekkelijk klein huisje, en zij zijn garen en band en ondergoed gaan verkopen. Mijn oudste broer Geale en zijn zoon Tabe deden de kruidenierswaren en hadden ook nog vloerkleden en matten en dat spul. Bakker Salverda ernaast overleed, en zijn zoon wilde de bakkerij niet voortzetten, hij is later naar Heerenveen gegaan en is daar een bakkerij begonnen. Zij kochten dus het huis van de bakker en daar trokken Geale en Trijn en Richtsje in en Tabe en zijn vrouw Lokke betrokken het oorspronkelijke huis. Maar ja, de winkel was wel mooi uitgebreid, maar in Zuid-Stiens kwam er een grote zelfbediening bij en bovendien was Lokke iemand uit het hele hout, een totaal ongeschikte vrouw voor een winkel. Ze moesten er dus een hulp bijnemen en de verdiensten van de zaak waren daar niet genoeg voor. Na het overlijden van Trijn is de boedel verdeeld, Tabe is uit de zaak gegaan en werkt nu (1985) als chef in de Comarkt, een grote zelfbedieningszaak. Mijn broer Geale zit in een bejaardentehuis en Rigtje zit in een opvanggezin, niet in een inrichting, ze kan nog wel ièts. Maar ja, nou zit die hele familie daar vlak bij elkaar, er is zo'n 100 meter tussen Miene en Geale, maar Tabe komt bijna nooit bij hen en Lokke helemaal nooit. Mine is nu zo ongeveer 79 jaar, (NB: 1985) maar ze kan nog niet eens een girobiljet invullen, en Tabe zal dat niet voor haar doen. Geale praat ook nooit over zijn kleinkinderen. Gelukkig wonen wij een eind daarvandaan……
Verhaal (2016) van Geale Tabe de Vries, zoon van Tabe de Vries (neef van zoon Tabe van Rienk, kleinzoon van broer Geale) en Lokke Beetstra:
“Mijn pake Geale opende midden jaren 30 een kruidenierszaak iets verderop aan de Smallebrug en Douwe en Mina runden samen een manifacturenzaak in de oude winkel van beppe Klaaske- zij waren beiden vrijgezel. De nieuwe winkel is door mijn vader Tabe voortgezet tot 1978 toen de nieuwe supermarkt aan de Skilwei klaar was. Ik heb tot mijn 16de achter de winkel aan de Smallebrug gewoond en pake Geale woonde met beppe Trijntsje en hun dochter Richtsje (die Down’s syndroom had) in het pand ernaast. Beppe Trijntsje is vrij jong overleden (zij was lang ziekelijk) . Richtsje heeft de laatste jaren in een gezinsvervangend tehuis gewoond en pake Geale is begin jaren 90 overleden. De laatste jaren woonde hij in het verzorgingshuis in Stiens. “
Grafstenen op de begraafplaats in
Stiens