Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats-Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl

tel. 050 5730483

Medewerkers:

I.J. de Vries, huisarts.

E. Alting en  H. van der Laan , doktersassistentes.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige.

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief januari/februari 2010

Voor dit nieuwe jaar zullen velen van u goede voornemens hebben. Meestal zult u voornemens zijn meer van het één en minder van weer wat anders te gaan doen. Want u hebt te veel gegeten. Te weinig bewogen. Te veel achter de tv gezeten. Te weinig voor anderen gedaan etc. etc. 

Je zou kunnen zeggen: gewoon veranderen en matigen! Dat is de beste manier! Klopt, maar de mens is geen machine die aan en uit kan. Om gedrag echt en langdurig te veranderen is meestal meer nodig dan alleen een goed voornemen of een gezinslid (of de dokter!) die je er op wijst dat je te dik wordt.

“Hoe kan het dat ik aankom! Ik eet niks!" , hoor ik nog wel eens van mijn patiënten. Mijn antwoord: Ieder pondje komt door het mondje! maar het kan ook zijn dat u verkeerd eet, of de verkeerde dingen. En dan: heel veel mensen houden zich zelf (en de omgeving) voor de gek. Eten inderdaad gewoonlijk matig, maar dan, ineens, een zak vol marsen leeg, en dat vergeten ze er eventjes erbij te vertellen.

Om u te helpen een gezond gewicht te krijgen verderop in de brief een checklist om na te gaan of u wat kunt verbeteren aan uw eetgewoontes, met de garantie dat als dit allemaal lukt, u in 1 maand 2 kg definitief kwijt raakt. Het betekent wel een andere manier van eten en koken, en wat vaker naar de biologische winkel gaan of  gezonde producten in de supermarkt kopen.

 

En verder: In plaats van de aangekondigde co-assistent krijgen we een doktersassistente in opleiding, van 1 februari tot aan de zomervakantie. Zij zal begeleid worden door Esther en zich in een volgende brief aan u voorstellen. Tevens aankondiging van SOS artsen, voor zo ver u dit nog niet heeft vernomen uit de media.

En tot  slot administratief nieuws deze maand.

 

Op uw gezondheid!

Hier onder volgt een checklist voor een gezond gewicht:

ALGEMENE VOEDINGSADVIEZEN

n     eet matig en aandachtig en stop met eten als u eigenlijk nog trek hebt.

n     kauw iedere hap minstens 20 maal.

n     drink niet bij het eten, en minstens ½ uur voor en een uur na de maaltijd niet drinken.

n     neem liefst geen tussendoortjes.

n     begin elke maaltijd met rauwkost of  vers fruit (geen fruit toe eten).

n     neem de avondmaaltijd voor 6 uur ‘s avonds

 

LIEVER NIET ETEN/ DRINKEN

n     wit meel, witte rijst , witte deegwaren , suiker en andere geraffineerde producten, dus ook wanneer verwerkt in frisdrank, koekjes en snoep.

n     kunstmatige zoetstoffen

n     vlees matigen, varkensvlees mijden, hier zit veel vet in en is slecht bij gewrichtspijnen

n     ook andere dierlijke producten matigen: kaas, melk, eieren

n     koffie/ zwarte thee (maximaal 1 of 2 kopjes per dag)

n     alcohol; voor zieken is dit strikt af te raden, voor gezonde mensen is matig alcoholgebruik (bv. 2 glaasjes bij de avondmaaltijd) geen probleem.

 

WAT WEL ETEN/DRINKEN

n    volkoren producten, honing, noten, rozijnen, rijst, boekweit, enz. Pas op voor kant en klare producten  waaraan  vaak suiker is toegevoegd.

n    in plaats van frisdranken neemt u bij voorkeur dixappen (geen toegevoegde suikers), welke goed met spa rood te mengen zijn

n    vis, of vegetarische producten zoals tofu, en seitan in plaats van vlees.

n    bambu of chicorei als koffievervanger, en kruidenthee (bv. morgenmix, muntthee, avondmix etc),  rooibosthee ,groene thee, mu-thee.

n    water dat u eerst enkele minuten heeft gekookt, of gefilterd met bv. een Britta filter

n    dagelijks 1 a 2 eetlepels koudgeperste zonnebloemolie, bv. over het rauwkostslaatje

n    bakken in olijfolie

n    lijnzaadolie door de yoghurt, hier zit veel vitamine B in en is goed voor de stoelgang

n    zure melkproducten (bv. biogarde, kwark, karnemelk)

n     gekiemde zaden zoals alfalfa, zonnebloempitten; en vers gekiemde granen, dit laatste bv. in een granenpapje

n     biologisch brood (is zonder toevoegingen)

KOOKADVIEZEN

n     gebruik zo weinig mogelijk olie om groenten te stoven of bakken. Beter is stomen, bv. in een groentestomertje of mandje( tegenwoordig overal te koop).

n     eet groenten zo veel mogelijk rauw of heel kort gekookt.

n     aardappelen in de schil koken met zo min mogelijk water

n     gebruik kookwater(behalve van spinazie en andijvie) voor het maken van een sausje of in de soep (er zitten waardevolle vitamines en mineralen  in)

 

En wist u dat:

Als je samen eet, je tot 35 procent meer eet dan als je alleen aan tafel zit?

Het helpt om niet te veel voorraad in de koelkast en in huis te hebben?  Dan eet je vanzelf minder.

 

SOS artsen telefoon 0900  0611  www.sosarts.nl zijn rijdende huisartsen die per 1 januari huisbezoeken gaan afleggen bij zieken die hier om vragen. Dit kan voorlopig alleen nog maar in een aantal grote steden in de Randstad. Er is nog geen vergoeding van de meeste zorgeverzekeraars voor zo‘n huisbezoek. Als u het kunt betalen is het een optie om van deze dienst gebruik te maken indien u bijvoorbeeld daar op bezoek bent. Ik zal u op de hoogte houden.

 

Nieuws van de administratie: Administratief brengt het begin van een nieuw jaar altijd wat veranderingen met zich mee. Daarover leest u  ook wel in de krant. Zorgverzekeraars gaan samenwerken en veranderen van naam en nieuwe zorgverzekeraar dienen zich aan. Om beter greep te krijgen op de kosten van de gezondheidszorg? Wie zal het zeggen. Ook zijn met ingang van het nieuwe jaar opnieuw een aantal patiënten naar een andere zorgverzekeraar overgestapt. Vaak financieel gunstig met hetzelfde pakket (Lees wel de kleine lettertjes op hun sites). Bovendien zijn er mensen overgestapt van de ene verzekeringsvorm naar een andere; van een natura- naar een restitutieverzekering. De overstap van de natura-verzekering (als huisartsenpraktijk declareren wij bij uw zorgverzekeraar) naar een restitutieverzekering (u betaalt aan de balie/e-mail de nota voor de huisartsenbehandeling en u stuurt daarna onze nota naar uw zorgverzekeraar) brengt extra administratie met zich mee. Als u met ingang van 2010 bent overgestapt van een natura- naar een restitutieverzekering, vragen wij u dit aan de praktijk (mail, telefoon, balie) door te geven. Geeft u daarbij ook uw emailadres door zodat wij deze verandering van administratie kunnen automatiseren.

In een volgende nieuwsbrief meer over de administratieve perikelen en onze oplossing u inzicht in uw medische gegevens te geven.

Heilco Visserman, praktijkmanager

 

Gedicht van Fernand Florizoone:

Stapsgewijs
leerde ik moeders woorden
om vogels en bomen een naam te geven,
om brood te bakken
en om naar mijn liefste toe te gaan.

Uit zinnen van beminnen
werd ons kind geboren,
dat stapsgewijs zijn woorden zet,
dat merel zegt en mus en linde,
dat moeders woord gebruikt
om tederheid een taal te geven.                                        Tot de volgende brief!

 

 

 

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes,

                        I.J. de Vries huisarts. H.Talens, waarnemend huisarts.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief maart 2010

Als de patiënt de spreekkamer verlaat na het doktersbezoek zeg ik vaak “tot ziens”, waarna hij of zij dan weer soms zegt: “nou, liever niet te snel hoor!”  En inderdaad, u maakt  een afspraak voor het spreekuur als u ergens last van heeft, of vaker nog: u maakt zich ongerust dat u iets ernstigs onder de leden hebt. Hoe bepalen wij van de Pleisterplaats nu wat er aan de hand kan zijn zodat we u in de meeste gevallen kunnen geruststellen? Dit heet triage en verderop in de brief hier uitleg over.  In deze brief zal ik u ook vertellen over de “nieuwe trend” in (niet) verwijzen. Maar eerst stellen dokter Talens en assistente in opleiding Marina zich voor.

 

2 Nieuwe gezichten in de praktijk:

Huisarts dokter Talens;

Mijn naam is Hans Talens. Enkelen van u heb ik al ontmoet op de praktijk, waar ik vanaf oktober aan het werk ben op de donderdag. Vanaf half april zal ik ook op de vrijdagochtend aanwezig zijn op de Pleisterplaats.

In de zomer van 2009 heb ik mijn huisartsopleiding afgerond in Groningen, waar ik ook woonachtig ben. Gedurende mijn geneeskundestudie heeft het beroep van huisarts mijn aandacht getrokken. De interesse voor dit vak is vervolgens alleen maar toegenomen. Verschillende aspecten spreken mij aan; de huisartsgeneeskunde is een sociaal vak, waarbij het contact met de mensen van alle leeftijdscategorieën mij aanspreekt. De langdurige contacten waarbij je de zorg door de tijd verzorgt, vind ik een ander intrigerend aspect aan het beroep. Daarnaast speelt de diversiteit van de ziektebeelden, het samenwerken met andere disciplines en de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een eigen aandachtsgebied een grote rol in mijn wens om huisarts te worden.

Maar ik ben natuurlijk niet alleen bezig met huisarts zijn! Ik ga graag naar theater of naar een goed restaurant. Ook lezen en reizen zijn activiteiten waar ik me graag mee bezig houd.

 

Assistente Marina van der Woud: Ik heet Marina. Ik ben 39 jaar oud.  Ik ben geboren in de voormalige Sovjet Unie in de Oekraïense Republiek. Daar heb ik tot mijn 19e jaar gewoond en ik heb Engels gestudeerd. Als lerares werkte ik op een school voor beroepsonderwijs, maar eigenlijk wilde ik altijd arts worden. In 1998 emigreerde ik naar Griekenland.In 2000 heb ik een Nederlandse man ontmoet tijdens zijn vakantie in Griekenland en  in 2002 ging ik bij hem wonen in Nederland. De Nederlandse taal was voor mij, aangezien mijn achtergrond, niet gemakkelijk te leren. Het is nog steeds voor mij een aandachtspunt. In 2005 ging ik werken bij een mevrouw met MS (multiple sclerose). Langzamerhand besefte ik dat ik het heel erg leuk zou vinden als ik meer mensen kan helpen. In 2008 begon ik met de opleiding voor  doktersassistente in Noorderpoort college in Groningen.Vanaf 2 februari tot 18 juni zal ik mijn stage lopen als doktersassistente in de huisartsen praktijk van dokter de Vries. Ik wil hier allerlei dingen leren zoals: telefoongesprekken afhandelen, recepten maken, injecties geven, oren uitspuiten, uitstrijkjes maken,  bloeddruk meten, kleine bloed- en urine onderzoeken doen. Ik vind het heel erg leuk om te doen en ik om met mensen om te gaan.  Esther, assistente van doktor de Vries, gaat me begeleiden. Mijn hobby’s zijn tuinieren, koken en katjes fokken. Ik heb kleine cattery van Siberische en Neva Masquerade katten.

 

                                                        Wist u dat

1e.Er een nieuwe wet is die stelt dat u zich moet identificeren bij een zorgverlener? Het is dus een verplichting van de zorgverlener (bijvoorbeeld bij de doktersdienst, of iemand van het GGZ, of bij een keuring voor uw rijbewijs) om u daar naar te vragen.Het is niet noodzakelijk dat u daartoe een kopie van uw identiteitsbewijs afgeeft, u hoeft het slechts te laten zien. Uw rechten vindt u op  "http://www.mijnprivacy.nl"  of op de site van het college ter bescherming persoonsgegevens.

In onze praktijk zullen we u alleen vragen om identificatie bij een nieuwe inschrijving.

2e. u een website kunt raadplegen of u al dan niet depressief bent: www.nationaledepressietest.nl of telefoonnummer 0900 3377377 (via een bandje)?

 

Een nieuwe trend van (niet) verwijzen.

Er is een ontwikkeling gaande binnen de geneeskunde: steeds meer specialisten en paramedici onderzoeken en behandelen een patiënt zonder verwijzing van de huisarts.  Dit begon een jaar of 5 geleden toen de fysiotherapeuten e.e.a. zelf gingen beoordelen.  Zij kunnen op hun gebied vaststellen of behandeling geïndiceerd is (meestal dus wel) en bepalen met zogenaamde rode vlaggen of de patiënt toch eerst naar de huisarts dient te gaan. Achteraf krijgt de huisarts bericht over het verloop van de behandeling. In het algemeen loopt dit prima.

Daarna kwamen de vrijgevestigde psychologen, die patiënten aannemen voor psychologische therapie zonder verwijzing van de huisarts. Helaas is er voor vergoeding van de zorgverzekeraar vaak wel een briefje nodig, zodat de huisarts als mosterd na de maaltijd of piet snot, of hoe u het wilt noemen , nog een briefjes zou moeten schrijven.

Onlangs is er weer wat nieuws: 2 maal maakte ik mee dat een patiënte door een maatschappelijk werker, zonder enig overleg met uw huisarts, zelfs met een heuse verwijsbrief in 1 geval, werd verwezen naar een psychiater ( een specialistische dokter!). Deze gingen in beide gevallen akkoord met onderzoek en behandeling. Ook hier werd achteraf een verwijsbrief gevraagd.

U zult begrijpen dat de huisarts op deze wijze niet in staat is een volledig dossier van de patiënt bij te houden. Naar aanleiding hiervan hebben we vanaf heden de volgende regel in de praktijk:

Indien de instantie of hulpverlener akkoord gaat om u te behandelen zonder verwijzing van de huisarts, is dat uw goed recht. Echter: voor de vergoeding van de zorgverzekeraar zult u dit zelf met die instantie moeten regelen. Deze huisarts schrijft zonder voorafgaand overleg,  geen verwijsbrieven.   Op onze website vindt u een voorbeeld van de betreffende briefwisseling

 

                                                            Triage

U bent bang iets ernstigs onder de leden te hebben. Ook kan het zijn dat u voor  lichamelijke klachten een afspraak maakt  terwijl u eigenlijk erg ongelukkig bent, of zelfs depressief, en die sombere gevoelens zich uiten in bijvoorbeeld slechte eetlust en slapeloosheid. In verreweg de meeste gevallen is het voldoende om u gerust te stellen (plm 90 %, soms na een klein onderzoek zoals bloedonderzoek of echo) en heeft uw klacht een naam gekregen.

Huisarts en  assistentes zijn bovendien getraind in wat heet “triage”, een eerste schifting van (ernstige) gezondheidsproblemen, en dus kunnen bepalen wat voorrang heeft. Ook het onderscheid tussen het aanbieden van een gewoon consult, een telefonisch consult of een visite hoort bij triage.  Wij houden ons hierbij aan de regels en protocollen van het Nederlands Huisartsgenootschap.  In alle gevallen is onze inzet om uw gezondheid zoveel mogelijk te bevorderen, en “waar dit niet meer kan, troost te beiden”. Op de achterzijde van de praktijkfolder vindt u hier meer informatie over.

Juiste medische informatie op elk vlak vindt u via www.de-pleisterplaats.nl, link medische informatie, link nederlands huisartsgenootschap, kies patienteninformatie.

 

                                                                                             Tot de volgende brief!

 

 

 

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting, assistentes,

                        I.J. de Vries huisarts. H.Talens, waarnemend huisarts.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten voorjaars-nieuwsbrief, april 2010

 

Op Paaszondag sprak Paus Benedictus het urbi et orbi (=zegen voor de stad Rome en voor de wereld) uit over de aanwezigen op het Sint Pietersplein in Rome, en over de wereld op  t.v.  Het regende , wat past bij de trieste wetenschap van misbruik van kinderen binnen de Katholieke kerk;  zoals een flinke storm en regenbui past bij  het begraven van een geliefde.  De Paus had helaas niets over deze trieste gebeurtenissen binnen de kerk in zijn toespraak te melden; een gemiste kans die de lucht  mogelijk had kunnen klaren.  Als je zelf (of de organisatie waar je voor staat) iets fout hebt gedaan, is beter zo snel mogelijk dat te erkennen en zo mogelijk recht te zetten.  Hoewel het klein lijkt (een paar woorden is vaak genoeg), valt het voor de meeste mensen niet mee hun ongelijk toe te geven. Maar het moet wel!  Want pas dan heeft de term vergeving enige waarde en kan je spreken over waardig behandelen van je medemens.  Uitleg over het beleid binnen onze praktijk ten aanzien van klachten en onvrede, vindt u verder op in deze brief. 

Eerst  de komende vakantieperiode:

Vakanties en vrije dagen

            -van 12 ™ 16 april is dokter de Vries afwezig voor een korte vakantie. Dokter Wichers zal voor dringende zaken waarnemen van maandag t/m woensdag en dokter Talens zal donderdag en vrijdag in de praktijk zijn. Onze assistentes zijn elke dag aanwezig.

-Daarnaast zal de praktijk de eerste week van juni alleen morgens geopend zijn. 

-Van 2 t/m 6 augustus zal de praktijk eveneens beperkt geopend zijn, er is dan geen assistente aanwezig. Van 9 t/m 20 augustus is de praktijk helemaal gesloten (2 weken): dokter Wichers neemt dan waar voor spoed.

-Van 23 t/m 27 augustus zijn de assistentes aanwezig maar de dokter nog niet.

 Herhaalmedicijnen voor apotheek Selwerd kunt u bij afwezigheid van de assistente rechtstreeks bij de apotheek bestellen.

vervolg op : Een nieuwe trend van (niet) verwijzen.

Op onze site vindt u momenteel een brief zoals ik die onlangs schreef aan een hulpverlener die een patiënt zonder enig overleg naar een psychiatrische instelling verwees. U vindt eveneens een link naar een brief van een collega die zich grote zorgen maakt om de landelijke omwikkelingen binnen de huisartsgeneeskunde. Ook deze is voor de geïnteresseerde lezer aan te klikken.

 

Regels ten aanzien van klachten binnen de Pleisterplaats.

Zoals u in onze praktijkfolder kunt lezen, vragen wij u klachten en opmerkingen

            1e. zo veel mogelijk bij dokter de Vries te melden en met haar te bespreken. Om eenvoorbeeld te geven: enkele weken terug kreeg ik een schrijven van een patiënt die zich kwaad maakte omdat hij in aantal te weinig pillen voorgeschreven had gekregen. Hij vond dat door te weinig pillen te krijgen de kosten van de gezondheidszorg, en dus zijn zorgpremie, onnodig stijgen.   Per herhaalrecept moet namelijk een bedrag aan vaste kosten op tafel gelegd worden.

2e.  te richten aan dhr. Visserman, onze praktijkmanager, met name als het gaat om onvrede over de kosten voor uw zorg die wij declareren aan de zorgverzekeraar.

3e. te richten aan de klachtencommissie van de Huisartsenvereniging. U  kunt u desgewenst een folder vragen en u melden bij deze commissie.

Ook indien wij binnen onze praktijk ontevreden zijn over het gedrag van een patiënt ten aanzien van assistente of dokter, zullen wij eerst een gesprek met desbetreffende patiënt aangaan. Vaak is begrip in de brede zin van het woord  wat er aan schort. 

Dus: wij doen dit en vragen u ook, als u ontevreden bent,  naar voren te komen met uw klacht!

Ons uitgangspunt is dat we er over het algemeen in een gesprek zullen uitkomen.

Heel soms lukt dat niet: dan vragen wij de patiënt een andere huisarts te zoeken, en dat is dan ook het eindoordeel. Indien de patiënt uit eigen beweging vertrekt nemen wij hem of haar ook niet opnieuw aan als patiënt.  In het voorbeeld wat ik u noemde, heeft de patiënt een retourbrief gekregen en zijn patiënt en dokter er in alle tevredenheid samen uitgekomen.

 

Bewust leven: wist u dat...?

1e. het mogelijk is zonder of met heel weinig waspoeder uw was schoon te krijgen? Er zijn verschillende zgn. wasbollen op de markt die tot 90 of meer wasbeurten meegaan. Ze werken door middel van natuurkundige processen waardoor het vuil zich oplost. Alleen bij zeer vervuilde kleren is het nodig een klein beetje wasmiddel toe te voegen.

2e. er steeds meer spaarlampen op de markt komen? ze hebben nu ook al de vorm van de ouderwetse peer en worden steeds goedkoper. Helaas is de verlichting slecht een klein deel van uw elektriciteitsrekening.

3e. het behoorlijk in de portemonnee scheelt als u de verwarming een graadje lager zet (bv op 18 graden) en een extra trui en hemd aantrekt of onder een dekentje tv kijkt?

4e. Paracelsus zei: “de hele natuur is een apotheek” Een voorbeeld is de roomse kamille:

      

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tot de volgende brief!                                             

 

 

Patiëntennieuwsbrief mei 2010

 

 

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats.nl

Berkenlaan 131, 9741JN GRONINGEN

 

www.de-pleisterplaats.nl.

 

Medewerkers: H. vander Laan en E. Alting, assistentes,

I.J. de Vries huisarts.

H.Talens, waarnemend huisarts,

C. Rokette, praktijkverpleegkundige

H. Visserman, praktijkmanager.

 

nieuws in de maand mei van de Pleisterplaats :

1e. dokter Frank of dokter Bibber?

2e. meet binnenkort uw bloedsuiker

3e. wat doet de praktijkmanager?

4e. hoe zit het met de griep pandemie?

5e. discussie L-EPD weer op gang.

6e. hoe vindt u een goede privé-kliniek?

 

 

Dokter Frank of dokter Bibber?

"Haal de lichaamsdelen uit de patiënt zonder dat hij sterft", is de voornaamste instructie van het gezelschapsspel "dokter Bibber". Hoewel ik me nog niet had verdiept in het dieet van dokter Frank, kon ik me bij het verhaal van een patiënte die bezig was met het dieet van deze dokter niet anders denken dan aan de naam Bibber, of Huiver in plaats van Frank.

Want was was het geval? Een jongere broer van een 75 jarige mevrouw belde op de spoedlijn van onze praktijk met de mededeling dat het niet goed met zijn zuster ging, ze zag er slecht uit, grauw en hij kon slecht contact met haar krijgen. Zoals ik u in een eerdere brief uitlegde vragen wij over de telefoon al van alles om de mate van spoed in te schatten, zoals benauwdheid, pijn op de borst etc. Dat was allemaal niet het geval. Zij kon ook alles goed bewegen. Het leek een raadsel wat er mis kon zijn. Mijn gedachten gingen uit naar iets in de hersenen wat niet goed was (vreemd verlopende beroerte) omdat mevrouw zo afwezig was. Bij het door mij afgelegde huisbezoek trof ik een suffe dame met grauw gelaat, ingevallen wangen en zij was in de war. Zo wist ze bijvoorbeeld niet wat voor dag het was. Ik onderzocht haar volledig en kon geen afwijkingen vinden en begreep nog steeds niet wat er aan de hand was. Tot dat de broer vertelde "dag 95 van dokter Frank" uitgeprint te hebben voor haar! Toen viel bij mij het kwartje: ze was uitgedroogd en had de afgelopen maanden zichzelf uitgehongerd! Anorexia op hoge leeftijd dus; dit had ik nog nooit gezien. Gelukkig voelde zij zich na het nuttigen van enkele pannenkoeken en een paar glazen ranja weer snel een beetje beter.

 

Een tweede voorbeeld van een (nog) slechte(re) uitkomst is een 38 - jarige patiënte die een zodanige darmverstopping door bovengenoemd dieet (te weinig vezels)! kreeg dat zij er voor geopereerd moest worden om de spijsvertering weer op gang te krijgen. Dit hoorde ik onlangs van een chirurg op een nascholing.

 

Dus wat zijn de lessen die je hier uit kunt trekken?:

1e. ga op dieet alleen indien u er geen nadelige effecten van ondervindt!

2e. overdrijf nooit.

3e. indien u over de 70 bent gelden geheel andere regels voor een gezond gewicht dan wanneer u jonger bent. Zo is de BMI en buikomvang voor u niet meer van toepassing. Ook al omdat het risico op hart en vaatziekten minder is: voorzichtig op dieet boven de 70!

4e. denk nog eens aan de schijf van 5:

 

1e.groenten en fruit (vitamine C)/ 2e.graan en graanproducten waaronder brood (vezels

en vitamine B)/ 3e. zuivel en vlees (inclusief vleesvervangers zoals soja) (eiwitten,

vitamine B)/ 4e. vetten en oliën (vitamine A, D E en K)/ 5e. dranken zoals water thee

koffie: 1,5 - 2 liter per dag. U hebt dagelijks elk onderdeel van deze vijf in uw voeding

nodig, en van de granen en groenten het meest. zie ook op www. voedingscentrum.nl

 

screening bloedsuiker

 

Op dinsdag 25 mei 2010 houden wij in onze praktijk een screening op diabetes. Dit doen we smiddags tussen 14:00 en 15:00 uur voor patiënten van 45 jaar of ouder. We controleren de  buikomvang (boven 88 (vr) 102 (m)), en informeren of er  suikerziekte in uw familie voorkomt.

Als u van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst bent geldt de limiet van 45 jaar niet. Ook als u jonger bent dan 45 kunt u zich laten screenen.

U kunt gewoon binnenlopen.

 

L-EPD

op 1 juni wordt het L-EPD in de Eerste Kamer behandeld. Het Nederlands huisartsgenootschap heeft inmiddels het standpunt ingenomen dat het dossier een H-EPD moet

worden, alweer een nieuwe term dus. Met nadere woorden: de huisarts (H) beheert uw gegevens. Er is nog steeds veel twijfel over de veiligheid van uw gegevens in een landelijk Epd

 

praktijkmanager en grieppandemie

 

Via een link op onze website kunt u zien wat de praktijkmanager (vaak onzichtbaar) doet binnen onze praktijk. Als u geïnteresseerd bent kunt u een printje krijgen. Eveneens via een link kunt u het programma Argos aan klikken waar u een evaluatie vindt over de grieppandemie, die geen pandemie was. Hoe is het zo'n heisa kunnen worden?

 

ziekte van lyme en tekenbeet

 

Nu de zomer er aan komt (en daar lijkt het nu echt op) is het tijd u weer te wijzen op de gevaren van een tekenbeet. Hier in Nederland is nog altijd het meeste gevaar op de "gewone" ziekte van Lyme, vervelend genoeg. De teek die u gebeten heeft is dan meestal langer dan 24 uur blijven zitten en besmet uw bloed met de bacterie Borrelia Borgdoferi. 30 % van de teken is besmet met deze bacterie, maar per beet hebt u ongeveer 3% kans de besmetting zelf ook te krijgen. Heel veel Borrelia besmettingen verlopen mild, maar sommigen in de loop van de jaren ernstig.

Teken kunnen ook een bepaald virus met zich mee dragen: een zgnd flavovirus. Een besmetting hiermee brengt in een aantal gevallen een ernstige infectie van de hersenen met  zich mee. In Nederland zijn geen teken besmet met dit virus. U kunt het wel oplopen door een beet van een teek in het buitenland. Het is raadzaam de GGD te raadplegen of in het gebeid waar u heen gaat ook besmette teken te verwachten zijn. Het is mogelijk u in te laten enten tegen deze vorm van tekenbesmetting. In onze wachtkamer kunt u een folder eenemen over inentingen indien u van plan bent deze zomer naar het buitenland te gaan.

Preventie is nog altijd het beste: sokken over de lange broek heen trekken, een pet of hoed opzetten en na elke boswandeling controleren; liezen en oksels zijn geliefde plekken voor de teek. Denk eraan de teek zo snel mogelijk verwijderen.

 

Hoe vindt u een goede privé kliniek?

 

Op de site van de inspectie gezondheidszorg kunt u informatie vinden over privéklinieken. De inspectie is namelijk bezig deze op kwaliteit te onderzoeken.

 

 

"Living well is the best revenge" (Erich Fromm)

 

 

tot de volgende brief!

 

 

 

 

 

 

 

 


Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl.

Medewerkers: H. vander Laan en E. Alting, assistentes,

I.J. de Vries huisarts.

H. Talens, waarnemend huisarts,

C. Rokette, praktijkverpleegkundige

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Sprookje of echt gebeurd?

 

Ooit was er een tijd , niet eens zo heel lang geleden want de schrijver kan zich die tijd nog goed herinneren; dat bewoners van een huis op een dorp de achterdeur nooit afsloten als ze weg gingen voor een boodschap. Autodeuren bleven open en fietsen gingen niet op slot. Het was, ook al zou men de boel afsluiten, zo wie zo niet moeilijk om in te breken, de ramen hadden enkel glas en geen sloten. Het gebeurde niet dat ongenode bezoekers in de huizen kwamen en iedereen genoot een goede nachtrust, met bij warm weer het slaapkamerraam open op een klein haakje. Als een enkele keer een kwajongen wat uitvrat, werd hij snel in de kraag gevat en kreeg hij straf. Was het omdat binnen de gemeenschap iedereen elkaar kende? In elk geval woonde men redelijk tevreden en rustig naast elkaar en elk mens had een plaats binnen het overzichtelijke leven op dat dorp. Hoe anders is het de laatste jaren. U hoeft maar kort terug te denken aan de dodenherdenking op de Dam; de hele mensenmassa in rep en roer door 1 persoon die schreeuwt en ongelooflijke angst opwekt.

Slechts 1 schreeuw!

We leven in een tijd van angst en oorlog. Het is nodig om alles af te sluiten want we zijn bang voor elkaar; inbrekers (een junk uit de stad), de overheid (die probeert wetten er door te drukken die niemand wil). en onze buurman (stel je voor dat hij je dochter ontvoert). Is er dan geen enkel lichtpuntje in deze tijd? Ja toch: in een ver land, het land Amerika, is een leider gekozen die er voor heeft gezorgd dat 34 miljoen mensen, die zich door de hoge premies niet konden verzekeren, voor het eerst kunnen rekenen op basis gezondheidszorg als ze ziek worden. Dat is meer dan een lichtpuntje, dat is een zegening van solidariteit. Dichtbij, in het land Nederland, gebeurt het tegenovergestelde met de gezondheidszorg. Er zijn zieken die voorrang krijgen voor een nieuwe heup omdat hun werkgever een overeenkomst heeft met een zorgverzekeraar. Anderen hebben thuiszorg nodig omdat ze ziek zijn en krijgen wekelijks een andere nieuw gezicht aan hun bed, omdat het zo goedkoop mogelijk moet. Gelukkig zijn er op 9 juni verkiezingen in dit land. Gaat dit verhaaltje eindigen met een: "en ze leefden allemaal nog lang, gezond en gelukkig" ? De keus is aan u, de kiezer!

 

L-EPD

 

Aftredend minister Klink (CDA) heeft alle huisartsen en specialisten alvast een subsidie van vele duizenden euro’s beloofd voor aansluiting op het landelijke schakelpunt (nodig om uw medische gegevens te stroomlijnen), en dat terwijl de wet nog niet eens is aangenomen in de Eerste Kamer! Dit lijkt op omkoperij: als de arts deze (aanzienlijke) premie heeft geïncasseerd is er geen weg meer terug. Klink probeert op deze wijze de wet er door te drukken! Beste patiënt, u kunt nog altijd bezwaar aantekenen tegen opname van uw medisch dossier in het landelijke systeem en u zult begrijpen dat uw huisarts deze subsidie niet gaat aanvragen. U kunt, zoals in het bovenvermeld verhaaltje al genoemd, ook in uw stem op 9 juni laten meewegen wat u belangrijk vindt in de zorg. Ik begrijp dat ik mij niet met politiek moet bemoeien en u zeker niet moet beïnvloeden; maar gezien de huidige ontwikkelingen en dreigingen aangaande de (thuis)zorg kan ik moeilijk anders.

 

Marktwerking in de zorg

 

Wat vindt u van marktwerking in de zorg; is dat goed of niet? Langzamerhand komt er steeds meer marktwerking in de zorg, wat betekent: concurrentie tussen zorgverleners en betere zorg voor diegenen die het kunnen betalen. Geld staat tegenover kwaliteit. We zagen thuiszorg Groningen al failliet gaan door een frauderend management, zelfs de salarissen van de hardwerkende thuiszorg-medewerkers konden niet meer worden uitbetaald. Overigens: behalve een vermindering van kwaliteit blijkt dat de (inmiddels gedeeltelijk ingevoerde) markt de kosten van de zorg niet verminderd maar juist verhoogd te hebben. Om hier op voort te borduren: alleen de SP is voor het regulering van de zorg door de overheid en een gelijke gezondheidszorg voor elke burger. De PVV is voor handhaving zoals het nu is (dus

gedeeltelijke marktwerking) ,Groen Links is niet duidelijk in haar mening en alle andere partijen zijn voor uitbreiding van de marktwerking in de zorg. U kunt in de Volkskrant van 29 mei een uitgebreid overzicht vinden van e.e.a. wat in de verkiezingsprogramma’s staat vermeld.

 

Nieuws in de maand juni van de Pleisterplaats :

 

Screening bloedsuiker

 

Op dinsdag 22 juni 2010 houden wij opnieuw een screening op diabetes tussen 1400 en 1500 u.

De inloop is bedoeld voor: 45 plussers, mensen met een buikomvang boven 88 (vr) 102 (m), mensen met suikerziekte in familie en mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst alle leeftijden. U kunt gewoon binnenlopen aan de Berkenlaan.

 

Personeel

 

18 juni is al weer de laatste dag van stagiaire Marina in onze praktijk. De tijd met haar is omgevlogen. Gelukkig blijft zij de dinsdagmiddag nog voor ons werken de komende

maanden zodat u haar dan nog kunt tegen komen. Aansluitend krijgen we weer een nieuwe co-assistent die met de dokters de Vries en Talens zal mee lopen en deels eigen spreekuren zal doen.

 

"Add life to years, not just years to life"

 

(vert. laat kwaliteit voorop staan en niet het aantal levensjaren)

tot de volgende , en graag uw commentaar op de inhoud van deze brief!

huisarts@de-pleisterplaats.nl

info@de-pleisterplaats.nl

 

 

 

 

 

 

 


Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats-Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl

tel. 050 5730483

Medewerkers:

I.J. de Vries, huisarts. H. Talens, waarnemend huisarts

E. Alting en  H. van der Laan , doktersassistentes.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige.

H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief juli/augustus 2010

 

In deze nieuwsbrief de data van onze zomervakantie. En: wat te doen om te blijven genieten van dit heerlijke zomerweer? Bent u goed voorbereid op een zonnige zomer?  En wat nemen we, behalve zonnebrandcreme, mee op vakantie? Tot slot weer een gedicht en aankondiging van een nieuwe co-assistent.

 

Allergie?

De zomer is fantastisch begonnen met hoge temperaturen, zomerse geuren van pas gemaaid gras (de kwaliteit van het hooi is prima zeggen de boeren), kampvuren, en midzomerfeesten! De spreekuren worden in het algemeen minder bezocht maar wel hebben sommige ouderen last van uitdrogingsverschijnselen (vooral diegenen met suikerziekte). Ook hebben extra veel mensen klachten van hun (vaak bekende) hooikoorts, en zonne-allergie.  Dus niet iedereen geniet even hard mee. Dat je voldoende moet drinken (3 liter per dag) met deze hitte, dat bier niet goed is want daar ga je te veel van plassen en dat ouderen hun plaspil moeten laten staan bij grote hitte weten de meesten van u wel.

Maar: wat is  nu eigenlijk een allergie? En hoe ontwikkelt zich deze bij het stijgen der jaren? Nu, om met het laatste te beginnen: in het algemeen wordt een allergie minder naar mate je ouder wordt. Dus , jonge mensen met heftige hooikoorts:  slik die pil (aerius, xyzal, mizollen) in tijden van verstopte neus en jeukende ogen gewoon maar, want de kans dat je op je 40ste nog zo'n  last hebt is klein. Ook kan  het ene seizoen meer allergie opleveren dan andere jaren, en is de kans groot dat je allergie slechts een beperkte periode (bv tijdens het bloeien van bepaalde bomen of  grassen) last geeft. Het is met een bloedtest mogelijk na te gaan waar je allergisch voor bent. Die pollen geven dan een zogenaamde histaminerelease uit je cellen. Dat histamine veroorzaakt het opengaan staan van de bloedvaten waardoor de slijmvliezen zwellen en je gaat niezen en de neus gaat lopen. Google op histaminerelease en pollenkalender en je ziet een mooie animaties. Bovengenoemde medicijnen gaan op de receptoren zitten die anders histamine zouden vrijmaken: histamine-antagonisten.

 

Co-assistent en waarneming

vanaf 5 juli zal Reinier Crane 4 weken lang samen met dokter de Vries en dokter  Talens de spreekuren doen. Na een inwerkperiode zal hij ook (deels) zelfstandig spreekuur doen. Uiteraard zal de assistente, zoals de meesten van u wel zijn gewend,  uw toestemming vragen voor het plaatsen op zijn spreekuur. In deze periode zal de praktijk ook waarnemen voor patiënten van dokter Wichers; gevestigd aan de Petrus Campersingel, vanwege haar vakantie.

 

 

Vakantie de Pleisterplaats

En nu wat betreft onze eigen vakantie. De praktijk is beperkt geopend in de week van

2 augustus t/m 6 augustus. Er zijn dan spreekuren elke dag  tussen 10.00 en 12.00 uur .

9 t/m 20 augustus is de praktijk gesloten en neemt dokter Wichers waar voor spoedgevallen.

Via oneze telefoonbeantwoorder hoort u naderde informatie.

23 t/m 27 augustus is de praktijk wel geopend maar zijn de artsen nog op vakantie. Ook in die week is dus beperkt spreekuur mogelijk. U kun dan wel alvast een afspraak maken voor de week er na en de assistenten spreekuren gaan wel gewoon door.

Herhaalmedicatie in de 2 weken dat de praktijk volledig is gesloten kunt u rechtstreeks bij apotheek Selwerd bestellen.

 

Wat nemen we mee op vakantie (met kinderen)?

medicijnen: ORS (bij diarree), paracetamol zetpilletjes (bij koorts),

neusspray.  Thermometer.

azaron of prikweg (als je al geprikt bent),  citronella of andere antimuggenolie of stift (om het prikken te voorkomen) en zonnebrandcreme, factor 20-30.

En natuurlijk zonneklepjes, hoedjes etc en genoeg te drinken!

Neem ook eens een gezelschapsspelletje mee voor onderweg.

 

De flores sambucus Nigra, ook wel de vlierbloesem, is tegen hooikoorts.

 

Recept voor vlierbloesemsiroop:

1 1/2 liter water, 2 1/2 kg suiker, 12 - 15 vers geplukte vlierbloesems, 50 gram citroenzuur (te verkrijgen bij de Spaanse Vlieg).

Dit alles een aantal minuten laten inkoken en dan af laten koelen. Handig om

in schone (afspoelen in heel heet water met wat soda en daarna laten uitlekken)

beugelflessen te bewaren. Heerlijk bij een zomers tuinfeest.

Fijne zomervakantie gewenst en tot de volgende brief!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats-Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl

tel. 050 5730483

Medewerkers:

I.J. de Vries, huisarts. H. Talens, waarnemend huisarts

E. Alting en  H. van der Laan , doktersassistentes.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige.

H. Visserman, praktijkmanager.

Patiënten nieuwsbrief september 2010

 

Als mijn moeder iets niet wist in de opvoeding van haar kinderen, pakte zij het boek van dokter Spock (1903-1998) van het dressoir en las het toepasselijke hoofdstuk. Dit boek was haar aangeraden door haar huisarts waar ze met opvoedingsvragen heen ging.  Deze zelfde huisarts raadde haar aan (het kan ook zijn dat dit in  Spock anno 1965 stond) om haar dochter de geweigerde  zuurkool de volgende dag koud weer op te dienen. Resultaat: een dochter die ook op hoge leeftijd nog walgt van zuurkool. 

Mijn moeder vertrouwde haar huisarts blindelings. Maar wat is de waarde van vertrouwen als je foute adviezen blijkt te krijgen? En hoe zit het met vertrouwen in de huisarts in deze internet/google-tijd? Het lijkt er op dat patiënten soms meer vertrouwen hebben in wat ze op hun beeldscherm weten te toveren uit onduidelijke bron.

Voortbordurend op vertrouwen: het blijkt dat veel huwelijken stranden vlak na een vakantie: ook na deze zomer is weer een piek aan aanvragen voor echtscheiding te verwachten.  Waar zou dat mee te maken kunnen hebben? In de vakantie heb je meer tijd om over de relatie na te denken, maar ook denk ik aan “mannen die van Mars komen en vrouwen van Venus”, (oftewel: boys will be boys and girls will be girls”)  De nog altijd uitverkochte voorstellingen van Huub Stapel,  naar aanleiding van het boek van Gray,  al 2 jaar lang  in het hele land te zien. Misschien moet iedereen in een post-zomervakantierelatiecrisis worden verplicht dit boek te lezen of de voorstelling te gaan zien.  Wie weet hebben de voorstellingen van Stapel (waar vrouwen plachten ten onder te gaan aan lachstuipen maar die mijns inziens best heel serieus genomen kunnen worden) een positief effect op het behoud van relaties.

In deze nieuwsbrief ook weer enkele wist u dat feiten en een gedicht.

 

Vertrouwenspersoon?

Ik begin met een voorbeeld waar het goed ging: een 45 jarige  man  met erfelijk  longemfyseem (rek uit de longen) . Hij heeft nooit gerookt ,  voelt zich behoorlijk bekocht en boos omdat hij deze ziekte heeft gekregen. Hij kan geen zware tassen meer tillen en heeft medicijnen nodig om nog een trap op te kunnen lopen of een stukje te fietsen. Na enkele gesprekken met de huisarts en korte tijd begeleiding kan hij beter  accepteren dat zijn mogelijkheden beperkt zullen blijven, en kan hij de achteruitgang deels (immers: op 55 jarige leeftijd aan de zuurstof?) accepteren. Hij weet nu ook dat hij altijd bij zijn huisarts terecht kan, ook voor emotionele problemen bij zijn ziekte of andere psychische problemen.

Nog een voorbeeld , nu waar het fout is gegaan: een nieuwe patiënte komt  in onze praktijk kennismaken; haar man was overleden, hij had zelfmoord gepleegd. Waarom wilde zij een nieuwe huisarts? Haar man  had al lang klachten , en ging er uiteindelijk mee naar de huisarts. Deze huisarts deed het ene lichamelijke onderzoek na het andere. Dat haar patiënt depressief kon zijn, kwam niet bij haar op en daar schonk zij  geen aandacht aan. Daarnaast had zijn echtgenote aan de huisarts gemeld dat ze erg ongerust was en dat haar man in de put zat. Dat de huisarts geen aandacht aan een mogelijke psychische oorzaak van de klachten schonk, is precies datgene waarom de echtgenote op zoek is gegaan naar een nieuwe huisarts: ze voelde zich niet serieus genomen, en dat had haar man mogelijk het leven gekost denkt ze. Ze zou ook steeds hier aan herinnerd worden bij een bezoek aan de huisarts.

Een verse co-assistent zal steevast, na enkele dagen observeren van de huisarts bij het spreekuur, als eerste in zijn of haar logboekje noteren dat 1 van de functies van de huisarts is: “vertrouwenspersoon”. Dat is voor de co-assistent een observatie, voor de huisarts en haar patiënt als het goed is, een weet.

Vertrouwen moet je hebben in je huisarts, anders is er iets niet in orde.  In internet- en  google-tijd wordt het steeds lastiger om dit vertrouwen te hebben/houden: er zijn steeds vaker patiënten die met hun eigen "diagnose" en soms zelfs "behandeladviezen" aankomen zetten en hiervoor een onderzoek dan wel behandeling "eisen" of verwachten. Dat is wat anders dan je problemen op tafel leggen en bespreken met je vertrouwde huisarts. Zoals patiënten die al langer in de praktijk zijn weten; zijn beide dokters van de Pleisterplaats altijd bereid om verschillende mogelijkheden en ook uw wensen te bespreken. Ook kan het natuurlijk zijn dat wij, ondanks afwegingen en onderzoeken, het niet bij het rechte eind blijken te hebben.  Maar de inschatting of een behandeling of bepaald onderzoek zinvol is, is toch echt onze expertise. Zo zal in veel meer gevallen dan u misschien denkt, onderzoek niet zinvol zijn (bijvoorbeeld preventief, dus als u geen klachten hebt ) of behandeling niet zinvol (bijvoorbeeld tegen het einde van het leven). 

 

wist u dat

1e. indien u langdurig metformine (een pil die de bloedsuiker verlaagt) gebruikt u kans hebt op een gebrek aan vitamine B 12? Omdat de meesten van u onder controle zijn bij Cheryl Rokette, onze praktijkverpleegkundige, zal zij dit met u bespreken en controleren.

2e. Bij mensen met prostaatkanker een bijzondere vorm van MRI (met contrast) mogelijk is ter controle of de kanker niet terugkomt na behandeling. Het is dan mogelijk al te behandelen als er nog weinig kankercellen teruggekomen zijn.

3e. u via onze website www.de-pleisterplaats.nl en de link medische informatie>NHG>patientenbrieven, wetenschappelijk gefundeerde uitleg en adviezen kunt vinden, alsook wanneer het nodig is naar de huisarts te gaan met uw klacht?

 

De aankondiging, gedicht van Albertina Soepboer.

Nog maar in de late namiddag van de zomer.

 Jouw braamhanden rood op mijn rug.

De dag lijkt breder dan het is. De bomen waaien donkerdergroen voorbij.

Je zegt dat het augustus is.

Maar in je ogen lees ik glashelder het oker en het koper.

De aarde is al zwanger van de geur van stormregen.

Het jaagt door diepbruine bossen. Smaller sluiten de dagen om ons heen.

Ik voel dat het bijna oktober is.

tot de volgende brief!       

 

 

 

 

 

 

 


Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats

www.de-pleisterplaats.nl

tel. 050 5730483

Medewerkers:

I.J. de Vries, huisarts. H. Talens, waarnemend huisarts

E. Alting en  H. van der Laan , doktersassistentes.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige.

H. Visserman, praktijkmanager.

Patiënten nieuwsbrief oktober 2010

Mensen zeggen bijna altijd wat anders dan ze bedoelen, stelt Paulien Cornelisse in het boek "Taal is zeg maar echt mijn ding". Een eenvoudige vraag als "wil jij nog koffie" kan betekenen: 1. mooi, ik heb ook zin in koffie, dus als jij het even zet, of 2. ik vraag maar, want dan hoeven we niet verder te praten over jouw saaie problemen op het werk of 3. als je nee zegt is de sfeer verpest en dan heb ik liever dat je vertrekt. Is hier sprake van een geheime agenda? Nee, ik vermeld dit omdat het heel moeilijk blijkt elkaar goed te begrijpen.

Zoals ik in een eerdere nieuwsbrief al schreef, is een goede relatie tussen arts en patiënt van uiterst belang voor het verlenen van een goede zorg. In deze nieuwsbrief wil ik u, naar aanleiding van een voor mij onaangename verassing,  schrijven over wat u kunt doen als u ontevreden bent over de behandeling van dokter, verpleegkundige of assistente in onze praktijk.  De onaangename verrassing bestond uit een brief van het medisch tuchtcollege waarin vermeld stond een klacht van een patiënte, terwijl ik niet op de hoogte was van enige onvrede: integendeel! Ik meende een goede relatie te hebben met betreffende patiënte…

Wij zien , spreken en behandelen meer dan  200 patiënten in een week. Soms gaat er iets niet goed; soms naar ons idee wel, maar denkt de patiënt dat het niet goed ging.

Het staat in de praktijkfolder: bij klachten of onvrede kunt u naar dokter de Vries of dhr. Visserman gaan. Er zijn nog meer mogelijkheden om klachten te bespreken. Positief punt is dat  je een klacht ook kunt zien als een verbeter punt, en uit dit oogpunt horen wij graag uw adviezen. Hierover later meer. Eerst de data voor de griepvaccinaties.

_____________________________________________________________

Griepvaccinaties 2010:

wij vaccineren op dinsdag 9 en woensdag 10 november,

 tussen 1400 en 1600 uur. U kunt zonder afspraak binnen lopen aan de Berkenlaan 131. Op 9 november kunt u ook de prik halen aan onze dependance in huize Patrimonium, begane grond.

 Praktijkverpleegkundige Cheryl Rokette zal daar prikken.

U ontvangt een persoonlijke uitnodiging ongeveer 2 weken van te voren; wilt u deze meenemen wanneer u komt?

De griepprik is bedoeld voor mensen met suikerziekte, ernstige astma/COPD, hartfalen, nierfalen, stoornissen in het immuunstelsel zoals AIDS, en iedereen van 60 jaar en ouder.

Indien u geen uitnodiging hebt ontvangen en denkt wel in aanmerking te komen voor de griepprik, wilt u dit aan de assistente kenbaar maken?

Klacht of ontevreden?

Een favoriet programma van veel mensen is "medische missers" . Zelf kijk ik hier nooit naar op tv, maar ik begrijp dat er nogal wat mis kan gaan in de medische wereld; want immers ook in onze eigen huisartspraktijk gaat niet alles altijd 100% goed. Dat is niet zo gek, als je bedenkt dat wij, assistentes, dokters en verpleegkundige, nogal eens onder druk moeten werken, spoedgevalletje tussendoor,  en/of drukte in een waarneming voor andere dokters er bij. Ook behandelen we mensen van allerlei aard en achtergrond: sommigen medisch onderlegd, sommigen wat minder begaafd, doven, anderstaligen etc etc. Dat vergt nogal wat vaardigheden op communicatief gebied. Daarnaast kunnen er  veel zaken zijn waar we geen invloed op hebben zoals wachtlijsten in ziekenhuizen.. Helaas denken patiënten soms dat we dat wel hebben en dat in de communicatie er niks mis kan gaan. De ervaring leert dat dat laatste een probleem kan zijn en ontevredenheid kan veroorzaken. Ik vraag u daarom dit kenbaar te maken als dit zich voordoet! Wij kunnen er vaak ons voordeel mee doen.

 

klachtregelingen

1e. ontevredenheid over 1 van onze medewerkers begint met het maken van een afspraak voor een gesprek met dokter de Vries of dhr Visserman. Ook een naast familielid mag een afspraak maken; maar de gesprekken hierover voeren wij in elk geval met de patiënt erbij die het woord zal moeten doen.

2e. Indien dit onvoldoende soelaas biedt kunt u zich melden bij de klachtencommissie huisartsenzorg van de districtshuisartsen-vereniging DHV. Deze commissie bestaat uit een jurist en een afgevaardigde van zowel het patiëntenplatform als van het bestuur van de DHV. Zij vragen u bij voorkeur pas een klacht in te dienen als u al met de huisarts hebt gesproken en er niet uit bent gekomen. De commissie zal zowel klager als aangeklaagde horen, en stukken zoals uw medisch dossier inkijken, en daar een oordeel over geven. Zij zal ook proberen de relatie tussen arts en patiënt te verbeteren. Indien u er dan nog niet uitgekomen bent (en dan is de relatie zodanig verstoord dat u er goed aan doet een andere huisarts te nemen) kan de 3de stap zijn om naar het regionaal (Gronings) medisch tuchtcollege te stappen. Ook daar treft u dan een commissie die uw klacht en het verweer van de dokter zullen beoordelen en een uitspraak zullen doen. Dit is in het algemeen een lange en ingrijpende procedure voor zowel de patiënt als de dokter.

Folders over de DHV klachtencommissie kunt u bij onze praktijk krijgen.

 

Wist u dat:

 

-         Het  van 5 t/m 13 november de week van de chronisch zieken is? Gedurende die week worden er in het hele land bijeenkomsten gehouden voor aangepast wonen, mantelzorgers,  bewegen in water en nog veel meer. Kijk op  www.chronischziek.nl , stichting MEE: www.mee.nl/  of 0900 999 8888, en www.beweegkuur.nl.  In Groningen wordt via Humanitas verschillende dagen gehouden voor mantelzorgers: bel mw J. Meulman op 050-3126000 als u geïnteresseerd bent.

-         In de nieuwbrief voor november informatie over de Zonnebloem-reizen.

Op Paddepoel

Wat is een paddelevens doel

Peinst vader pad op zijn paddestoel

Wat is een paddeleven droef

Denk moeder pad op haar paddepoef

Maar babypad schraapt zijn paddesmoeltje

Een roept luidkeels om zijn paddepoeltje.

                                Vrij naar Daan Zonderland

 

Tot de volgende brief

 

 

 

 

 


Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats

www.de-pleisterplaats.nl

tel. 050 5730483

Medewerkers:

I.J. de Vries, huisarts. H. Talens, waarnemend huisarts

E. Alting en  H. van der Laan , doktersassistentes.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige.

H. Visserman, praktijkmanager.

Patiënten nieuwsbrief november 2010

In deze nieuwsbrief treft u weer eens een wist-u-dat rubriek, en in het licht van Allerzielen de aankondiging van een herdenkingsmoment voor de gestorvenen. In de medische rubriek een beschrijving van vlekjesziekten; in de wintermaanden komen er immers weer meer virussen voor. Er is ook een personeelsverandering op komst, een wisseling van de wacht.

 

Griepvaccinaties 2010:

wij vaccineren op dinsdag 9 en woensdag 10 november,

 tussen 1400 en 1600 uur. U kunt zonder afspraak binnen lopen aan de Berkenlaan 131.  Op 9 november kunt u ook de prik halen aan onze dependance in huize Patrimonium, begane grond.

 Praktijkverpleegkundige Cheryl Rokette zal daar prikken.

Als het goed is, hebt u reeds een uitnodiging ontvangen indien u in aanmerking komt.

Indien u geen uitnodiging hebt ontvangen en denkt wel in aanmerking te komen voor de griepprik, wilt u dit aan de assistente kenbaar maken?Het kan zijn dat er, ondanks onze zorgvuldige selectie een uitnodiging u niet bereikt heeft.

Ook als u wel een uitnodiging heeft gehad maar de prik niet wil, horen we dat graag van u.         

 

Personeelswijziging

Tot het eind van dit jaar zal Heleen van der Laan werkzaam zijn op de Pleisterplaats. Zij is in 2003 in dienst gekomen en heeft er dus heel wat jaren opzitten. Na de geboorte van haar eerste kindje is zij wat minder gaan werken, en nu stopt zij bij ons. Marina van der Woud,  die eerst haar opleiding tot doktersassistente bij ons heeft gevolgd en daarna op dinsdagmiddag is blijven werken, gaat Heleen opvolgen. In december zullen beide dames aanwezig zijn op maandag.

 

Medische rubriek: Help (!), kleine rode vlekjes!

Uzelf of uw kind krijgt vlekjes. Dan maakt het uit hoe ziek je bent of het kwaad kan. Hier volgen een paar tips.

Ten eerste is het zinvol om te kijken of de roodheid "wegdrukbaar" is. Dat kunt u testen door een drinkglas op de huid te zetten: door een lichte druk verdwijnen de vlekjes meestal. Dat betekent dat ze aan de oppervlakte liggen (de roodheid zit in het wijder worden van de kleine bloedvaatjes) en geen kwaad kunnen.  Wat kan de oorzaak zijn van de vlekjes en wanneer moet u naar de dokter?

1e. virale roodheid, veroorzaakt door, het zegt het al: een virus. Deze kleine lichtrode vlekjes zitten over het hele lichaam. Het kan bij  bij volwassenen optreden en bij kinderen, die er meestal niet erg ziek van zijn. Een voorbeeld is de ziekte van Pfeiffer. Het heeft geen zin hier onderzoek naar te doen, en gaat vanzelf over

2e. de vijfde ziekte: dit is ook een virus, en komt voor bij kinderen in de lagere schoolleeftijd. Vaak begint het met blosjes op de wangen en rode vlekjes die beginnen bij ellebogen, knieën en billen. De kinderen zijn een week voordat ze ziek worden besmettelijk. Vaak zijn ze dan al wat hangerig. Erg ziek zijn ze niet: lichte verhoging (tot 38.5 graden) en soms wat gewrichtsklachten. Het is erg besmettelijk en kan gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby van een zwangere. Echter, gelukkig heeft 60% van ons weerstand tegen de ziekte. Behandeling is niet nodig.

3e. de zesde ziekte, die voor komt bij heel jonge kinderen, baby's en peuters. Het wordt ook wel de drie-dagen-koorts genoemd. Eerst hebben deze peutertjes 3 dagen hoge koorts (vaak hun eerste ziekteperiode!) en na het dalen van de koorts krijgen ze overal vlekjes. die zijn binnen 4-5 dagen weer verdwenen.

Wanneer een afspraak maken voor het spreekuur? Als uw baby slecht drinkt, niet goed meer plast of suf lijkt te worden. (dit is wat anders dan moe zijn en veel slapen; suf is: niet goed wakker te krijgen of zich niet voor de voeding melden terwijl het wel tijd is)

 

 

Wist u dat

1e. het Martiniziekenhuis in samenwerking met Natuurmonumenten en een boswachter vanuit  de  binnentuin van het ziekenhuis een wandelroute gaan aanleggen naar de Pickarthof voor zieken en bezoek? Om even het hoofd leeg te maken en de genezing te bevorderen.

2e. volgens de Maag Darm Lever stichting 90% van alle Nederlanders te weinig vezels eet.? Hierdoor heeft men een iets verhoogd risico op het krijgen van darmkanker.

3e. uw eigen risico en zorgpremie zullen stijgen over 2011? waarschijnlijk ongeveer 10%.

4e. daar waar mediterraan eten goed is voor de vruchtbaarheid van vrouwen,  het sperma van mannen juist wel vaart bij een traditioneel Hollands dieet? Dat wordt dus spannend aan tafel bij stellen die een kinderwens hebben. Gaan we aan de stamppot of kiezen we juist voor veel groente, fruit en vis? Dilemma! Het aantal zaadcellen bij mannen op een Hollands dieet blijkt 2 maal zo hoog te zijn als bij mannen die anders eten. Vrouwen hebben echter 40 % meer kans op zwangerschap als zij eten zoals in de zuidelijke landen. Ook voor het ongeboren kindje is dit eetpatroon beter. Dit alles blijkt uit onderzoek van Marijana Vujkovic uit haar proefschrift “Dietary patterns and human reproduction”.

5e. dat ondanks wat vaak gedacht wordt, dikke mensen net zo lang leven als mensen met een normaal gewicht? Alleen mensen met extreem overgewicht (en dat zijn er (nog) relatief weinig) leven korter dan normaal. Als je oud wilt worden moet je stoppen met roken. Als je lang gezond wil blijven , moet je wel op je gewicht letten. Want ook matig overgewicht kan immers ziekten als diabetes en hoge bloeddruk veroorzaken.

 

 

 

Herdenkingsmoment voor de gestorvenen

Plaats: Parcivalcollege, Groningen, Merwedestraat 45

Tijd: vrijdag 5 november om 20.15 uur

De herdenking wordt vorm gegeven door de werkgroep Kunst en Rouwverwerking Noord Nederland. Het programma bestaat uit muziek, gedichten en kleurrijke dans.

Het kost slechts uw vrijwillige bijdrage na afloop.

 

 

 

 

 

de Waterlelie, van Frederik van Eeden, 1901

 

Ik heb de witte waterlelie lief,

daar die zo blank is en zo stil haar kroon

ontplooit  in t licht.

Rijzend uit donker-koelen vijvergrond,

heeft zij het licht gevonden en ontsloot

toen blij het gouden hart.

Nu rust zij peinzend op het watervlak,

en wenst niet meer…

 

 

Tot de volgende brief!