Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes.

                        I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 


Patiënten nieuwsbrief januari/februari 2008 

 

Een gedicht uit “toekomstdroom” van Johan Kromhout van der Meer

Heimwee

Mijn herinneringen zijn beelden die mijn geest bewaarde

Een zwijgende blik, die naar gesloten handen staarde

Jouw mond, moe neergebogen, teruggekomen.

Ik voelde verbondenheid, toen ik jou ontwaarde.

 

Wat langer wil ik bij kleine vreugden stille staan

Het is ontwaakt, het daagt, het komt er aan.

Nu zijn het geen snel vervlogen dromen

Zo ik t eens zag is het opnieuw ontstaan.

 

Zacht klinkt een liefdevolle stem, ik ben verblijd

En mijn vreugde in jouw genegenheid

‘t zijn klanken opnieuw geboren

Vertroostende stem in eenzaamheid.

 

Met dit mooie gedicht over hoop, toekomst en liefde van Johan Kromhout van der Meer wens ik u allen een voorspoedig en gezond 2008. 

Voor onze praktijk wordt dit een jaar van stabilisatie en denkwerk over mogelijk verdere groei, en samenwerking met andere disciplines zoals fysiotherapeuten en diëtistes. Achter de schermen (u merkt daar niet direct veel van) werken we al veel met hen samen. Meestal gaat dat over u als patiënt, hoe de behandeling verloopt, of we u iets anders te bieden hebben. Binnen onze eigen muren werken we voor de diabetespatiënten al een aantal jaren samen met diabetesverpleegkundige Cheryl die op gezette tijden haar spreekuren houdt.

Soms loopt niet alles op rolletjes, zoals bijvoorbeeld onze nieuwe telefooncentrale die nog steeds aangelegd moet worden door de leverancier!  Maar 30 januari is dat eindelijk zo ver.

In deze brief een medische rubriek over de winterkwaaltjes: griep, hoesten, diarree. Dat zijn althans de meest voorkomende zaken waar mensen mee op het spreekuur komen, zowel bij de doktersdienst als bij de huisarts. Wanneer moet je heengaan? Wanneer kun je afwachten, en wat zijn alarmsignalen? Even een update hierover.

Ideeënbrievenbus

Mag ik u herinneren aan de roze ideeënbus op de balie. Hierin mag u wat schrijven voor de nieuwsbrief (ik heb in het verleden al vaak een mooi gedicht van een patiënt of diens familielid bijgevoegd) of uw ideeën ten behoeve van verbetering van de praktijk. Wilt u ze voorzien van naam en geboortedatum? Wij zien uw bijdragen graag tegemoet!

 

vakantie: van 24 t/m 29 februari is de praktijk gesloten vanwege voorjaarsvakantie

herhaalmedicijnen bij apotheek selwerd kunt u rechtstreeks bij de apotheek bestellen

 

De virussen

Misschien hebt u het bericht gehoord dat het zo ongezond is om naar nieuwjaarsrecepties te gaan; er schijnt zelfs een burgemeester te zijn die tussen het handen schudden door aan de lopende band naar het toilet gaat om de handen te wassen… heeft dit zin? misschien wel. maar wie wil er nu zo in angst leven om al die onvermijdelijke virussen te ontlopen? Misschien is de genegenheid en hartelijkheid die op die receptie ook rondwaart voldoende om de weerstand zo te verhogen dat het allemaal best meevalt.  De verschijnselen van die virusinfecties die u ongetwijfeld zult meemaken in uw leven (zeker in deze tijd van het jaar), en die we in medische termen “self-limiting” noemen, wil ik hier voor u nog eens op een rijtje zetten. En: wanneer moet je WEL naar de dokter? Hoe lang mag iets dat in principe vanzelf over gaat, duren?

 

virussen veroorzaken nogal eens HOESTEN (“verkoudheid”).

de luchtwegen zijn geprikkeld door het virus, er is slijmvorming en het lichaam wil dit door te hoesten, verwijderen. Het kan ook zijn dat het virus alleen een prikkelhoest veroorzaakt.                                           wanneer naar de huisarts?

1e. als de hoest langer dan 2 a 3 weken aanhoudt. 2e. als u er erg benauwd bij wordt, hoge koorts hebt, of pijn op de borst. 3e. als u bloed ophoest. 4e. bij moeilijk slikken en koorts.

wat kan u zelf doen?

1e. veel water drinken (dat verdunt het slijm)  2e. op een zuurtje of dropje zuigen 3e.zorg dat de lucht voldoende vochtig is.     4e. gebruik geen melkproducten: die werken slijmvormend.

5e. gebruik eventueel prometazine voor de de nacht (niet voor jonge  kinderen of zwangeren)

 

virussen veroorzaken soms ook DIARREE(“buikgriep”)

ook dan is er sprake van prikkeling van de slijmvliezen, maar dan van de darmen.het gevolg daarvan kan zijn waterdunne diarree omdat het lichaam probeert het virus te verwijderen. dit kan buikkrampen veroorzaken.

wanneer naar de huisarts?

1e. als de diarree langer dan 4 a 5 dagen duurt. voor kinderen onder het jaar: 1 dag. 2e. als u er hoge koorts bij krijgt. 3e. bij bloed en/of slijm bij de ontlasting.

wat kan u  zelf doen?

1e. extra drinken: minimaal 2 ½ liter per dag. 2e. ORS kopen bij de drogist of apotheek. U mag het aanlengen met limonadesiroop, dan smaakt het wat beter. dit om suikers en zouten aan te vullen die je kwijtraakt met de diarree en/of braken.

 

virussen veroorzaken soms GRIEP

waar merk je dat aan? 1e. hoge koorts. 2e. alles doet pijn (spierpijn) 3e. je voelt je ziek. 4e. soms heb je last van hoofdpijn en/of hoesten.

wanneer naar de huisarts?

1e. als de temperatuur na 5 dagen nog niet gedaald is of na aanvankelijke daling weer stijgt.

2e. indien u verminderde weerstand hebt zoals bij suikerziekte, hartziekten enz. Ook bij heel jonge kinderen en ouderen is doktersbezoek aan te raden.

wat kan zelf doen?

1e. uitzieken. 2e. veel drinken.3e. paracetamol innemen indien nodig.     normaal gesproken is een griep binnen 7 dagen weer voorbij.

U kunt er voor kiezen de laatste week van oktober een griepvaccinatie te halen in onze praktijk.

U kunt ons bij klachten altijd om advies vragen; meestal zal de assistente u van dienst kunnen zijn voor het beantwoorden van uw vragen!!

 

WIST U DAT…..

1eWij binnen onze praktijk de mogelijkheid hebben om gehoortesten te doen? Hebt u twijfel over uw gehoor, dan kunt u een gehoortest aanvragen bij de dokter of assistente.

2e. elke vrijdagmiddag diëtiste Emke van der Zee spreekuur houdt in huize Patrimonium? Zij zit in de gang naar het Grand Café. U kunt met een verwijzing een afspraak bij haar maken. 

2e. informatie over het buikgriepvirus kunt vinden op: http://www.voedingscentrum.nl/

3e. we nog steeds graag z.s.m. uw nieuwe verzekeringsgegevens van u krijgen als u van zorgverzekereraar bent veranderd?

 

tot de volgende brief!!

 

 

 

 

 

 

 


Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!! Telefoon 050 5730483

Medewerkers: H. van der Laan,  E. Alting en I. Korthuis, assistentes.

                        I.J. de Vries en T. van Tuijl, huisartsen,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief maart 2009

 

Het medische onderwerp van deze maand betreft het stoppen met slaap-en kalmeringsmiddelen, en het innemen van medicijnen in het algemeen. Ik las namelijk in een krantenbericht dat “de” Nederlandse huisarts haar patiënten slecht voorlicht over het stoppen met slaapmiddelen, nu veel mensen hiermee stoppen omdat deze niet vergoed worden. Stoppen met deze middelen is namelijk helemaal niet zo gemakkelijk. Daarnaast nemen mensen in het algemeen hun middelen vaak slecht in. (dit heet therapietrouw). Ook kunt u een stukje lezen over Gardasil, een waarschuwing tegen deelname aan het landelijk EPD, en over onze meet- en weegmiddag.

 

Personeel

Intussen is Iris Korthuis alweer een maand op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdagmiddag onze assistente.  Iris blijft tot aan onze zomervakantie.  Zij stelt zich hier voor: 

“Zoals sommigen al wel hebben kunnen zien zit er 's middags een nieuw gezicht in de praktijk. De huisarts vindt het daarom leuk dat ik een stukje over mezelf schrijf. Nou ik ben dus Iris en ik kom uit een klein dorpje, Westerbroek. Daar woon ik nu al een paar jaar met mijn ouders en mijn broertje in een boerderij. In mijn vrije tijd rijd ik graag paard. Ik heb helaas geen eigen maar er zijn gelukkig genoeg mensen die wel eens wat hulp kunnen gebruiken. Naast mijn baan als doktersassistente werk ik ook nog bij de Albert Heijn.  In september is het de bedoeling om weer te gaan studeren. Ik zal dan gaan starten met de studie veehouderij. Iets heel anders dus. Ik vind dit werk afwisselend en leuk om te doen en ik denk dat ik hier nog een paar leuke leerzame maanden zal hebben.”

Op onze website kunt u een foto van Iris zien.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meet en Weegmiddag

Op 18 maart tussen 13.00 en 14.00 uur houdt diëtiste Emke van der Zee

een meet – en weegspreekuur  in onze spreekkamer

in huize Patrimonium voor kinderen tussen 7 en 12 jaar oud.

Hebt u twijfels over het gewicht van uw kind: kom dan langs en laat zijn of haar BMI meten! Ook advies en begeleiding is mogelijk.

 

Alweer: het landelijke EPD!

Helaas is intussen de wet voor een landelijk elektronisch patiënten dossier door onze tweede kamer goedgekeurd. Zodra de eerste kamer ook JA heeft gezegd mag minister Klink de wet tot uitvoer brengen. Ook in deze brief nog eens het advies om een weigering te sturen naar het ministerie:  u wilt niet in het landelijk EPD! Waarom niet? De redenen hiervoor worden steeds dwingender: minister Klink wil nu ook zelfs mondhygiënistes laten meekijken in uw medisch dossier! En veel meer beroepsgroepen: wel 20. Het is niet in uw belang deze gegevens bloot te geven, en in strijd met het medisch beroepsgeheim. Stel je voor: uw buurman is podotherapeut (die gaat dus over uw voeten en schoenaanpassingen)> Hij krijgt toestemming van de minister (een  pasje) om in uw dossier te kijken. Hij ziet in dat dossier dat u bijvoorbeeld een geslachtsziekte onder de leden heeft; of dat u overspannen in de ziektewet zit!  Dat wilt u toch niet? Of maakt het u niet uit? Als we met elkaar een vuist maken; en dat kan u als patiënt het beste, dan kan dit hele plan niet doorgaan.

 

 

 

Slaap- en kalmeringsmiddelen

1e. Vanaf 1 Januari van dit jaar worden alleen in heel uitzonderlijke gevallen  de pillen met namen die eindigen  op PAM nog vergoed. Voor sommigen van u is dat vervelend, want als je die middelen al langere tijd gebruikt is het knap lastig om er mee te stoppen. Veel  mensen besluiten dan ook , soms na een mislukte stoppoging, op eigen rekening de pillen door te slikken. Maar hoe moeilijk is het nu eigenlijk om te stoppen?

Ten eerste moet je, net als bij alle andere verslavingen, graag willen stoppen.

Ten tweede is het belangrijk met de huisarts te overleggen hoe u dit gaat aanpakken. Vaak is het zinvol over te gaan op een ander soort PAM voordat u gaat afbouwen, dus langzaam minder gaat gebruiken. Hoe langer het middel werkzaam is in uw lichaam , hoe makkelijk het minderen, en uiteindelijk stoppen,  zal gaan. Een schema hiertoe kan u samen met de huisarts bespreken op het spreekuur; stoppen heeft dan veel meer kans van slagen, EN zonder dat u na 2-3 maanden weer begint met de middelen.

2. Wat betreft de noodzaak van  therapietrouw in het algemeen is het belangrijk een onderscheid te maken tussen middelen die u slikt voor een chronische kwaal (bijvoorbeeld hoge bloeddruk of suikerziekte) en middelen die u slikt tegen kortdurende kwalen, zoals bijvoorbeeld pijn na een ongeval of bij de menstruatie. De eerstgenoemde middelen zijn belangrijk om dagelijks te slikken , in het geval van een kortdurende (in medische termen self-limiting) kwaal is het juist belangrijk dat u zo min mogelijk pillen slikt, of althans niet meer dan nodig. U kunt in dat geval ook best een warme kruik nemen, of een massage om te ontspannen etc. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen deze 2 indicaties voor medicijnen. Bij een kuur met antibiotica is het  eveneens belangrijk dat u de pillen allemaal slikt, maar minimaal 5 dagen.

3e. Het is ook erg belangrijk informatie over uw geneesmiddel te vragen betreffende werking en bijwerkingen. U kunt hiervoor bij uw apotheek en bij de dokter terecht als u hier niet zeker over bent; of als u er van overtuigd bent dat de bijwerkingen erg slecht voor u zullen zijn.

Laat u vooral niet voorlichten door informatie uit programma’’s als Radar,of de VIVA of Margriet! U kunt er van op aan dat u van apotheker en dokter juiste, eerlijke informatie krijgt.

 

Gardasil, het nieuwe vaccin

Ik krijg regelmatig vragen van ouders, of het wel verstandig is hun 13-16 jarige dochter in te laten  enten tegen baarmoederhalskanker. Het gaat om drie prikken met een verzwakt virus, zodat het meisje weerstand opbouwt tegen het HP virus wat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Periodieke uitstrijkjes blijven wel bestaan. Per jaar sterven 200 vrouwen aan deze kankersoort, een ernstige vorm van kanker. Bijwerkingen van de inenting zijn wel bekend, maar  zeldzaam. Hoewel het effect op lange termijn niet duidelijk is, adviseer ik toch de inentingen wel te nemen.

 

 

 

Tekstvak: Onderzoek (Eva Gerlach)

Zijn naam is afgeroepen waar hij zat.
Naakt voorgeleid en in wit licht gevoerd wordt hij onder een filter vastgesnoerd.
Inkt merkt zijn huid. Een naald opent een vat,
jodium zet krap 6 liter bloed in brand.
Zijn ogen smelten, op zijn tong ligt as. Niet ademen! Hij ademt niet. Contrast
ontstaat in hem, hij toont zijn binnenkant
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


        

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes.

                        I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief april 2008 

 

Angst, eenzaamheid, sombere gevoelens. Ieder van ons heeft er mee te maken in meer of mindere mate. Loesje zei: angst is een bloem, gemaakt om geplukt te worden, te laten verdrogen en daarna weg te gooien. Dat is een mooie gedachte en streven, maar met sommige angsten is dat onmogelijk. Als je bijvoorbeeld niet (meer) weet waar de angst vandaan komt zoals bij blinde paniek.  Of als bepaalde gebeurtenissen uit het verleden zo akelig zijn dat het maar beter is ze weg te blijven stoppen. Dan valt die bloem niet te plukken zonder je handen te branden. Hoe gaat de huisarts om als zij merkt dat angst een grote rol speelt in een consult? Daarover later meer in deze brief.

 

Telefooncentrale

Nog 1 keer een bericht over onze nieuwe centrale, waar aan hopelijk iedereen inmiddels gewend is. ’s Middags zijn we echt alleen voor spoed bereikbaar! Graag aandacht hiervoor. En:

 

herhaalrecept of spoed?: u belt ons praktijknummer!

 

Wilt u bij vragen of opmerkingen over het dagelijks gebruik van onze centrale, bijvoorbeeld over de inhoud van de teksten, dit alstublieft kenbaar maken?

 

Ideeënbrievenbus

De roze brievenbus loopt nog niet vol. Zou alles zo perfect lopen bij ons dat niemand wat te melden heeft? Dat kan ik me bijna niet voorstellen. Ik  denk dat ik hem binnenkort maar weer weghaal… of heeft u toch nog een mooi gedicht, lied, uitspraak, gedachte bv voor de nieuwsbrief?

Personeel

Dokter van Tuijl is op vakantie van 8 tot 20 april. Dokter van Harten neemt dan waar. 

Van half mei tot half juni komt Rianne Rutgers als eerste jaars doktersassistente in opleiding met onze assistentes meelopen;  maar eerst kunt u in de maand april/ mei kennis maken met een nieuwe co-assistent, T.J. Wustman.   Een co-assistent is  een medisch student die bijna klaar is met de opleiding tot basisarts. Soms in het begin, soms wat meer in de eindfase van de opleiding. Afhankelijk van kennis en ervaring van deze student  zal ik u vragen (een deel van) het consult door de co-assistent te laten doen. Daarna zullen wij, dokter van Tuijl en de Vries, het consult nabespreken. We vragen u uiteraard van te voren of u akkoord gaat.

 

 

Angst

“zit de deur op slot?, laat ik het nog een keer controleren!” “ ik durf niet alleen naar de winkel!”  Als dit soort gedachten hartkloppingen, trillen en zweten, pijn op de borst of benauwdheid veroorzaken, spreken we van een angststoornis of fobie. Dit is vaak ernstig belemmerend voor het dagelijks functioneren van diegene die er last van heeft. Een voorbeeld: iemand is de hele dag door benauwd. Deze persoon loopt er een aantal weken mee rond en denkt  aan  een ernstige vorm van astma. Door die gedachte wordt hij of zij nog kortademiger en denkt te zullen stikken, wat grote ongerustheid veroorzaakt. Zo komt de patiënt in een vicieuze cirkel terecht waarbij een geruststellend woord van de huisdokter onvoldoende is om de klachten te verhelpen. Vaak helpt het om in dit soort situaties een klachtenlijstje bij te houden en dat met de dokter te bespreken, zodat het duidelijk wordt waar de angst vandaan komt. Ook een vragenlijst over uw klachten kan helpen hierbij. Zo kunnen we het probleem als het ware in kaart brengen om een aangrijpingspunt te vinden voor hulp. Een behandeling met gedragtherapie heeft vaak een goed resultaat en kan ook door de huisarts gebeuren.

Daarnaast heeft Welnis, een afdeling van Lentis Groningen (vroeger heette dit GGZ) verschillende cursussen waar u voor kunt intekenen. www.welnis.nl of tel.050 5223298. Deze zijn bedoeld voor beginnende psychische problemen .. De kosten worden vergoed vanuit uw basisverzekering.

Een bijzondere vorm van een angststoornis is PTSS: posttraumatische stressstoornis.  Dan heeft de patiënt last van herbelevingen van (een )traumatische gebeurtenis(sen) uit het verleden, zoals incest of een oorlogsverleden. Je hele leven kun je last hebben van deze herbelevingen, maar gelukkig niet altijd even heftig . Vaak is het goed de emoties weg te stoppen of te vermijden omdat ze te pijnlijk zijn. Maar soms, en dan vaak in omstandigheden die doen denken aan de oorspronkelijk stresssituatie zal de angst opnieuw ontstaan. De herbelevingen bestaan uit nachtmerries en flashbacks en veroorzaken de al eerder genoemde angstverschijnselen en een gevoel van hulpeloosheid. Het is uiterst belangrijk  dat de patiënt een goede, begripvolle  omgeving heeft om op terug te vallen in deze omstandigheden maar ook is psychotherapie mogelijk.

 

Wist u dat…..

1e. vanaf januari 2008 de instelling SENSE noord Nederland is gestart? Bij deze instelling kunt u terecht, in aanvulling op het consult bij de huisarts voor seksualiteits en anticonceptievragen, en voor geslachtsziekten tevens is er een spreekuur voor slachtoffers van seksueel geweld en incest (maatschappelijk werker) www.sensenoord.nl . tevens blijft in Groningen nog het Rutgershuis aan de Radesingel een prima instelling voor bovenstaande vragen.

2e groene thee het hormoon insuline nadoet; zodat het een goed effect heeft op een verhoogde bloedsuiker? Ook helpt het om de bloeddruk te verlagen en zou het de vorming van kankercellen tegengaan.Kortom: een heel gezonde thee! Het is wel belangrijk dat u vanaf twee uur voor het slapen gaan geen groene thee meer drinkt en geen groene thee gebruikt tijdens de zwangerschap of wanneer u borstvoeding geeft.

3e. uw huisarts, in uw eigen belang,  graag alle informatie betreffende uw ziekte/ zwangerschap/ behandeling bij fysiotherapeut of alternatief therapeut wil krijgen?

4e. overmatig gebruik van computer en internet alle verschijnselen heeft die bij andere verslavingen passen? Een Amerikaanse psycholoog pleit ervoor dit als ziekte te registreren. 

5e. u een vrijgevestigd psycholoog kunt vinden via www.nvvp.nl. Ook psychologische behandelingen worden vanuit uw basisverzekering vergoed.

 

Bericht uit de huisartsen-administratie.

In het eerste kwartaal hebben de zorgverzekeraars weer een groot aantal declaratie afgewezen. De belangrijkste reden is dat sommigen vergaten door te geven dat ze per 1 januari van zorgverzekeraar zijn veranderd. Helaas hebben we 36 patienten om die reden naar het schaduwbestand moeten verplaatsen. Bij een volgende afspraak zal de assistente deze mensen vragen het pasje van de nieuwe zorgverzekeraar mee te nemen.

 

Angst

Ik ben voor bijna alles bang geweest:

Voor ‘t donker, voor figuren op het kleed, voor stilte, voor een schorre kreet

van de avondlijke venter, voor een feest, voor kijken in de tram en voor mezelf.

Dat zijn nu angsten die ik wel vertrouw. Er is één ding gekomen dat ik boven alles vrees

en dat mij kan vernietigen; dat ik bedelf onder een vracht van rede, tot het wederkeert:

dat is het nuchtere gezicht van mijn mevrouw wanneer zij ‘smorgens in de kamer treedt samen met het ontluisterend licht en dat ik weet wat ze zal zeggen:

nog geen brief, juffrouw.

(Maria Vasalis)

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes.

                        I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief april 2008 

 

Angst, eenzaamheid, sombere gevoelens. Ieder van ons heeft er mee te maken in meer of mindere mate. Loesje zei: angst is een bloem, gemaakt om geplukt te worden, te laten verdrogen en daarna weg te gooien. Dat is een mooie gedachte en streven, maar met sommige angsten is dat onmogelijk. Als je bijvoorbeeld niet (meer) weet waar de angst vandaan komt zoals bij blinde paniek.  Of als bepaalde gebeurtenissen uit het verleden zo akelig zijn dat het maar beter is ze weg te blijven stoppen. Dan valt die bloem niet te plukken zonder je handen te branden. Hoe gaat de huisarts om als zij merkt dat angst een grote rol speelt in een consult? Daarover later meer in deze brief.

 

Telefooncentrale

Nog 1 keer een bericht over onze nieuwe centrale, waar aan hopelijk iedereen inmiddels gewend is. ’s Middags zijn we echt alleen voor spoed bereikbaar! Graag aandacht hiervoor. En:

 

herhaalrecept of spoed?: u belt ons praktijknummer!

 

Wilt u bij vragen of opmerkingen over het dagelijks gebruik van onze centrale, bijvoorbeeld over de inhoud van de teksten, dit alstublieft kenbaar maken?

 

Ideeënbrievenbus

De roze brievenbus loopt nog niet vol. Zou alles zo perfect lopen bij ons dat niemand wat te melden heeft? Dat kan ik me bijna niet voorstellen. Ik  denk dat ik hem binnenkort maar weer weghaal… of heeft u toch nog een mooi gedicht, lied, uitspraak, gedachte bv voor de nieuwsbrief?

Personeel

Dokter van Tuijl is op vakantie van 8 tot 20 april. Dokter van Harten neemt dan waar. 

Van half mei tot half juni komt Rianne Rutgers als eerste jaars doktersassistente in opleiding met onze assistentes meelopen;  maar eerst kunt u in de maand april/ mei kennis maken met een nieuwe co-assistent, T.J. Wustman.   Een co-assistent is  een medisch student die bijna klaar is met de opleiding tot basisarts. Soms in het begin, soms wat meer in de eindfase van de opleiding. Afhankelijk van kennis en ervaring van deze student  zal ik u vragen (een deel van) het consult door de co-assistent te laten doen. Daarna zullen wij, dokter van Tuijl en de Vries, het consult nabespreken. We vragen u uiteraard van te voren of u akkoord gaat.

 

 

Angst

“zit de deur op slot?, laat ik het nog een keer controleren!” “ ik durf niet alleen naar de winkel!”  Als dit soort gedachten hartkloppingen, trillen en zweten, pijn op de borst of benauwdheid veroorzaken, spreken we van een angststoornis of fobie. Dit is vaak ernstig belemmerend voor het dagelijks functioneren van diegene die er last van heeft. Een voorbeeld: iemand is de hele dag door benauwd. Deze persoon loopt er een aantal weken mee rond en denkt  aan  een ernstige vorm van astma. Door die gedachte wordt hij of zij nog kortademiger en denkt te zullen stikken, wat grote ongerustheid veroorzaakt. Zo komt de patiënt in een vicieuze cirkel terecht waarbij een geruststellend woord van de huisdokter onvoldoende is om de klachten te verhelpen. Vaak helpt het om in dit soort situaties een klachtenlijstje bij te houden en dat met de dokter te bespreken, zodat het duidelijk wordt waar de angst vandaan komt. Ook een vragenlijst over uw klachten kan helpen hierbij. Zo kunnen we het probleem als het ware in kaart brengen om een aangrijpingspunt te vinden voor hulp. Een behandeling met gedragtherapie heeft vaak een goed resultaat en kan ook door de huisarts gebeuren.

Daarnaast heeft Welnis, een afdeling van Lentis Groningen (vroeger heette dit GGZ) verschillende cursussen waar u voor kunt intekenen. www.welnis.nl of tel.050 5223298. Deze zijn bedoeld voor beginnende psychische problemen .. De kosten worden vergoed vanuit uw basisverzekering.

Een bijzondere vorm van een angststoornis is PTSS: posttraumatische stressstoornis.  Dan heeft de patiënt last van herbelevingen van (een )traumatische gebeurtenis(sen) uit het verleden, zoals incest of een oorlogsverleden. Je hele leven kun je last hebben van deze herbelevingen, maar gelukkig niet altijd even heftig . Vaak is het goed de emoties weg te stoppen of te vermijden omdat ze te pijnlijk zijn. Maar soms, en dan vaak in omstandigheden die doen denken aan de oorspronkelijk stresssituatie zal de angst opnieuw ontstaan. De herbelevingen bestaan uit nachtmerries en flashbacks en veroorzaken de al eerder genoemde angstverschijnselen en een gevoel van hulpeloosheid. Het is uiterst belangrijk  dat de patiënt een goede, begripvolle  omgeving heeft om op terug te vallen in deze omstandigheden maar ook is psychotherapie mogelijk.

 

Wist u dat…..

1e. vanaf januari 2008 de instelling SENSE noord Nederland is gestart? Bij deze instelling kunt u terecht, in aanvulling op het consult bij de huisarts voor seksualiteits en anticonceptievragen, en voor geslachtsziekten tevens is er een spreekuur voor slachtoffers van seksueel geweld en incest (maatschappelijk werker) www.sensenoord.nl . tevens blijft in Groningen nog het Rutgershuis aan de Radesingel een prima instelling voor bovenstaande vragen.

2e groene thee het hormoon insuline nadoet; zodat het een goed effect heeft op een verhoogde bloedsuiker? Ook helpt het om de bloeddruk te verlagen en zou het de vorming van kankercellen tegengaan.Kortom: een heel gezonde thee! Het is wel belangrijk dat u vanaf twee uur voor het slapen gaan geen groene thee meer drinkt en geen groene thee gebruikt tijdens de zwangerschap of wanneer u borstvoeding geeft.

3e. uw huisarts, in uw eigen belang,  graag alle informatie betreffende uw ziekte/ zwangerschap/ behandeling bij fysiotherapeut of alternatief therapeut wil krijgen?

4e. overmatig gebruik van computer en internet alle verschijnselen heeft die bij andere verslavingen passen? Een Amerikaanse psycholoog pleit ervoor dit als ziekte te registreren. 

5e. u een vrijgevestigd psycholoog kunt vinden via www.nvvp.nl. Ook psychologische behandelingen worden vanuit uw basisverzekering vergoed.

 

Bericht uit de huisartsen-administratie.

In het eerste kwartaal hebben de zorgverzekeraars weer een groot aantal declaratie afgewezen. De belangrijkste reden is dat sommigen vergaten door te geven dat ze per 1 januari van zorgverzekeraar zijn veranderd. Helaas hebben we 36 patienten om die reden naar het schaduwbestand moeten verplaatsen. Bij een volgende afspraak zal de assistente deze mensen vragen het pasje van de nieuwe zorgverzekeraar mee te nemen.

 

Angst

Ik ben voor bijna alles bang geweest:

Voor ‘t donker, voor figuren op het kleed, voor stilte, voor een schorre kreet

van de avondlijke venter, voor een feest, voor kijken in de tram en voor mezelf.

Dat zijn nu angsten die ik wel vertrouw. Er is één ding gekomen dat ik boven alles vrees

en dat mij kan vernietigen; dat ik bedelf onder een vracht van rede, tot het wederkeert:

dat is het nuchtere gezicht van mijn mevrouw wanneer zij ‘smorgens in de kamer treedt samen met het ontluisterend licht en dat ik weet wat ze zal zeggen:

nog geen brief, juffrouw.

(Maria Vasalis)

 

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes.

                        I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief mei/juni 2008 

 

Een nieuwe lente en een nieuw geluid: ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit;

dat ik vaak hoorde op een zomernacht in een oud stadje, langs de watergracht.

(klein fragment uit Mei van Herman Gorter)

En inderdaad: een haast tropisch begin van de meimaand, met iedereen in goede stemming vanwege het mooie weer! De angsten waarvan ik in de vorige brief schreef  verbleken in de zon en op de dokterspost tref ik vooral patiënten met ongevalletjes (in spijker getrapt in het Hoornse meer, in hand gezaagd, tijdens beach volleybal enkel verstuikt, etc etc).Ook zadelpijn is een veel gehoorde klacht deze dagen!  Enkele tips van een psychologe om werken leuk te houden wil ik u niet onthouden. In deze brief ook informatie over onze zomervakantie, de introductie van Rianne Rutgers, en een lange rubriek wist u dat met veel nieuwe informatie.

 

Zomervakantie

De praktijk is gesloten wegens zomervakantie van 28 juni t/m 20 juli.

De huisartsen vanWilligen en van der Woude zullen voor spoed waarnemen op werkdagen.

Via ons telefoonnummer 5730483 hoort u waar u voor spoed heen kunt bellen.

Herhaalrecepten bij apotheek Selwerd kunt u die weken rechtstreeks bij de apotheek bestellen

 

Personeel

Vanaf 13 mei treft u Rianne Rutgers aan bij de assistentes, zij volgt de zogenaamde snuffelstage bij het Noorderpoortcollege. Tamara Wustman, co-assistente, heeft inmiddels met goed gevolg haar co-schap huisartsgeneeskunde afgerond en gaat verder met haar opleiding tot arts. In juli/augustus komt dan weer een volgende co-assistent in de praktijk.

Mevrouw Connie Oterdoom, euritmietherapeute, komt binnenkort behandelingen geven in onze praktijk. Als u benieuwd bent naar haar manier van werken  kunt u de site van haar beroepsvereniging bekijken: www.euritmietherapie.nl. of een folder vragen.

 

 

Wist u dat…

-         U bij zorgverzekeraar Ohra het pakket Ohra uitgebreid vitaal kunt afsluiten, speciaal voor 50 plussers, waarin middelen als Viagra en Cialis (beiden tegen erectieproblemen ) tot 100 euro per jaar vergoed worden? Dit als voorbeeld; u kunt zelf “shoppen” voor het voor u meest geschikte zorgpakket bij een zorgverzekering. Let op het eigen risico!!

-         U hulp kunt krijgen bij het borstzelfonderzoek in multicultureel vrouwencentrum Jasmijn in de Floresstraat 2-1? U kunt bellen voor een afspraak: 5733319. De meeste borsttumoren worden door de vrouw zelf ontdekt, en het is dus belangrijk het zelfonderzoek  onder de knie te krijgen. Ook voor andere zaken kunt u terecht in dit centrum.

-         Het huisartsen laboratorium labnoord nu vanaf  7.30 u geopend is? U kunt er tot 15.00 u terecht voor bloedafname op advies van huisarts of verloskundige.

-         Er een crème (elidel) en zalf (protopic) op de markt zijn gekomen die in plaats van hormoonzalven gebruikt kunnen worden tegen constitutioneel eczeem? Ze geven niet het nadeel van huidverdunning. Wel kunnen deze nieuwe zalven een branderig gevoel geven. De huisarts mag ze alleen voorschrijven als hormoonzalven onvoldoende helpen.

-         Eczeem van de handen als beroepskwaal steeds vaker voor komt? Eerst waren het alleen de kapsters, maar nu ook automonteurs en verpleegkundigen die hierdoor in de ziektewet komen.

-         We over afzienbare tijd hulp krijgen van een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige? Deze medewerker van Dignis/Lentis gaat helpen ouderen die mogelijk dementerend zijn of gedragsproblemen hebben, begeleiden.

-         De kosten van een eerstelijnspsycholoog vanaf 2008 opgenomen zijn in uw basisverzekering. U kunt op www.lve.nl meer hier over lezen. Meestal is het mogelijk uw klachten(en) binnen 8 afspraken zodanig duidelijk te maken dat u weer verder kan.

-         We in de wachtkamer nieuwe folders hebben over de klachtenregeling huisartsenzorg?  Daarin staat dat het het allerbeste is bij ontevredenheid, dat met de huisarts te bespreken. Indien dat niet lukt kunt u terecht bij de klachtencommissie Huisartsenzorg,. (zie de folder!)  De huisartsenpost heeft een eigen klachtenbureau.

-         Het tegenwoordig ook mogelijk is voor de arts om te weigeren een lastige patiënt verder te behandelen. Dit staat in een recent advies van de raad voor volksgezondheid en zorg. Met name gaat het dan om (verbaal) agressief gedrag. De patiënt heeft zich dus aan algemene fatsoensregels te houden! Ook staat in dit zelfde advies dat de patiënt verantwoordelijkheid dient te nemen voor zijn eigen gedrag: dus als de patiënt zich niet houdt aan adviezen als stoppen met roken, medicijnen innemen en op afspraken verschijnen, is de arts hier nier verantwoordelijk voor. Behalve goede medische zorg bieden is er nu een nieuwe term bij gekomen: goed patiëntschap!  Of de arts ook een klacht tegen een patiënt in mag dienen, blijft voor mij een vraag. Voorlopig is in onze praktijk de regel dat we de betreffende patiënt eerst waarschuwen en bij geen verbetering verzoeken een andere huisarts te zoeken. Gelukkig komt dit maar heel af en toe voor.

-         Het probleem met de probiotica bij patiënten met alvleesklierontsteking (weet u nog wel: het onderzoek in het ziekenhuis in Utrecht!) kwam ten gevolge van verstoorde doorbloeding van de darm? De probiotica mogen nu niet meer worden aan patiënten op de intensive care, is het advies. Voor mensen met een gezonde darm, of als behandeling van darmstoornissen zoals diarree na antibioticagebruik daarentegen is het een prima middel.

-         Er inmiddels een rampenplan is opgesteld voor een eventuele uitbraak van  (vogel)griep? Alle Groninger huisartsen en GGD artsen en ook de doktersdienst zijn hierbij betrokken. In de volgende nieuwsbrief zal ik u meer hier over vertellen.

 

 

En nu: een aantal praktische tips om werken leuk te houden:

1e. praat over zaken die je dwars zitten, dat lucht op.

2e. zorg voor voldoende hulptroepen en een netwerk (huishouden, kinderoppas)

3e. blijf  bij- en nascholen in je vak

4e. blijft altijd je eigen talenten zoeken en ontwikkelen

5e. vraag het oordeel van jongere of juist oudere collega’s over je werk

6e. accepteer dat veranderingen bij het leven horen

7e. kijk waar je energie in stopt, beperk je klaagzangen

8e. neem de regie; kijk vooruit en bepaal waar je lol in hebt.

(vrij naar psychologe Boelens, die hier een boek over schreef)

 

 

 

 

Tot de volgende brief!

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes.

                        I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief augustus 2008 

Het begin van de zomer viel wat tegen, maar nu: wat een heerlijke weer. Ons land warmt sneller op dan de rest van Europa volgens het KNMI, twee keer zo snel zelfs, ten gevolge van de Noordzee en de westenwind. Pas 21 september begint de herfst, dus wie weet kunnen we nog genieten van een mooie nazomer zoals dat heet. Wie ook genieten van de zomer is divers ongedierte waar mens en dier zoal last van kunnen krijgen. Vlooien, luizen, teken, muggen, horzels…  wat voor ziektes kunnen ze eigenlijk overbrengen en wat kun je er tegen doen? Op de dokterspost hebben we een jongetje gezien met wel 15 tekenbeten, en regelmatig komen  patiënten  voor ”de zekerheid” een kuurtje vragen omdat ze met een teek in aanraking zijn geweest.  Is dat eigenlijk wel verstandig? Daarover later in deze brief meer. Dan de introductie van een nieuwe co-assistent, die tot eind augustus in de praktijk zal meedraaien. En, hoewel onze zomervakantie is afgelopen, nemen we tot eind september nog wel geregeld waar voor de collega’s van Willigen en van der Woude die nu op vakantie zijn.

 

Personeel

Co-assistent K. Hamidi zal de komende weken in de praktijk aanwezig zijn. Hij  heeft een ruime ervaring in de (buitenlandse) gezondheidszorg.  Zoals u gewend bent van de artsen in opleiding, zal hij zijn eigen spreekuren doen, in nauw overleg met uw eigen huisartsen. Wij vragen u bij het maken van een afspraak, of u akkoord gaat met het plaatsen op zijn spreekuur.

Meneer Visserman, onze praktijkmanager, fietst de hele maand augustus door België, Frankrijk en Spanje en zal dus afwezig zijn op donderdag.

 

Parasieten en ziekte

“Help, een teek!Een teek zoekt vaak warme en vochtige donkere plekjes op, zoals oksel en lies om zich vast te prikken aan haar gastheer. Daar merk je vaak weinig van. Als ze zich met bloed heeft volgezogen, nodig voor de voortplanting, laat ze los.  Soms draagt de teek een virus of bacterie met zich mee en kan dan een ziekte overbrengen. “Hoe zie je dat? “: Aan een ronde rode ring rondom de tekenbeet. Je moet tot 3 weken na de tekenbeet de plek in de gaten houden of die ring ontstaat. Het is dan nodig om een antibioticakuur van 10 dagen bij de huisarts te vragen. Zonder rode ring kun je ook besmet zijn, maar die kans is zeer klein. Als de teek minder dan 24 is blijven zitten, is die kans nog kleiner.  “Dan toch antibiotica?”:  nee, dat adviseren we niet. “Advies ”: preventie! Dus je hele lichaam en dat van je kind, nakijken op teken na een wandeling in het bos. Draag  tijdens die wandeling een lange broek, met sokken over de pijpen. Er bestaan ook zonnebrandcremes (zoals DEET; niet gebruiken door zwangeren en jonge kinderen!) die tevens tegen muggen en teken werken.  “Hoe verwijder je een teek?”: met tekentang of gewoon pincet: even draaien!  Wat kun je van een besmetting krijgen?” griepverschijnselen, de eerste weken. Later: gewrichtspijn en ernstiger klachten. Hoewel veel teken besmet zijn, is het maar af en toe dat je ziek wordt, ook van een besmette teek. Het is altijd mogelijk bloedonderzoek te laten doen om het zeker te weten. Je kunt dan alsnog antibiotica slikken. Er zijn ook andere ziektes die door de teek worden overgebracht, zoals ontsteking van de hersenen. Dit komt in Nederland gelukkig niet voor, maar wel bv in de VS.

“Vlooienplaag na terugkomst van vakantie?” u zult niet de enige zijn! Met dit warme weer komen de eitjes uit en bevolken de woning of het huisdier. Mensenvlooien zijn zeer zeldzaam, katten- en hondenvlooien des te gewoner. Ook vlooien bijten mensen, maar de vlo heeft het bloed van uw kat of hond nodig om zich te kunnen voortplanten. Indien u geen huisdieren hebt en toch vlooien, zullen ze vanzelf uitsterven, maar dat kan lang duren omdat de eitjes lang kunnen overleven. Het is dus van belang uw huisdier van de vlooien af te helpen, met druppels in de nek en goed en vaak uw woning zuigen en dweilen. Ook vlooien kunnen, of liever gezegd konden, ziekte overbrengen: de pestbacil bijvoorbeeld. Sommige mensen zijn allergisch tegen  vlooienbeten: hormoonzalf ,  wat ammonia (= prikweg!), of azaron, helpt  tegen de jeuk.

“De hoofdluis,  schrik van de basisschool?!” : van oudsher gedijt de hoofdluis goed in de haren van kinderen, en capuchons die naast elkaar hangen aan de kapstok, zijn een prima manier voor de luis om over te stappen; zoals ouders van jonge kinderen zullen weten. . Je kunt ze herkennen aan de neetjes (eitjes) die aan de haarwortel zitten, vooral achter de oren en in de nek! Krijgt u ook jeuk op uw hoofd alleen al bij dit verhaal? Ook hier geldt weer: het huis goed zuigen, beddengoed wassen op 60 graden etc etc. Behalve de behandeling met bv. permetrine of lindaan, waar helaas steeds meer resistentie tegen optreedt. Dus ook hier: preventie en vroeg erbij zijn is belangrijk. Negeer de symptomen dus niet! Platjes zijn ook luizen, maar dan in de schaamstreek.  Ook die kun je bestrijden met antiluismiddel, en weer het beddengoed wassen etc. Luizen zijn heel besmettelijk, maar brengen geen ziektes over.

 

Bacillen die malaria, gele koorts en knokkelkoorts  veroorzaken worden overgebracht door

een mug , die het liefst ’s nachts toeslaan als je lekker ligt te slapen. Gelukkig komen in Nederland geen besmette muggen voor. Wel allergie tegen de beet (zie bij teek).

Indien u naar een ver buitenland gaat moet u zich tegen gele koorts laten inenten. (zie site van de GGD) Ook hier weer belangrijk: klamboe, insectenwerend middel (zoals Autan, Citronella) gebruiken, en uit de buurt van stilstaand water blijven, waar de vrouwtjesmug haar eitjes legt. Onlangs was de tijgermuglarve nog in het nieuws, die uit China Nederland is binnengebracht in kleine bamboestengels. Deze mug is wel in staat om het knokkelkoortsvirus over te brengen. (Hij moet dan wel eerst iemand prikken en het virus meenemen, om daarna weer een ander persoon er mee te besmetten!). Zo worden ziektes dus van land naar land getransporteerd..

 

Tot zo’n 150-200 jaar geleden dacht men nog dat ziektes  veroorzaakt werden door stinkende, rottende , stilstaande lucht. Dit was de miasma theorie. Men dacht dat ziektes bestreden konden worden door de lucht beter te laten circuleren. In grote steden werden zelfs bomen gekapt ten behoeve van de luchtcirculatie! Van virussen en bacteriën wisten onze voorouders nog niets, en de ziekmakende fecaliën dreven in de vaarten! Knappe koppen als Jenner (geboren 1749) , Semmelweis (geboren 1818, u weet wel: van de kraamvrouwenkoorts; handen wassen voor het begeleiden van de bevalling redde vele vrouwen van de dood) Pasteur (geboren 1822) en Koch (geboren 1843) toonden de werking van virussen en bacteriën aan.  Het duurde nog lange tijd voordat dit algemeen goed werd.

 

Na  dit verhaal over akelige beestjes toch een goed einde. In onze tijd hebben we te maken met AIDS, ook een virus. Gelukkig zijn er dankzij  huidig medisch onderzoek en kennis veel meer overlevenden. Nu weten we veel van die virussen en bacteriën af, we kunnen ze zelfs zien onder de (elektronen)microscoop. Ook begrijpen we hoe ze kunnen overleven in een ander dier (zoals boven beschreven). Met deze kennis is het in elk geval mogelijk om minder angstig te zijn over deze parasieten.

Dus (met de juiste voorzorgsmaatregelen):

De paden op, de lanen in!

Vooruit met flinke pas!

Met stralend oog en blijde zin

En goed gevulde tas.

Marcheren is gezond voor t bloed

Wekt eetlust op en dorst

De paden op, de lanen in!

Vooruit met flinke pas! 

(uit het padvindershandboek)

 tot de volgende brief!

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

 

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes.

                        I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief september 2008 

 

In deze herfstnieuwsbrief weer een aantal kleine en grotere nieuwtjes; waaronder de al eerder door mij aangekondigde uitbreiding met menskracht en ruimte van de praktijk!

Ook de jaarlijkse griepprik zit er weer aan te komen en nieuws over de ramadan, die 2 september is begonnen en 4 weken duurt. 

 

Personeel

Opleiding:  In oktober krijgen we een nieuwe co-assistent (jonge arts in opleiding tot basisarts) voor de huisartsenstage van 4 weken.  Van september tot en met januari krijgen we een parttime doktersassistente in opleiding, die onder leiding zal staan van onze assistente Esther. 

Meneer Visserman, onze praktijkmanager, is inmiddels weer terug van zijn fietstocht en zal weer op donderdagmiddag aanwezig. Hij zal binnenkort op de website een stukje schrijven over zijn wederwaardigheden.

 

Uitbreiding

Vanaf de maand oktober heeft  de praktijk de beschikking over extra praktijkruimte in Huize Patrimonium op de begane grond. De huisarts , praktijkmanager en psychiatrisch verpleegkundige (zie verder in de brief)  zullen hier gebruik van gaan  maken . Ook verpleegkundige Cheryl zal haar spreekuren voor de diabetespatiënten daar gaan houden op woensdagmiddag elke 6 weken. Diëtiste Emke van der Zee houdt al elke vrijdagochtend haar spreekuur in Huize Patrimonium, en heeft dus de spits afgebeten!

 

 

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Elke dinsdagmiddag vanaf oktober zult u een afspraak kunnen maken met Jan Hulshoff,  een zeer ervaren psychiatrisch verpleegkundige van dignis/lentis.  Met de komst van Jan Hulshoff ben ik zeer content; hij zal zorg dragen voor de psychische problemen van volwassenen en ouderen in onze praktijk. Het gaat om diagnostiek (dus bijvoorbeeld: hoe zit het met het geheugen?)  en een korte reeks gesprekken.  Problematiek waar een ervaren verpleegkundige behulpzaam bij kan zijn. Wat betreft de ouderen zal dit uiteraard gaan in nauw overleg met de familie. Jan Hulshoff werkt op verwijzing van de huisartsen de Vries en van Tuijl dus u hebt een verwijsbrief nodig. Binnenkort zal hij  iets schrijven over wat hij aan zorg te bieden heeft. Ook hij zal gebruik maken van de ruimte op de begane grond van Huize Patrimonium.

 

Griepvaccinaties

De week na de herfstvakantie geven we dit jaar de griepvaccinaties., dat is de week die begint met 27 oktober. Zoals velen van u zullen weten is de griepprik bedoeld voor mensen met suikerziekte, chronische hartkwalen en chronische long en nierziekte, en ook ouderen. Wat dit jaar nieuw is: de leeftijdsgrens is verlaagd naar 60 jaar. Alle patiënten die voor 1948 zijn geboren zullen dus een (persoonlijke) uitnodiging krijgen, alsook patienten met vermelde ziektes. De precieze datum van vaccineren treft u in de nieuwsbrief van oktober.

 

 

 

 

 

 

Wist u dat

1e.        mensen die in 1918 de Spaanse griep hebben gekregen (was toen wereldwijd een epidemie)  in 2008 nog steeds immuun zijn tegen dit virus! (tijdschrift Nature)

2e.        uw dokter zeer veel geld heeft aangeboden gekregen door o.a. de farmaceutische industrie om mee te doen aan een experiment met haar patiënten? Het gaat om het geven van een vaccinatie tegen de pneumokok, een bacterie die longontsteking kan veroorzaken. We zouden die prik tegelijk met de griepprikken moeten geven. Het is echter (nog) lang niet bekend wat de bijwerkingen kunnen zijn van die vaccinatie. Ik heb dan ook besloten hier niet aan mee te doen.

3e.        de ramadan 2 september is begonnen? Dat betekent dat mensen met het moslimgeloof 4 weken lang  tussen zonsopkomst en zonsondergang niet mogen eten of drinken. Ook mogen ze dan in principe geen medicijnen slikken. Let op: zwangeren en zieken hoeven dit niet te doen! Ook mensen met plaspillen, makkelijk blaasontsteking en nierstenen moeten oppassen dat ze niet te weinig drinken en daardoor uitdrogingsverschijnselen krijgen!   Ik geef nog al eens een advies ten aanzien hiervan en hoop dan maar dat de mannen van desbetreffende vrouwen hier naar luisteren, want het is zeker niet aan te bevelen te vasten bijvoorbeeld bij bloedarmoede.Ieder jaar verschuift de ramadan 11 dagen naar voren, en zijn de vastendagen dus langer. Vraag dus uw arts advies!

4e.        uw apotheek verplicht is door de verzekeraar zoals menzis, het goedkoopste medicijn aan u af te leveren?  De werkzame stof blijft gelijk.

5e.        er een (gemanipuleerde) cel is ontwikkeld die insuline kan produceren. In muizen lukt dit al, en mogelijk kunnen proeven met mensen met suikerziekte over 5 jaar beginnen. (dit onderzoek loopt in  Cambridge, USA)

6e.        sinds de vorige nieuwsbrief er een nieuw advies is ten aanzien van het behandelen van luizen? Daar waar ik u vertelde dat lindaan wordt geadviseerd wordt nu permetrine geadviseerd. Lindaan is blijkt toch te giftig. (het was al niet toegestaan voor zwangeren).

En nu een vergelijking van 2 culturen.  Wij zeggen in onze koude kikkerland:  “wie schrijft die blijft” maar de oude perzen hadden toch wel veel mooiere zegswijzen, waar je koud  én warm van wordt, zoals deze:

Uit de Rubayiat of Omar Khayyam (beroemde Perzische dichter geb. 1048)(vert. Fitzgerald)

“The Moving Finger writes: and, having writ,
Moves on: nor all thy Piety nor Wit
Shall lure it back to cancel half a Line,
Nor all thy Tears wash out a Word of it."

 

(vert: de bewegende vinger (de tijd) schrijft,

en al de wijl gaat door,  al jouw vroomheid noch jouw slimheid

 kan hem bewegen tot het uitvlakken van een halve zin,

noch kunnen al jouw tranen een woord wissen.)

 

tot de volgende brief!                                                               bijdragen welkom!

 

 

 

 

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes.

                        I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief oktober 2008 

Deze weken een vracht aan rijpe appels aan de bomen, oranje en groene pompoenen in verschillende maten, van mini tot zo groot om in een koets omgetoverd te worden, en veel meer goeds van moeder aarde. Diegenen die het islamitisch geloof aanhangen hebben het suiker of slachtfeest gevierd; wat een mooie co-incidentie! De pompoen is ook nog geneeskrachtig: ze wordt in allerlei natuurgeneeskundige en homeopathische middelen gebruikt, heet dan cucurbita, en helpt vooral tegen problemen met de prostaat. Zelf gebruik ik ze vooral in de soep of groententaart; dat is dan  in elk geval goed voor de inwendige mens. Verderop in deze brief een recept.  Nieuws ook over de griepprik, onze nieuwe co-assistent, en de werkwijze van Jan Hulshoff, SPVer,  die deze week met zijn spreekuren voor onze patiënten begint.

 

Personeel

Van 13 oktober tot 7 november zal een nieuwe co-assistent aanwezig zijn in de praktijk: Henk Marijn de Jonge. Hij zal onder supervisie (dus in overleg) van de dokters patiënten op zijn spreekuur zien. U wordt uiteraard gevraagd of u akkoord gaat!

 

De griepprik 2008

De jaarlijkse griepprik staat weer voor de deur. De griepprik geeft bescherming tegen de griep en is vooral bedoeld voor mensen die ouder zijn dan zestig jaar. Dat is in onze praktijk verreweg de grootste groep. Maar ook voor patiënten met suikerziekte, aandoeningen van de luchtwegen, hart, nieren of  longen, is de griepprik een ‘must’. Zij krijgen ook een uitnodiging.

De uitnodigingen voor de griepprik gaan in de komende week de deur uit. Wij verwachten u op

Dinsdag 28 oktober en woensdag 29 oktober

van 14.00 – 16.00 uur.

Bent u verplicht om aan de griepprik deel te nemen. Nee, natuurlijk niet. Het is een preventieve ingreep en iedereen – en dat geldt voor alle mensen die in Nederland bij een huisarts staan ingeschreven – is vrij om hiervan gebruik te maken.

Om onze administratie naar behoren te kunnen verwerken, vragen wij u de uitnodiging voor de griepprik, die wij u per post toesturen, mee te nemen. Op die manier is het voor ons makkelijk om onze ‘griepprik-administratie’ bij te houden. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen ons bellen. In hun geval zal een van de assistentes langskomen voor de prik. En misschien zijn er patienten die wij over het hoofd gezien hebben. Zij kunnen zich ook bij de praktijk  aanmelden.

 

 

sociaal psychiatrisch verpleegkundige in de huisartsenpraktijk 

 

Elke dinsdagmiddag vanaf oktober zult u via de praktijk een afspraak kunnen maken met Jan Hulshoff,  een zeer ervaren psychiatrisch verpleegkundige van Dignis/Lentis. 

Hij stelt zich voor, en ook zijn werkwijze,  wat gebeurt en er na een verwijzing naar hem?:

 

Uw huisarts heeft u doorgestuurd naar de  sociaal psychiatrisch verpleegkundige. De sociaal psychiatrisch verpleegkundige is gespecialiseerd in psychische problemen. Hij adviseert uw huisarts  bij de behandeling van klachten waarbij psychische problemen een rol spelen. Hij weet welke gevolgen de problemen kunnen hebben voor u, uw partner en uw gezin. 

 

Wat doet de sociaal psychiatrisch verpleegkundige ? 

De sociaal psychiatrisch verpleegkundige helpt u bij het duidelijk krijgen van uw klachten en zoekt naar passende hulp. In het eerste gesprek (aanmeldgesprek)  vraagt hij u in het kort iets te vertellen over uw klachten. Ook bespreekt hij met u wat u al gedaan heeft om er voor te zorgen dat de klachten verminderen. Als het nodig is maakt hij met u vervolgafspraken. In deze vervolggesprekken stelt hij vast welke hulp het beste bij u past om uw klachten te verminderen. Het kan ook zijn dat uw klachten afnemen na een aantal gesprekken.

 

Overleg met een psychiater

Als het nodig is, overlegt de sociaal psychiatrisch verpleegkundige met een psychiater. Een psychiater is een arts die gespecialiseerd is in psychische en psychiatrische problemen en hij kan medicatie voorschrijven. Soms vraagt de sociaal psychiatrisch verpleegkundige aan de psychiater om met u te praten om meer duidelijkheid te krijgen. 

 

Vervolgbehandeling 

Wanneer een aantal gesprekken met de sociaal psychiatrisch verpleegkundige niet voldoende is, geeft hij een advies over verdere behandeling. Dit advies bespreekt hij met u en uw huisarts. Naar welke organisatie u wordt doorverwezen is afhankelijk van de behandeling die het beste bij u past. U kunt doorverwezen worden naar:

 

 *   Algemeen Maatschappelijk  Werk;

 

*   Een afdeling van de GGZ Lentis;

 

*   Een andere organisatie.

  

Financiën 

In verband met de financiering wordt u tijdelijk ingeschreven als cliënt bij de GGZ (Lentis). Uiteraard worden uw gegevens strikt vertrouwelijk behandeld.

 

Bemerking van de dokter:

Indien u op grond van bovenstaande denkt profijt te kunnen hebben van een behandeling bij de sociaal psychiatrisch verpleegkundige kunt u dit aan één van de assistentes kenbaar maken. Zij zal dit dan met de dokter bespreken en u terugbellen hierover.

 

  

Pompoensoep

Nodig: 1 kleine pompoen, oranje of groen (die heeft een zachtere smaak), 1 aardappel, 1 grote ui, 1 kleine prei,teentje knoflook, 1 liter bouillon, kruiden. (In plaats van prei en ui is ook lekker: venkel, wortel of linzen en zelfs broccoli of spruitjes gaan goed samen met  pompoen.)

Bereiding: Snij de  pompoen in stukjes en laat de schil zitten als het een jonge pompoen is. Dit geeft extra smaak. Fruit de pompoenstukjes samen met de in kleine stukjes gesneden aardappel 5 minuten in een beetje olijfolie; voeg dan een scheut water toe. Smoor dit nog 10 minuten. Fruit in ongeveer 10 minuten in een andere pan ui en prei en eventueel knoflook. Doe er wat kerrie bij. Doe dit alles samen in 1 pan, voeg 1 liter groenten- of kippenbouillon toe en laat nog 10 minuten sudderen. Dan door roerzeef en/of blender voor een gladde soep . Soep dan nog op smaak brengen met provençaalse kruiden en koriander. Serveer met crackers met (zelfgemaakte) kruidenboter en een salade.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

Huisartsenpraktijk ‘de-Pleisterplaats.nl’

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes.

                        I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief november 2008 

 

Herfstsonnetje

Een laatste zwaluw zoeft als een zucht

foeragerend vliegend voor zijn lange vlucht

Op weg naar het licht van het zuiden

in deze koele middag lucht.

(Johan Kromhout van der Meer)

 

Waarover kunt u in deze nieuwsbrief lezen?

Een groot aantal patiënten (maar nog lang niet iedereen) heeft de griepspuit al gehad.

We hebben nieuws over het EPD, want iedere Nederlander, dus ook u als het goed is, heeft een brief gekregen van minister Klink over het elektronisch  patiënten dossier. Ook zijn er radiospotjes hierover. Let wel: er is een verschil tussen het dossier bij de apotheek (dat gaat alleen over uw medicatie) en bij de (huis)arts. (dat gaat over uw ziektegeschiedenis).

In de rubriek “wist u dat” met onder andere veranderingen in de vergoeding van bepaalde medicijnen.

 

Personeel

Tot  7 november zal co-assistent Henk-Marijn de Jonge aanwezig zijn in de praktijk, daarna gaat hij verder met zijn opleiding tot basisarts en zijn promotieonderzoek.

Cheryl, onze diabetesverpleegkundige heeft van haar organisatie thuiszorg,  het groene licht gekregen om weer patiënten op te roepen . Zij zal als vanouds op woensdagmiddagen komen.

U krijgt een persoonlijke uitnodiging voor haar spreekuur in onze praktijkruimte in HP.

 

De griepprik 2008: het vervolg

Diegenen die een uitnodiging hebben gehad voor de griepprik en nog niet zijn geweest, en ook die mensen die geen uitnodiging hebben ontvangen en wel denken in aanmerking te moeten komen, kunnen de vaccinatie nog komen halen op de praktijk. In elk geval op

woensdagmiddag 12 november tussen 1400 en 1600 uur, en anders op afspraak.

Voor patiënten met o.a. suikerziekte zeker aan te bevelen!

Een patiënte wees ons er op dat haar vaccinatie zonder medische indicatie vergoed wordt door haar AV plus pakket! Ook dat is dus mogelijk. Neemt u in dat geval even contact op met de assistente.

 

Het elektronisch patiënten dossier

(alleen de huisarts heeft een volledig overzicht van uw ziektegeschiedenis!)

 

Bij uw huisarts is uw medisch dossier veilig! Want wij zijn verplicht uw dossier goed bij te houden en hebben een “beroepsgeheim”. Dit betekent dat wij zonder uw toestemming nooit gegevens uit uw dossier aan een andere arts mogen doorgeven. En zelfs als u toestemming geeft hiervoor mag dit alleen informatie zijn die slaat op een bepaalde (beperkte) vraag. Bijvoorbeeld: hoe vaak heeft de patiënt het laatste jaar het  spreekuur bezocht voor benauwdheidklachten en hoe lang was de patiënt hierdoor niet in staat te werken.

 

 

We zijn zeer zuinig op uw dossier omdat door het weggeven van informatie er door diverse partijen misbruik van gemaakt kan worden. Zo is het bijvoorbeeld denkbaar dat een arts bij uw zorgverzekering informatie bekijkt en u  zich daarna niet meer kunt verzekeren tegen bepaalde ziektes.

Nu wil minister Klink een elektronisch patiënten dossier aanleggen. Als u niet in dat dossier wilt komen te staan, moet u een bezwaarformulier invullen en terugsturen. Het elektronisch dossier is bedoeld voor allerlei zorgverleners die dan sneller kunnen inschatten wat er met u aan de hand is. Maar veel  over de inhoud van dat internet-dossier blijft onduidelijk. Zo is er nog geen enkele duidelijkheid over wat wel en wat niet ingezien mag worden, en de vraag over de veiligheid van het internet wordt ook niet beantwoord door het ministerie. Later in deze nieuwsbrief schrijft de praktijkmanager iets meer over de procedure die de minister hanteert

 

 

Wij raden u aan geen toestemming te verlenen voor het uitwisselen van medische gegevens via het elektronisch patiënten dossier

U moet hiervoor het bezwaarformulier terugsturen vóór 15 december

 

 

Zoals velen van u weten is het in onze praktijk mogelijk uw medische dossier op een door ons ontwikkelde beveiligde datastick mee te krijgen. (Dit is trouwens lang niet voor elke patiënt zinvol).  U hebt dan zelf de regie over het al dan niet gebruiken van uw medische gegevens.

Vragen over bovenstaande kunt u neerleggen bij de assistente. U kunt ook langskomen op donderdagmiddag tussen 2 en 4 op het spreekuur van praktijkmanager dhr. H.Visserman.

 

Wist u dat

1e.  per 1 januari 2009 de vergoeding voor slaap- en kalmeringsmiddelen vervalt? Het gaat hier om valium, seresta, temazepam en dergelijke. Slechts bij patiënten met epilepsie, ernstige psychiatrische problemen en bij terminale zorg gaat de verzekering deze middelen nog betalen. Ook voor kortdurend gebruik zoals bij pijnstillers, wordt dit niet meer vergoed. Wat betreft de kosten moet u denken aan ongeveer 15 euro per maand. U hebt nog steeds wel een recept nodig. Indien u wilt afbouwen en stoppen kunt u contact opnemen met uw huisarts.

2e. in Frankrijk een wet is uitgevaardigd die het verbied om baby’s en peuters voor de tv te zetten? Er mogen geen tv-programma’s als teletubbies meer worden uitgezonden. Dit, omdat tv langer dan 15  minuten per dag bewezen zeer slecht is voor de ontwikkeling van zeer jonge kinderen.

3e. ook is bewezen dat stadskinderen die meer binnen spelen, slechter zijn in rennen, klimmen en springen? Vooral kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst spelen vaker binnen.

4e. door dat gebrek aan beweging en slecht eten steeds meer suikerziekte voorkomt bij kinderen?

5e.Het steeds vaker voor komt dat chirurgen niet durven te opereren omdat de patiënt te zwaar is?

Omdat voor dit alles geldt:

 

JONG GELEERD IS OUD GEDAAN

 

zal ik u in een volgende informeren over een avond die ik  (dokter de Vries)  in december samen met diëtiste Emke van der Zee zal houden over het belang van goede voeding bij kinderen!  U zult dan zeker naar huis gaan met een aantal goede adviezen!

 

En tenslotte een bericht van de praktijkmanager:

 

Big Brother zorgt voor u. (Of;  hoe zet je weldenkende mensen buitenspel)

 

 Minister klink is bezig met het aanleggen van een elektronisch patiënten dossier. Voor het opzetten van dit electronisch medisch dossier heeft de minister uw toestemming nodig. Want de inhoud van dit elektronisch dossier is vaak zeer persoonlijke informatie over uw gezondheid. Dergelijke informatie geef je alleen maar aan iemand die je vertrouwt. Maar om uw toestemming te krijgen bewandelt de minister een vreemde weg. Hij stuurt een brief naar de bewoners van alle huizen in Nederland. Hij stuurt u geen persoonlijk bericht met de vraag mee te werken aan een elektronisch patiënten dossier. Nee, hij laat de postbode een brief stoppen in elke brievenbus van Nederland.  U bent geen persoon voor de minister, u bent een brievenbus, een soort mond waarvoor geldt; “Slikken of stikken!”

Eigenlijk staat in deze brief de volgende mededeling: “Ik ben bezig met het opzetten van een elektronisch dossier op het internet en u staat er ook in. Dat is goed voor u. Vanaf nu hoeft u zich geen zorgen te maken over uw toekomst. Iedere zorgverlener (en ieder ander geinteresseerde) heeft toegang tot uw medische gegevens. Dat is heel fijn voor u want vanaf nu kunnen wij u overal in Nederland helpen.”

 

Je zou je kunnen voorstellen dat niet iedereen blij is met deze boodschap. “Al mijn medische gegevens beschikbaar; medicatie, bezoek aan huisarts, bezoek aan fysio- of andere therapie, bezoek aan ziekenhuis…..? Waarom wil de minister dat allemaal weten?”

Big Brother is niet alleen watching, Big Brother is helping, Big Brother zorgt voor u! Maar de minister laat u verder weinig keus. U staat al in zijn elektronisch patiënten dossier. En voor de mensen die er voorlopig liever niet in staan, maakt hij het lekker moeilijk. Hij plaagt ze eigenlijk een beetje, de minister. Hij zegt; “OK, liever niet in het dossier? Dat kan. Dan moet u het bijgaande formulier invullen, u moet een kopie maken van uw rijbewijs of paspoort. En u moet dat terugsturen naar mij.” Dan komt u ook in een database, maar in een andere; die van de dwarsliggers. Door deze simpele operatie brengen we ook de dwarsliggers in beeld. Je weet maar nooit…. Twee vliegen in een klap.

 

Ik probeer mij voor te stellen hoe dat in onze praktijk gaat. Wij zijn een kleine praktijk met tussen de 1800 en 1900 patiënten. Onze patiënten in het dorp Selwerd zijn een dwarsdoorsnee van de Nederlandse bevolking; kleine gezinnetjes, eenouder-gezinnetjes, 22 verschillende nationaliteiten, alleenstaanden, werklozen, studenten, krasse zestigers,  hoogbejaarden, etc etc.

Als voorbeeld neem ik een krasse zestiger die zijn hele leven bij de gemeente heeft gewerkt. Hard gewerkt, rug versleten, vervroegd uitgetreden,  en zeker geen brievenschrijver, ik noem maar wat. Hij en zijn vrouw hoeven niet zonodig in het elektronisch medisch dossier. De huisarts en apotheek zijn om de hoek, wie moet er verder meekijken, is hun vraag. Formulier invullen? Eerst een kopie maken van de brief van de minister, want hij heeft er maar een gestuurd? Dan een kopie maken van paspoort/rijbewijs? Wat een gedoe.

 

Maar ja, we moeten de minister serieus nemen. Per slot van rekening heeft hij een brief aan elke brievenbus in Nederland gestuurd. Daarvoor verdient hij onze waardering, toch?. Hij had het ook goedkoper kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld zijn brief als strooibiljet van de Martinitoren kunnen laten neerdwarrelen op de Groningers. “U wilt niet in het mijn elektronisch internet dossier? Tja, dan had u maar naar de Grote Markt moeten komen. U staat er nu in. Eigen schuld dikke bult!!!”

 

Heilco Visserman.

 

 


                                   

 

tot de volgende brief!

 

 

 

Huisartsenpraktijk ‘de-Pleisterplaats.nl’

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes.

                        I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief december 2008/januari 2009

 

 

In deze eindejaarsnieuwsbrief informatie over onze kerstvakantie, een nieuwe co-assistent,. verandering in de waarneming en de zwangerschap van onze assistente Heleen.

 

Personeel

Assistente Heleen van der Laan is zwanger en zal eind maart bevallen. Als alles goed gaat, begint eind februari haar zwangerschapsverlof. Voor haar in de plaats komt 4 maanden lang Iris Korthuis bij ons werken. Iris heeft vorige jaar ook een paar maanden stage bij ons gelopen als doktersassistent. Afgelopen zomer heeft ze haar opleiding aan het Noorderpoort College afgerond. Sommigen van u zullen Iris nog wel herinneren van de tijd dat ze bij ons werkte.

 

Co-assistente

Vanaf 8 december tot eind januari treft u co-assistente Jolanda Kaak  4 weken lang aan in de praktijk. Een co-assistent is een bijna afgestudeerde medisch student, bijna dokter dus. Deze student loopt mee met uw huisartsen en zal zelf ook spreekuur doen. Wat nieuw is , is dat de ene co-assistent aan het begin, de andere aan het eind van de co-schappen in de artsenopleiding is tijdens de huisartsenstage. In hoeverre de spreekuren zelfstandig gedaan zullen worden is daar van afhankelijk, want de ene jonge dokter in spe heeft dus meer ervaring in het patientenwerk dan de andere. Uw huisarts, dr de Vries of dr van Tuijl, blijft eindverantwoordelijk en zal ieder consult bespreken met de co-assistent.

 

Kerstvakantie

Van 22 t/m 24 december is de praktijk normaal geopend,

dokter de Vries is dan aanwezig voor het spreekuur

 

De praktijk is gesloten

25 december 2008 t/m 4 januari 2009

 

Dokter N.Wichers zal voor spoed waarnemen van 25-12/ 02-01 op maandag dinsdag woensdag en vrijdag. Donderdag 1 januari is de DDG open voor dringende zaken.

De praktijk van dokter Wichers is aan de Petrus Campersingel, vlakbij het UMCG.

Op ons bandje hoort u verdere bijzonderheden.

In elk geval moet u eerst bellen met haar praktijk om een afspraak te maken.

 

 

 

 

 

 

Wist u dat

1e.  Op 12 december het nieuwe Martiniziekenhuis officieel is geopend; koningin Beatrix gaat de opening verrichten. Zie ook  www.martiniziekenhuis.nl.

 

Samenwerking

Sinds enige maanden hebben wij een praktijkruimte in huize Patrimonium. Hoewel we onlangs de pech hadden van waterschade, is dat inmiddels weer gerepareerd en is de ruimte weer helemaal bruikbaar.

Wie maken er gebruik van deze ruimte?

1e. Cheryl Rochette, diabetesverpleegkundige. Zij begeleidt diabetespatiënten en roept nieuwe en ook bekende diabetespatiënten op voor haar spreekuur.

2e. Jan Hulshoff, sociaal psychiatrisch verpleegkundige: hij zit hier wekelijks op dinsdagmiddag. Hij werkt veelal met ouderen, maar ook volwassenen komen in aanmerking.

U wordt tijdelijk ingeschreven bij  Lentis en krijgt een intake en 5 gesprekken. Een uitgebreide uitleg vindt u in de patiëntennieuwsbrief van oktober 2008.

3e. Connie Oterdoom, euritmietherapeute. Zij geeft therapeutische behandelingen op klank en beweging, bijvoorbeeld bij spanningsklachten, benauwdheid en/of ADHD. Zij heeft veel ervaring met kinderen maar ook volwassenen kunnen bij haar terecht.

4e. De ruimte wordt ook gebruikt voor spreekuren van de dokter en de praktijkmanager.

Voor de spreekuren van Cheryl Rochette, Jan Hulshoff en Connie Oterdoom hebt u een verwijzing nodig om dit door de verzekering vergoed te krijgen. U kunt overleggen met

dokter van Tuijl of dokter de Vries als u denkt baat te hebben bij één van deze behandelingen.

                  

 

 

 

Uit de administratie van de praktijk.

 

Met de jaarwisseling voor de deur laten de zorgverzekeraars weer van zich horen. Via de brievenbus, op radio, tv en op het internet buitelen ze over elkaar heen om hun product, het verzekeren van uw ziektekosten, aan de man te brengen. Dat brengt de marktwerking in de zorg nu eenmaal met zich mee.

Als je alle aanbiedingen tegen het licht houdt, blijkt er niet al te veel verschil te zijn en je moet je al in de kleine lettertjes verdiepen om een afgewogen keuze te kunnen maken. Er is veel verfijning mogelijk. Een handige manier om een en ander uit te rekenen is door op het internet de verschillen te bekijken. Handige internet-adressen zijn www.independer.nl en www.verzekeringssite.nl. Die geven precies aan waar het verschil in premie ligt.

Het verschil met vorige jaar tekent zich nu al af. Met een beetje shoppen kan je zomaar €10 per maand goedkoper uit zijn. Over een jaar genomen tikt dat lekker aan. Het basis eigen risico is trouwens wel een beetje verhoogd. 

Ui t de statistiek blijkt dat ongeveer 10% van de Nederlanders van jaar tot jaar overstapt naar een andere zorgverzekeraar; voor onze praktijk betekent dat ongeveer 200. Wilt u de eventuele verandering (naam zorgverzekeraar en verzekeringsnummer) zo spoedig mogelijk doorgeven? Daarvoor onze dank.                                                    

 

 

 

 

Een sinterklaasgedicht

De  medische sector is het zwaar om t hart

huisdokters roepen ach en wee!

Gedeelde smart is halve smart

dus doen ze  het liefst  niet mee

aan Klink's bizarre controle-idee

 

Over de ruggen van arme patiënten heen

wil Klink medische dossiers openbaren

van depressies tot gebroken been

niets zal verjaren

Maar wie zit straks op alle blaren?

 

Interessant voor de gezagsman

zijn cijfertjes betreffend zijn onderdanen.

Wie brak dat been? en hoe dat kan?

Hoe moet dat met hun banen?

Maar most of all: de kosten ramen!

 

Waar hij zich niet voor interesseert

En klinkklaar als een klontje is

wat de individuele patiënt dan ontbeert

aan privacy en geheimenis

zoals elke dokter weet die de Eed eert.

 

En op het eind, geen happy end,

de blaren zullen zonder twijfel zijn

voor huisarts en  patiënt

want die minister is een harde vent.

 

 

 


heel fijne feestdagen gewenst door het team van de pleisterplaats!