Eerstelijnspraktijk de Pleisterplaats

Berkenlaan 131 9741 JN Groningen tel 0505730483

www.de-pleisterplaats.nl

 

Medewerkers:

I.J. de Vries en H. Talens, huisartsen,  E. Alting en A. Kemp, assistentes,

C. Rokette praktijkverpleegkundige, H. Visserman, praktijkmanager.

       Patiënten nieuwsbrief Februari 2013

Het college van zorgverzekeraars, waar ook uw zorgverzekering onder valt, wil iets gaan veranderen in de vergoeding van psychologische/ psychiatrische hulpverlening. Enerzijds zijn er psychiatrische ziektes zoals depressie en psychose, en anderzijds psychische nood die mensen kunnen ervaren doordat ze een partner hebben verloren, autistisch zijn of in het verleden seksueel zijn misbruikt waardoor ze het leven moeilijk aan kunnen. Alleen in het eerste geval zou de behandeling door de zorgverzekeraar vergoed moeten worden zegt het CVZ en in alle andere gevallen moet u dan met uw moeilijkheden bij de huisarts komen. U zult begrijpen dat zowel huisartsen en psychologen/psychiaters niet blij zijn met dit voorstel. In deze brief zal ik u het verschil uitleggen tussen eerstelijns- en tweede lijnspsychologie, en wanneer de psychiater in beeld komt bij een behandeling. Het is duidelijk dat de ambtenaren van het CVZ weinig kaas hebben gegeten van psychologische en psychiatrische behandeling. Bovendien lijkt e.e.a. bekonkeld (de laatste tijd een trend) te zijn zonder enig overleg met de betrokken hulpverleners. In 2012 was de tweedelijns psycholoog de klos (200 euro eigen risico) en nu proberen ze het te halen bij de eerstelijns zorg. Er is nog een verandering waar  u rekening mee zult moeten houden, en dat is dat het wettelijk verplicht eigen risico van 220 naar 350 euro is gegaan. Wat dat voor u betekent zal ik u uitleggen.

In deze brief nog meer nieuwtjes: Vaste waarnemer dokter H. Talens is 31 januari voor het laatst, militair arts dokter Kemkers zal eind februari bij ons afzwaaien en dokter de Vries is in maart een aantal weken afwezig. Doktersassistente Karen Hemmen heeft inmiddels haar stage bij ons beëindigd met goed gevolg.

We gaan opnieuw een tevredenheidsonderzoek starten, waarbij we u zullen vragen in de wachtkamer een korte enquête in te vullen. Uw mening over onze praktijk zullen wij dan weer gebruiken om onze dienstverlening aan u te verbeteren. Halfjaarlijks gaan we deze enquête aan u voorleggen.

Van 25 februari t/m 15 maart is dokter de Vries afwezig.

De praktijk is normaal geopend en zal worden waargenomen door de huisartsen E. Bouma en  M. Goedhart.

Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u afspraken maken aan de Berkenlaan 131 (dokter Bouma) en deels zullen de spreekuren op het Zernike gehouden worden aan het Blauwborgje (dokter Goedhart).                                                                                                                       Onze assistentes en verpleegkundige zijn aanwezig op de praktijk en zullen u te woord staan en helpen.

Ook kunt u nog steeds via e-mail contact maken voor vragen , herhaalrecepten en afspraken maken voor het spreekuur.

 

Eerste en tweedelijns psychologie, wat is het verschil? En wanneer verwijst de huisarts een patiënt naar een psychiater , bijvoorbeeld naar het universitair centrum psychiatrie (UCP)? Dat is niet zo 1 2 3 uit te leggen, maar ik ga het toch proberen.

Bijvoorbeeld: een 70 jarige man heeft onlangs zijn vrouw verloren aan een tragisch ongeval. Ze waren al bijna 50 jaar onafscheidelijk. De relatie met 1 van zijn kinderen is slecht, dit kind heeft een manisch depressieve stoornis en was een levenslange zorg voor het echtpaar. Nu moet hij er alleen mee verder en raakt slapeloos en gestresst. Normaal gesproken zou ik zeggen: deze man zit goed in elkaar, het gaat hier om levensfase problematiek en rouw. Een 5-tal gesprekken met een eerstelijns psycholoog  en misschien tijdelijk een slaappilletje van de huisarts zou voldoende moeten zijn om hem weer op regel te krijgen. Maar als het plan van het CVZ doorgaat, dan kan alleen iemand met een dikke portemonnee dit nog betalen, want 5 gesprekken met de psycholoog kosten al gauw 500 euro. En de huisarts?? Wij krijgen voor een dubbelconsult (>20 minuten) 17,34 euro van de zorgverzekeraar. Daar kunnen we iemand niet voldoende mee helpen, dat begrijpt een kind.

Dan hebben we patiënt nummer 2, een 30 jarige man die op jonge leeftijd door zijn vader vaak en hard werd geslagen. Nu kampt hij zelf met agressieproblemen waardoor zijn vriendin bij hem is weggegaan. Dit probleem zit veel dieper en behoeft tweedelijns psychologische behandeling.

Patiënt nummer 3 is de manisch depressieve dochter van de 70 jarige patiënt nummer 1. Die heeft uitgebreide medicatie nodig, wellicht af en toe een opname in de psychiatrische kliniek, en hoort thuis bij de psychiater. Maar die 70 jarige vader dan? Die heeft toch ook met die dochter te maken, moet zijn psychische hulpverlening dan niet ook vergoed worden?

U zult begrijpen dat psychische hulpverlening vele kanten heeft, dat we er allemaal mee te maken kunnen hebben of krijgen, en solidariteit op zijn plaats is. Niemand gaat voor zijn of haar plezier naar een psycholoog/ psychiater.

Dat er bezuinigd zal moeten worden bestrijd ik niet. Maar zo eenzijdig het mes ergens inzetten

lijkt me niet de oplossing.

Verplicht eigen risico naar 350 euro: wellicht is dit al bekend bij u.

Uw consult of behandeling bij de huisarts valt hier niet onder. Wat er wel onder valt zijn alle ziekenhuisbehandelingen, paramedische zorg zoals fysiotherapie en logopedie (er zijn wel uitzonderingen), maar ook een laboratoriumonderzoek zoals een bloedtest, weefselonderzoek of een SOA test bij de huisarts moet u zelf tot een bedrag van 350 euro zelf betalen in 2013.

Voor een gratis SOA-test kunt u trouwens bij de GGD terecht (daar is wel een wachttijd) en u kunt als u het echt niet kunt betalen terecht bij de gemeente. (via de speciale bijstand). Binnenkort kunt u op deze site een lijst verwachten van prijzen van de verschillende onderzoeken

U kunt uiteraard ook met de huisarts overleggen of een onderzoek echt nodig is!

 

 

Uit de Tao van Poeh

1e. Dingen gebeuren op de juiste tijd en op de juiste manier.

 Tenminste, als je ze laat gebeuren, oog hebt voor de omstandigheden, en niet heel hard roept: dit moet niet zo zijn!

En je niet probeert een verandering toe te brengen. Als je daar toe in staat bent, zal alles zijn zoals het moet zijn.

2e. Veel mensen praten tegen elkaar, maar weinigen luisteren echt, dat is het probleem.

3e.Wil je echt gelukkig zijn? Begin dan met tevreden zijn over wie je bent en met wat je hebt.                                                                                  

 

 


 Tot de volgende brief!

 

Eerstelijnspraktijk de Pleisterplaats

Berkenlaan 131,  9741 JN Groningen

tel 0505730483 www.de-pleisterplaats.nl

 

Medewerkers:

I.J. de Vries huisarts, E. Alting en A. Kemp, assistentes,

C. Rokette praktijkverpleegkundige, H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief Maart/April 2013.

Af en toe hoor ik van patiënten en collega's: gaat dokter de Vries weg? Het wordt tijd dit bericht te nuanceren. Het antwoord is: nee, dit is niet het geval. Wat er wel aan de hand is dat er veranderingen zijn.

Misschien weet u dat er concrete afbraakplannen zijn bij verzorgingshuis ZINN en woningstichting Patrimonium. Veel bewoners, eerst van de aanleunwoningen, zullen moeten verhuizen. Omdat wij ook huren van de woningstichting en ons gedeelte wordt afgebroken zullen we ergens in 2014 uit ons pandje moeten. Natuurlijk zoeken we vóór die tijd passende praktijkruimte zo dicht mogelijk in de buurt van waar we nu voor u klaar staan. Dit betekent overleggen en onderhandelen met verschillende partijen. We zijn een middelgrote onderneming, en dit soort dingen horen er nu eenmaal bij.

Steeds meer grote praktijken (de zogenaamde HOEDen met soms wel 6 huisartsen) ontstaan de laatste tijd. Sommige mensen zullen zich beter voelen in een wat anoniemer geheel, maar wij blijven kiezen voor : "de Pleisterplaats", een kleinschalige eerstelijns praktijk met korte lijnen, met liefst 2 dokters, assistentes, verpleegkundige en manager.

Dokter Talens heeft zeer naar genoegen bijna 3 jaar gewerkt, maar heeft (nog) geen plannen voor vestiging. En dat is nu juist de collega waar ik naar op zoek ben: iemand die er plezier in heeft om in een praktijk zoals de onze te werken, maar vooral ook om zich te vestigen (en zo de lusten en de lasten te delen). Zo zit de vork dus ongeveer in de steel. 

Een ander nieuwtje is de komst van mevrouw Saskia Kalk die zich gaat specialiseren tot huisarts binnen onze praktijk, onder leiding van dokter de Vries.

 

Kennismaking:

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Graag wil ik me even voorstellen. Mijn naam is Saskia Kalk en momenteel ben ik in opleiding tot huisarts. Als onderdeel van mijn opleiding, ga ik het komend jaar als arts werkervaring opdoen in de huisartsenpraktijk de Pleisterplaats.

Enkele jaren geleden heb ik reeds mijn artsen- en apothekersdiploma aan de Rijksuniversiteit Groningen behaald en ben daarna als zaalarts in verschillende ziekenhuizen gaan werken. Tijdens mijn studies heb ik jaren met veel plezier in Groningen gewoond. Maar ondertussen heb ik Groningen ingeruild voor Amsterdam. In het dagelijks leven ben ik moeder van een prachtige dochter, ben ik dol op dieren en sport ik nog steeds erg graag. 

 

Medisch nieuws

 

In de vorige nieuwsbrief schreef ik u over het gebruik van alcohol in de zwangerschap: dat blijkt ook in kleine hoeveelheden erg slecht voor het ongeboren kind. Ook op jonge leeftijd en uiteraard in het verkeer, hoort geen alcohol. Er is echter een interessante conclusie van de Nederlandse gezondheidsraad op grond van tientallen wetenschappelijke studies, 30 jaar lang:

“het drinken van 1 (voor vouwen) en 2 (voor mannen) glazen alcohol (wijn, bier of sterke drank) heeft een overall positief effect op de gezondheid.”

 

Waar is deze conclusie op gebaseerd, en waar is alcohol wel en niet goed voor zult u zich afvragen? Ten eerste geeft het drinken van 1, 2 of 3 glaasjes per dag 30 % minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Het zelfde aantal glaasjes daags geeft u maar liefst 40 % minder kans op het krijgen van dementie, o.a. Alzheimer. Dat klinkt erg positief maar er zijn natuurlijk ook minpuntjes: vrouwen hebben bij het drinken van 2 glaasjes per dag een verhoogd risico op  het krijgen van borstkanker, en ook mond en keelkanker komen vaker voor bij alcoholgebruik. Maar dit zijn erg lage cijfers, dus vandaar het ingekaderde advies.

 

MAAR indien u niet van alcohol houdt of het moeilijk vindt om het bij 1 of 2 glaasjes te houden (en dus beter helemaal niets kan drinken) dan is er nog een andere mogelijkheid om het krijgen van diabetes, dementie en/of hart- en vaatziektes te voorkomen: en dat is het maken van een afspraak bij de diëtist.

De eerstelijns diëtist kan u namelijk helpen indien u hoge bloeddruk hebt en/of een verhoogd risico op het krijgen van hart en vaatziekten.  Bij het volgen van een goed dieet hebt u meestal minder pillen nodig en zult u zich ook gezonder voelen. Tipje van de sluier over het minderen van zout en toch lekker eten: kant en klare kruidenmixen bevatten meestal veel zout. Deze mixen zijn ook heel goed zelf te maken zonder zout. U kunt ze gebruiken voor vlees, vis, rijst- en pastagerechten, soepen, sauzen etc.. Hieronder vindt u één suggestie, maar er zijn er nog veel meer..

 

Algemene kruidenmix zonder zout:

Neem 1 eetlepel van elk: paprikapoeder,  gemalen peper, uienpoeder, knoflookpoeder, mosterdpoeder,  nootmuskaat en gemalen ketoembar : Meng de kruiden goed door elkaar en bewaar de mix in een afgesloten potje. Heerlijk!

 

Wist u dat:

 

1e. Het verstandig is vitamine D te slikken in de wintermaanden?  Bijna iedereen (vooral mensen met een getinte huid) heeft dan een tekort ten gevolge van een gebrek aan zonlicht.

Richtlijnen van de gezondheidsraad: dagelijks 10 microgram (400 IE) vitamine D extra is nodig voor:

1a.- kinderen tot 4 jaar (behalve baby’s aan de borst of fles);

1b. - personen van 4 tot 50 (vrouwen) of 70 (mannen) jaar die een donkere huidskleur hebben of   onvoldoende buitenkomen;

1c.- vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen;

1d.- vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven;

1e.- personen vanaf 50 (vrouwen) of 70 (mannen) jaar die een lichte huidskleur hebben en voldoende buitenkomen.

dagelijks 20 microgram (800 IE) vitamine D extra is nodig voor:

- personen die osteoporose hebben of in een verzorgings- of verpleeghuis wonen, personen vanaf 50 (vrouwen) of 70 (mannen) jaar die een donkere huidskleur hebben, onvoldoende buitenkomen en vrouwen vanaf 50 jaar die een sluier dragen.

2e. Het mogelijk is bloed te laten afnemen door 1 van onze assistentes? U hoeft hiervoor niet meer naar het Damsterdiep of Plutolaan. Ook is bloedafname thuis mogelijk op aanvraag.

 

3e. We nog steeds graag uw adreswijzigingen en verandering van verzekering doorkrijgen? T.a.v. administratie@de-pleisterplaats.nl. Namens ons praktijkmanagement alvast dank!

 

Ik eindig met een uitspraak van de Romeinse dichter Vergilius (plm. 50 v.Chr.):

Gelukkig is hij die de oorzaken van de dingen heeft leren kennen.

( in het Latijn: Felix qui potuit rerum cognoscere causas).

 

  Tot de volgende brief!

 

Eerstelijnspraktijk de Pleisterplaats

Berkenlaan 131,  9741 JN Groningen

tel 0505730483 www.de-pleisterplaats.nl

 

Het team:

Inez de Vries huisarts, Saskia Kalk, huisarts in opleiding, Erryt Bouma, waarnemend huisarts, Esther Alting en Anouk Kemp, assistentes, Cheryl Rokette praktijkverpleegkundige,

Heilco Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief Mei 2013.

Dit jaar hebben we opnieuw een lange winter, het voorjaar is koud en we blijven maar in een Noordelijke stroming zitten met koude wind. Ons gematigde klimaat lijkt een ommekeer te nemen; de oorzaak ligt mogelijk aan de afkoeling van de Golfstroom. Toch die nieuwe ijstijd? Gelukkig neemt de warmte van de zon in kracht toe en kun je achter glas of uit de wind de zonnestralen tot je nemen. In de vorige brief schreef ik over het tekort aan vitamine D dat vrijwel iedereen, en vooral mensen met een donkere huid, door gebrek aan zonlicht aan het einde van de winter heeft. In deze brief zal ik wat schrijven over “winterdepressie” (die zie je vaker in een lange winter) en slecht slapen. Wat kun je er aan kunt (en laten!) op natuurlijke wijze? Want zoals u weet is het slikken van slaapmiddelen meestal geen goed idee. Ook zal ik wat vertellen over de nieuwe vogelgriep H7N9 welke in China al verschillende doden heeft geëist en waarover nog onduidelijkheid bestaat wat betreft het besmettingsgevaar. Maar om te beginnen zijn er enkele agendapuntjes en aansluitend de vraag: bij wie komt u op het spreekuur? Want er is een duidelijke verdeling van taken binnen de praktijk gekomen.

 

Agenda en nieuwe taakverdeling binnen “de Pleisterplaats”

-Op vrijdag zal dokter Erryt Bouma in de praktijk werkzaam zijn. Hij is onze vaste waarnemer, die ook in de voorjaarsvakantie heeft waargenomen. Dokter Bouma zal vrijdagmiddag spreekuur houden en is in de ochtend in de praktijk van dokter Goedhart aanwezig.

-Gevestigd huisarts dokter Maarten Goedhart is de huisarts van huisartsenpraktijk Zernike met wie wij al enkele jaren samenwerken. Zijn praktijk is op 2 plaatsen gevestigd: aan het Blauwborgje 5 (in het verlengde van de Zonnelaan bij de Hanzehogeschool) en op de Uurwerkergang (bij het Harmonie- gebouw in de binnenstad). Als we afwezig zijn, zullen we u via het bandje en de website informeren waar u moet zijn in geval van spoed.

-In de week van 3 t/m 6 juni heeft dokter Saskia Kalk haar eerste zelfstandige periode als huisarts in opleiding. De praktijk is normaal geopend; dokter de Vries moet dan afwezig zijn!

-Verpleegkundig specialist in opleiding Cheryl Rokette behandelt zelfstandig wonden, patiënten met suikerziekte en verricht onderzoeken zoals longfunctietesten. Zij behandelt eveneens patiënten met KNO en longproblemen en doet de zorg voor ouderen; deze laatste 3 problemen onder supervisie van de huisarts en in het kader van haar opleiding.

 

 

Deze werkwijze hebben we nu:

Wanneer u belt voor een afspraak zal de assistente u een aantal vragen stellen, dit heet triage. Op deze wijze krijgt zij een beeld bij welke professional (huisarts, verpleegkundig specialist, assistente) u het beste met uw probleem terecht kan, en zal zij u op diens spreekuur inplannen.            

 

 

Uiteindelijk hebt u zelf het laatste woord en kan u in deze overgangssituatie met uw probleem altijd bij de huisarts terecht indien u dat verkiest. Soms moet u dan wel wat langer wachten. Uitgebreide uitleg over de nieuwe werkwijze kunt u vinden op de website of ligt op papier voor u in de praktijk.

Winterdepressie, wat is het en wat doe je er aan?

Bij een lange winter blijven veel mensen hangen in een dipje, we hebben allemaal behoefte aan meer licht en een weekje naar een Canarisch eiland doet wonderen. Dat is heel normaal. Maar wanneer spreek je niet meer van een “winterdip” maar van een “winterdepressie”? In algemene zin kun je stellen dat een depressie erger is; zo erg dat je dagelijks leven er onder lijdt. Op het werk of op school valt het op, je presteert duidelijk minder goed dan in de zomer, en je hebt geen zin in die dingen waar je anders plezier aan beleeft. Bij een echte winterdepressie (dus niet bij een depressie door verlies van een geliefde, scheiding etc) helpt het om dagelijks ½ uur bij de lamp te zitten. Dit is een speciale lamp met UV licht. Wel is het handig eerst een vragenlijst in te vullen (via het centrum in het UMCG) en ook tijdens de “behandeling” dit bij te houden. Dan weet je zeker of het de volgende winter zal helpen.

Slecht slapen gaat er vaak mee samen. Veel tobben geeft een vicieuze cirkel waardoor je nog slechter slaapt. Wat te doen en laten bij slecht in slaap kunnen komen? Ten eerste is het belangrijk op tijd te eten, liefst voor 6 uur ‘s avonds. Geen tv kijken, computerspelletjes doen of spannende boeken lezen een uur voor het naar bed gaan. Een avondwandeling maken: een hond is hier heel geschikt voor en neem anders je partner mee of een vriend(in). Door alcohol te drinken is de kwaliteit van de slaap slechter en rust je minder goed uit. (Dit geldt waarschijnlijk niet voor 1 of 2 glaasjes wijn/bier of 1 borreltje voor de nacht). Slaappillen verslechteren de slaapkwaliteit eveneens en zijn bovendien al binnen 2 weken verslavend. Salie-thee daarentegen of melatonine zorgen ervoor dat je rustig naar bed gaat en de dag achter je kunt laten. Een warme douche of kruik kan ook helpen. Doe de kruik niet tegen je voeten want dat geeft de hele volgende dag koude voeten. Bij jetlag of nachtdienst kan een capsule temazepam of een tabletje tramadol (eigenlijk een pijnstiller) goed helpen.

De nieuwe vogelgriep H7N9.

In de provincie Anhui in China is begin maart van dit jaar een nieuw virus opgedoken, H7N9, een variant op het H1N1 virus (Mexicaanse griep virus) wat eind 2009 de gemoederen in Nederland bezig hield en het H5N1 virus (een ander vogelgriepvirus) . Er zou in 2009 een pandemie komen van Mexicaanse griepgevallen en we hebben extra ingeënt, naast het normale griepvaccin. Er zijn ook veel kippen afgemaakt om verspreiding tegen te gaan van het H5N1 virus. Uiteindelijk viel het in beide gevallen mee en werden er weinig mensen ziek, en degenen die ziek werden waren snel weer beter.          De Chinese autoriteiten hebben nu gereageerd door alle vogelmarkten te verbieden zodat het virus van 2013 zich niet verder heeft kunnen verspreiden. Dit nieuwe virus lijkt wel erg gevaarlijk te zijn: het pluimvee wordt niet ziek, maar de mensen die met besmette kippen (waar je dus niets aan ziet) in aanraking komen, wel. Van de 100 Chinezen die ziek werden zijn er 20 gestorven, best veel dus. Waarschijnlijk kan het niet van mens tot mens overgegeven worden (druppelinfectie via de lucht) maar er is nog veel onduidelijk. Het virus is kortgeleden naar verschillende laboratoria over de hele wereld gebracht, waaronder Nederland, voor onderzoek. Wat wel duidelijk is, is dat een virus in korte tijd kan veranderen en in weer een heel andere gedaante te voorschijn komen. De wetenschap die zich hier mee bezig houdt is de virologie.

Verdere achtergrondinformatie: ons lichaam kent de gewone “seizoens” griep al een beetje, en heeft er al afweerstoffen tegen. Voor de vogelgriepvirussen (en de Mexicaanse griep van 2009/2010) is dat niet het geval. Omdat ons lichaam deze virussen helemaal niet herkent, kunnen er veel mensen ziek van worden. Ik hou u, zoals al eerder beloofd,  op de hoogte!

 

Judith Herzberg: Uit “doen en laten”.

 

Wilskracht. Moed. Vastberadenheid.

Hoe vaak ons voorgehouden, tot in

den treure, tot diepe treurnis voorgehouden

tot angstzweet spijt naar binnen slaat

nagels naar binnen groeien, het ik

dat in ons is doet samenkrimpen,

wij onszelf een kat in de zak.

 

Terwijl rondom ons toch geen

wilskracht, vastberadenheid de

hyacinten uit de bol lokt,

het hoofd de rust geeft op het kussen

het lichaam aan de pijn geeft

als het moet. Wacht of het overgaat.

Arme oude wilskracht, moed, vastbera

                   Tot de volgende brief!

Eerstelijnspraktijk de Pleisterplaats

Berkenlaan 131, 

9741 JN Groningen

tel 0505730483

www.de-pleisterplaats.nl

 

 

Patiënten nieuwsbrief Juni/Juli 2013.

 

 

 

Het team: I.J. de Vries huisarts, S. Kalk, huisarts in opleiding, E. Bouma, waarnemend huisarts, E. Alting en A. Kemp, assistentes,C. Rokette, praktijkverpleegkundige, H. Visserman, praktijkmanager.

 

U hebt even op deze brief moeten wachten, maar soms moeten ontwikkelingen rijpen om nieuws te worden. En, zoals diegenen die actief zijn bijvoorbeeld in de wijkraad weten, of het via de tamtam gehoord hebben:  er is inmiddels wel wat te melden over de verhuizing en nieuwbouw van de praktijk. Daarnaast een bericht over de (on)mogelijkheden een botmeting te laten doen en mededeling over de vakantieperiode. De griep is gelukkig eindelijk voorbij (nog nooit heeft een griepperiode zo lang geduurd als nu, doordat de winter wel een maand langer duurde). Op  gebied van praktijkvoering neemt niet alleen de vraag om euthanasie toe maar ook het toepassen ervan. Het wordt dus tijd om dat als “medisch” onderwerp uit te diepen in deze nieuwsbrief. En wat is nu eigenlijk palliatieve sedatie?

              

Zomervakantie De praktijk zal deze zomer 2 weken gesloten zijn. U kunt dan bij spoed een beroep doen op huisartsenpraktijk Zernike. Locaties van deze praktijk: Blauwborgje 5 (in het verlengde van de Zonnelaan bij de Hanzehogeschool) en op de Uurwerkersgang (bij het Harmoniegebouw in de binnenstad). Op ons bandje kunt u bijzonderheden vernemen.

Zoals gebruikelijk vragen wij u  herhaalmedicijnen zo veel mogelijk voor die tijd bij ons te bestellen.

 

Van 29 juli tot en met 9 augustus is de praktijk gesloten

 

Verhuizen Het zal veel mensen opgevallen zijn dat er steeds meer aanleunflats (Berkenlaan 131-) leeg komen te staan. Hiermee ziet u de aanloop al naar de afbraak van het gedeelte van ZINN / locatie Patrimonium waar ook onze praktijk zich bevindt. Zowel onze praktijk als de apotheek,  de praktijk van dokter de Ruiter, de aanleunflats, de kerkzaal en de benedengang, zullen afgebroken worden. De afbraak hiervan zal over ongeveer 1 jaar beginnen. Intussen heeft ZINN ons tijdelijke vervangende woonruimte aangeboden. Er zijn op dit moment een aantal mogelijkheden waar we onderling nog over moeten praten. Het verzorgingshuis zal verbouwd worden en als dat klaar is zal er gelijkvloers een mooie praktijkruimte voor ons gerealiseerd zijn, met apotheek en huisartsen onder 1 dak.

Botmeting: Onze patiënten van 50 70 jaar hebben een brief ontvangen. Helaas lijkt het dat deze brief van uw huisarts afkomstig is: dit is niet het geval. De meting op 25 juni GAAT NIET DOOR. Een belangrijke reden is dat uw huisarts het niet eens is met de genoemde risicofactoren. Hierdoor kan het zijn dat u onbedoeld op kosten gejaagd wordt: die vallen namelijk onder uw eigen risico. Indien u toch denkt een meting nodig te hebben dan kunt u daar over bellen of langskomen en kan uw huisarts beoordelen of het zinvol is voor u of niet. Excuses voor het ongemak.

Wist u dat:

1e. er in Nederland 800.00 mensen diabetes hebben? In onze praktijk zijn dat er ongeveer 75. Bij langdurig hoge bloedsuikers heb je meer kans op het ontstaan van een hart of vaatziekte.

2e. uw zorgpremie eigenlijk met 15 euro per maand omlaag kan? Dat in verband met de grote winst die zorgverzekeraars afgelopen jaar hebben gemaakt. Jammer genoeg wordt dit waarschijnlijk niet doorberekend.

-En dat ondanks het stijgen van de zorgkosten met 3,7 %. (er wordt dus steeds minder vergoed)

-Per persoon wordt per jaar 5500 euro aan zorgkosten gedeclareerd. Dat is uiteraard een gemiddelde. (cijfers van het CBS).

 

Medisch onderwerp: Het zelfgekozen levenseinde. In eerdere patiëntenbrieven schreef ik o.a. dat u geen “recht hebt” op euthanasie, wat sommige mensen wel menen. Een (huis)arts moet er zelf achter kunnen staan, zowel in het algemeen als in een specifiek geval. In onze praktijk werken geen dokters die (bv. om religieuze redenen) tegen euthanasie zijn; het komt zelfs steeds vaker voor dat er sprake is van de vraag en noodzaak om dit toe te passen. Euthanasie kan op 2 manieren: het zelf innemen van een drankje, of het spuiten van 2 verschillende stoffen in een bloedvat. Indien er na zorgvuldige afweging van huisarts en patiënt en een 2de arts is besloten tot euthanasie dan zal de eerste keus methode zijn het zelf innemen van een drankje. Indien dat niet meer mogelijk is zullen we tot injectie over moeten gaan.  Indien euthanasie om wat voor reden dan ook niet kan (bv. bij dementie, of omdat de patiënt het niet wil of omdat de dokter er niet achter staat) dan is palliatieve sedatie nog altijd mogelijk. En dat mag u wel van uw dokter verwachten.

 

U kunt nu al aangeven in welke situatie u niet meer verder wilt leven, maar  euthanasie mag pas volgens de wet als u die vraag herhaaldelijk en recent stelt en er bovendien sprake is van ondraaglijk lijden. Beide dingen moeten getoetst worden volgens de wet. Dat maakt euthanasie bij dementerenden dan ook onmogelijk. Een begrijpelijke wet;  er kan immers misbruik gemaakt worden van de situatie.

 

Ik ga u 2 methodes uitleggen: palliatieve sedatie, en euthanasie.

 

Palliatieve sedatie: palliatie= bestrijding van ongemakken zoals pijn, misselijkheid etc, wanneer   genezing niet meer mogelijk is, sedatie= in slaap brengen/ versuffen.

 

In de allerlaatste fase van het leven is het mogelijk de lasten bij het sterven te verminderen. Soms kan dat door iemand druppels in de wangzak te druppelen waardoor hij of zij in slaap valt. Soms kan dat door medicijnen via een naaldje en een pompje onder de huid te laten druppelen. Meestal zal de patiënt dan in slaap blijven maar je hebt ook de keus om niet permanent in slaap te blijven, maar tussendoor wakker te worden. Bijvoorbeeld om op een familielid te wachten van wie de stervende nog afscheid wil nemen.  De dood zal bij palliatieve sedatie langzaam en op natuurlijke wijze intreden. Iemand “gaat dan op zijn eigen tijd”. Dit is geen euthanasie.

 

Er is sprake van euthanasie= “goede dood” als de arts de patiënt een middel geeft waardoor deze op korte termijn, meestal binnen 2 uur, gaat sterven. Zonder de zorgvuldigheidseisen zoals die in de wet vermeld zijn, zou er sprake zijn van moord. Er gaat een heel traject aan vooraf: gesprekken met familieleden, overleg met de apotheker, een tweede arts die zijn oordeel geeft, het inbrengen van een infuusnaaldje, het inlichten van de arts van de GGD die de lijkschouw moet doen na het (niet natuurlijke) overlijden. Een heel pakket aan papieren moet dan naar een commissie die moet oordelen of de arts goed gehandeld heeft. Je krijgt daar pas veel later bericht over, een soort vrijspraak zeg maar.

Dit alles kost behalve denken en voelen, ook minimaal een aantal dagen tijd. De situatie van een patiënt op zijn sterfbed kan echter dagelijks veranderen. Het kan zijn dat palliatieve sedatie het beste blijkt te zijn of worden. En uiteraard zijn er ook andere methodes van pijnbestrijding, bv met morfinepleisters. De dokter is de enige die de mogelijkheden volledig kan overzien, en dat vergeten mensen nog wel eens. Uiteraard zal de arts zo veel mogelijk de wens van de patiënt en in tweede instantie de familie, volgen. Wij vragen u wel om vertrouwen!

 

DE DOOD,  Jean-Pierre Rawie

Die lompe gast zal jou niet overslaan. Nooit belt hij op en vraagt: "Kom ik gelegen?"

Hij komt te vroeg, te laat, zijn zeis stoot tegen je lamp of vaas. Hij laat zijn koffie staan.

Beloftes worden niet door hem gedaan en hij zal nooit die knekelvoeten vegen.

Hij wil niet schaken. Er wordt stuurs gezwegen tot hij je vraagt om met hem mee te gaan.

Dat was het dan. Je bent opeens zo moe. Hij zegt: "Je wist toch dat ik ooit zou komen.

Die lamp, die vaas, die doen er niet meer toe.  Kijk niet zo bang. Het sterven doet geen pijn.

Het zal een slapen, slapen zonder dromen,  het zal een slapen zonder weerga zijn”

 

 

 

 

 

 


Eerstelijnspraktijk de Pleisterplaats

Berkenlaan 131,  9741 JN Groningen

tel 0505730483 www.de-pleisterplaats.nl

 

Het team: I.J. de Vries huisarts, S. Kalk, huisarts in opleiding, E. Bouma, waarnemend huisarts, E. Alting en A. Kemp, assistentes,C. Rokette, praktijkverpleegkundige, H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief September 2013.

 

In de nieuwsbrief van juli legde ik u het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie uit. Ik heb hierop geen reacties of vragen van u gekregen maar als die er zijn (mag uiteraard ook over andere onderwerpen in eerdere nieuwsbrieven) dan ontvang ik die graag om de brieven wat meer interactief te maken. Gedichten/ uitspraken/ leuke anekdotes zijn eveneens welkom en zal ik in een volgende brief verwerken.

In diezelfde nieuwsbrief schreef ik dat de griepperiode tot in het voorjaar 2012 heeft geduurd en realiseer me nu dat u eind oktober alweer de griepprik voor winter 2013/2014 kunt krijgen…

Onderwerp: Dikkertje Dap, Dik Trom, Dikkie Dik… allemaal gezellige dikkerds. En toch zal uw (veel)  te dikke kind waarschijnlijk niet lekker in zijn of haar vel zitten. Omdat het te dik is en gepest wordt. Maar ook omdat het niet goed is voor de gezondheid. U kunt  deze brief ook de bekende wist-u-dat rubriek en enkele mededelingen ten aanzien van werkzaamheden personeel lezen.

 

Medewerkers. Dokter Saskia Kalk is inmiddels aan het tweede deel van haar huisartsenopleiding bij ons begonnen en verpleegkundige Cheryl Rokette aan haar 2de jaar van de opleiding tot verpleegkundig specialist chronische zorg. Beide dames zullen de komende tijd steeds meer zelfstandig behandelingen gaan uitvoeren. Uiteraard steeds onder supervisie van dokter de Vries. U blijft zelf het laatste woord hebben in uw keuze voor behandelaar. Soms zult u dan wat langer moeten wachten voor uw afspraak.

 

Verhuizen Het zal veel mensen opgevallen zijn dat er steeds meer aanleunflats leeg komen te staan. Hiermee ziet u de aanloop al naar de afbraak van het gedeelte van ZINN / locatie Patrimonium waar ook onze praktijk zich bevindt. Zowel onze praktijk als de apotheek,  de praktijk van dokter de Ruiter, de aanleunflats, de kerkzaal en de benedengang, zullen afgebroken worden. De afbraak hiervan zal over ongeveer ½ 2014 beginnen. Intussen heeft ZINN ons tijdelijke vervangende woonruimte aangeboden. Er zijn op dit moment een aantal mogelijkheden waar we onderling nog over moeten praten. Het verzorgingshuis zal verbouwd worden en als dat klaar is zal er gelijkvloers een mooie praktijkruimte voor ons gerealiseerd zijn, met apotheek en huisartsen onder 1 dak.

 

Obesitas vs. Overgewicht

 

(In het volgende verhaal getallen van 2010/2011.) In de VS hebben 75 % van de mensen overgewicht en 33 % ernstig overgewicht (obesitas). Je zou kunnen zeggen dat het in ons land meevalt, en dat klopt natuurlijk als je de cijfers vergelijkt: van alle Nederlandse volwassenen heeft 55%  overgewicht en 14% obesitas.  Ook wat betreft de jongeren doen we het in vergelijking met de VS en ook andere Europese landen niet eens zo slecht: tussen 3 en 25 jaar is bij ons 15 % te zwaar. Bij de meeste jongeren gaat dit om overgewicht, maar ook hier bij een klein aantal om obesitas.  En toch is er ook bij ons reden voor zorg omdat ten eerste: de trend bij ons ook “omhoog” is , en ten tweede: kinderen steeds minder vaak sporten en buiten spelen. Er is geen geld voor de sportclub bij lagere inkomens en de computerspelletjes en grote TV schermen bieden aantrekkelijk vertier.

Het meten van over/ondergewicht doen we met de BMI: dat is een afkorting voor Body Mass Index en is een verhouding van lichaamslengte/ gewicht. Het beste is bij volwassenen dat deze tussen 20 en 25 ligt. Daaronder is ondergewicht, daarboven overgewicht. Bij kinderen is de berekening wat lastiger en afhankelijk van leeftijd en geslacht. Kinderen groeien immers en zijn in ontwikkeling. Deze tabel en berekening kunt u vinden op o.a. www.voedingscentrum.nl en www.RIVM.nl.

Ondergewicht kan voorkomen bij een chronische ziekte zoals COPD of darmontstekingen. Maar zoals u weet is overgewicht de welvaartsziekte van nu en komt veel vaker voor dan ondergewicht.

Obesitas is bij een BMI van boven de 30 bij volwassenen. Bij een BMI die wijst op obesitas nemen de gezondheidsrisico’s enorm toe: suikerziekte, hart en vaatziektes zoals aderverkalking en hartinfarct liggen, slijtage van de knieën etc, liggen dan vlakbij op de loer.

Enkele voorbeelden:  Jongen van 11 jaar is 1m50 lang en weegt 65 kg, BMI = 28,9, tabel voedingscentrum.nl: tussen 21-25 is overgewicht, boven 25 obesitas. Behandeling: Deze jongen heeft dus obesitas en moet dringend naar de diëtiste en misschien ook wel naar een kinderpsycholoog; vaak is er meer aan de hand. Kinderen raken in een vicieuze cirkel van gepest worden op school, weer meer eten als troost, etc. Hoe langer je hiermee wacht, hoe groter het probleem en hoe lastiger het aan te pakken is en hoe ongelukkiger het kind zich voelt.

Voorbeeld: vrouw van 32 jaar, 1m72, weegt 88 kg.BMI is 29,7. Dit is overgewicht. Bij 74 kg heb je dan net een BMI van 25, wat  normaal is. Afvallen is dus aan te bevelen! (zie hiervoor eveneens www.voedingscentrum.nl )

Een andere maat om iets te zeggen over gezondheidsrisico is het meten van de omtrek van je middel. Voor 60 plussers is dit geen geschikte maat, de buikspieren worden slapper als je ouder wordt. Zo wie zo moet je dan oppassen met afvallen.  Ook bepaalde bevolkingsgroepen en in bepaalde families heeft men een heel andere lichaamsbouw, zodat ook voor hen deze maat niks zegt over gezondheidsrisico’s. Voor al die anderen die in de ‘normale’ categorie vallen: bij mannen gaat het om een middelomtrek van boven de 102 en bij vrouwen boven de 90 cm. Die omtrekken komen meestal overeen met een BMI boven de 25.

 

Indien u geïnteresseerd bent een risico-inschatting te maken ten aanzien van uw gezondheid kunt u een afspraak maken op het CVRM spreekuur op onze praktijk. We zullen dan uw BMI berekenen, o.a. uw bloeddruk en bloedsuiker meten en u van advies voorzien. Dit kan ook indien u zich zorgen maakt om het overgewicht van uw kind.

 

Wist u dat:

1e. ouderen die veel wandelen, fietsen en tuinieren hun hersenen gezonder houden dan mensen die dat niet doen? In Nijmegen is een groot onderzoek gedaan bij mensen tussen de 50-85 jaar.

2e. er in 2013 “slechts” 6.195 mensen stierven aan een acuut hartinfarct? In 2000 waren dat er plm. 13.000 en in de 70tiger jaren zelfs 20.000 per jaar. Waarschijnlijk door betere reanimatie en AEDs, en behandelingen zoals op tijd dotteren om de kransslagaderen weer open te maken.       

3e. veel mensen na een hartinfarct of beroerte bang zijn te vrijen? Die angst blijkt in de meeste gevallen niet nodig, en kan u gewoon met uw cardioloog of huisarts bespreken.

4e. kinderen net als volwassenen risico hebben op hoge bloeddruk en dus schade aan de bloedvaten? Op jonge leeftijd heeft dit nog veel meer consequenties zoals hartinfarct en beroerte op jonge leeftijd. Dit blijkt niet altijd samen te gaan met een (te) hoog lichaamsgewicht.

 

 

Het verrukkelijke van alle vreugde  is dat

we die niet hoeven te verdienen en dat deze

daarom nooit te koop is.

Herman Hesse, uit “Golfje op de stroom” (oorspr. Lectüre für Minuten)

 

 

 


Eerstelijnspraktijk de Pleisterplaats

Berkenlaan 131,  9741 JN Groningen

tel 0505730483 www.de-pleisterplaats.nl

 

 

Het team: I.J. de Vries huisarts, S. Kalk, huisarts in opleiding, E. Bouma, waarnemend huisarts,

E. Alting en A. Kemp, assistentes,C. Rokette, praktijkverpleegkundige, H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief oktober 2013

 

Onze nieuwe doktersassistente in opleiding stelt zich aan u voor, de data van de griepvaccinaties zijn bekend, en als medisch onderwerp:  dementie.

Het zal velen van u niet ontgaan zijn dat eind september de week van de dementie is geweest. Er leven in Nederland ongeveer 200.000 mensen met de diagnose dementie. De meesten zijn boven de 85 jaar oud. Een aantal documentaires op t.v. en er was aandacht voor mantelzorgers. Want die doen nog steeds het leeuwendeel van de zorg, meestal voor hun dementerende partners. 50% woont nog gewoon thuis. Uit de praktijk zal ik dit onderwerp illustreren en u wat achtergrond informatie geven.

 

Medewerkers.

 

-Karin van der Kleij stelt zich voor:

 

Hallo,

 

mijn naam is Karin van der Kleij. Ik loop sinds 26 augustus stage in de praktijk van dokter de Vries, waar ik het erg naar mijn zin heb. Ik ben bezig met de opleiding voor doktersassistente, die ik begin 2015 met een diploma hoop af te ronden. Wat ik nog over mezelf wil vertellen is dat ik 48 jaar ben, een zoon van 23 heb, en mijn hobby’s tuinieren en wandelen zijn. (al een groot deel van het Pieterpad, begin bij Pietersburen en eindpunt bij Maastricht, heb gelopen). Jullie kunnen mij tot 1 januari tegenkomen in deze praktijk. Hartelijke groet, Karin.

 

 

-Dokter Saskia Kalk is wegens ziekte tijdelijk afwezig. We hopen dat ze snel weer herstelt en haar opleiding bij ons zal kunnen vervolgen.

 

Griepvaccinaties: dinsdag 29 en woensdag 30 oktober van 13.30-15.30 uur.

Huisbezoek op aanvraag

U krijgt een persoonlijke uitnodiging voor de griepprik.

U komt in aanmerking indien u 60 jaar of ouder bent, en/of suikerziekte, een ernstige hart of longziekte, nierziekte of stoornis in uw afweersysteem heeft.

We maken een zo goed mogelijke selectie uit ons patientenbestand. Indien u geen uitnodiging hebt op  maandag 21 oktober  en denkt wel in aanmerking te komen, neemt u dan a.u.b. contact op met de assistente (050 5730483).

Indien u geen vaccinatie wenst hoeft u ons hierover niet te berichten.

 

Ouderdom komt met gebreken.

We hebben briefjes nodig voor de boodschappen. Koffiemelk, brood, pindakaas, margarine.

Met geluiden om ons heen wordt het lastiger een gesprek te voeren met iemand, omdat ons gehoor minder wordt. Ook het zien wordt slechter, meestal door staarvorming: de ooglenzen worden langzaam troebel. We kijken dan als het ware door en steeds donkerder wordend gordijntje.

Het hart gaat langzamer en minder krachtig kloppen waardoor ons inspanningsvermogen vermindert.

Bovendien verstijven onze gewrichten (artrose) waardoor bewegen zo wie zo moeilijker en pijnlijker wordt. Uiteindelijk zullen we nog maar een klein stukje kunnen wandelen achter de rollator (de uitvinding van de 20ste eeuw!) of in een rolstoel terecht komen.

Gelukkig zijn er een aantal ouderdomskwalen te verhelpen: staaroperatie bijvoorbeeld, of een gehoorapparaatje. Daar knapt de oudere mens geweldig van op! Zelfs een pacemaker behoort soms tot de mogelijkheden. Of nieuwe heupen.

En de briefjes als je bang bent wat te vergeten... dat is natuurlijk een goed idee.

Maar wat als je ook nog vergeet waar het briefje ligt? En dan steeds dezelfde dingen koopt die je al lang in huis hebt ? Nauwelijks de weg naar huis nog kunt vinden? Dan zal er toch wat anders aan de hand zijn: Beginnende dementie? Of bent u overbelast of depressief en kunt u zich daarom niet concentreren en wordt u vergeetachtig? Want ook dat komt voor.

Beginnende dementie wordt in het algemeen het eerst opgemerkt door familieleden. Vervolgens komt er een telefoontje naar de huisarts, en volgt een huisbezoek. Soms neem ik dan direct iemand van team 290 (SPVer van de ouderenpsychiatrie) mee naar de patiënt en soms mijn eigen verpleegkundige. Beiden kunnen met een korte test snel een beeld krijgen van de ernst van de vergeetachtigheid en of er sprake is van dementeren.

 

Compos mentis betekent zo veel als: je hersenen goed bij elkaar hebben. Dat is bij dementie dus niet meer het geval: de hersenen “nemen af”. Naarmate we ouder worden verandert de werking van het geheugen. Ons hoofd wordt alsmaar voller (althans zo stel ik me dat voor) , de tijd lijkt sneller te gaan (lees Douwe Draaisma) en herinneringen van vroeger komen makkelijker boven drijven. Zo kan een liedje direct de herinnering boven brengen aan je eerste singletje wat je op je eigen (mono) pickupje draaide in het huis waar je toen woonde.  Deze vroege herinneringen blijven bij mensen die dementeren, het langst bestaan. Ook demente mensen die opgenomen zijn in een verpleeghuis, kunnen zo nog geprikkeld worden. Geuren zijn ook geschikte geheugenprikkelaars.

Hoe kun je dement worden? Meest voorkomend zijn de ziekte van Alzheimer (familiair voorkomen), multi-infarct dementie (door meerdere beroertes), de ziekte van Korsakov (hersenbeschadiging door overmatig alcoholgebruik), en dementie ten gevolge van slechte vaten, bijvoorbeeld door aderverkalking of suikerziekte. Met een CT scan zijn vrijwel alle soorten dementie aan te tonen.

Hoe is het om (beginnend) dement te zijn? Kunt u zich het volgende voorstellen: Je loopt door een huis waarvan je vaag het idee hebt dat je het zou moeten kennen. Je doet hier en daar een deur open en kijkt naar binnen. Je zoekt, bent ergens naar op zoek, laten we zeggen je bril, maar kan die niet vinden. Gestolen(?),  dat moet dan wel! Je beschuldigt tenslotte je partner of kinderen. Die beginnen  tegen je te mopperen en nemen je niet meer serieus, waardoor je je flink ongelukkig voelt.

 

En nu de test: weet u nog wat er op het boodschappenbriefje stond aan het begin van dit verhaaltje? (niet spieken!). (Dit is 1 van de vragen van de MMSE  geheugentest).

 

Wist u dat: elke tweede dinsdag van de maand het Alzheimer café geopend is bij ZINN locatie Patrimonium? Van 19.00- 21.00 uur in het Grand Café. Het is bedoeld voor mantelzorgers en de toegang is gratis.

De volgende data zijn 8 oktober, 12 november en 10 december. Kijk op www.alzheimergroningen.nl voor de onderwerpen of bel met 050-7525000 (mw. E. De Vries).

 

 

 

Wist u dat: het eurekamoment dat u kunt hebben bij het wakker worden zo wordt genoemd:

  The power of the shower!        Veel mooie herinneringen gewenst!

 

tot de volgende brief.

Eerstelijnspraktijk de Pleisterplaats

Berkenlaan 131,  9741 JN Groningen

tel 0505730483 www.de-pleisterplaats.nl

Het team: I.J. de Vries huisarts, S. Kalk, huisarts in opleiding, E. Bouma, waarnemend huisarts,

E. Alting en A. Kemp, assistentes,C. Rokette, praktijkverpleegkundige, H. Visserman, praktijkmanager.

 

Patiënten nieuwsbrief november/december 2013

 

De gemoederen rond het overlijden van collega Tromp uit Noord Holland die één van zijn patiënten begeleidde naar het levenseinde, houdt de gemoederen in Nederland nog steeds bezig. Zijn weduwe deed op t.v. in het programma Nieuwsuur met haar verhaal. Huisartsen staan in een slecht daglicht, en zij heeft naar mijn idee zeker er aan bijgedragen dat dit nu wat beter is. Bovendien kwam ze voor haar man op: die werd nota bene van moord beschuldigd! Dat is toch wel de omgekeerde wereld: een huisarts die een stervende patiënt uit zijn lijden verlost een moordenaar noemen en als crimineel te behandelen. Ervaring van huisartsen op dit gebied wordt niet meer gewaardeerd, kennelijk vinden allerlei leken zoals een co-assistent en de medische inspectie dat ze het beter weten.

 

Los van de verkeerde berichtgeving kan het natuurlijk zijn dat u geen vertrouwen meer heeft in uw huisarts op dit gebied, of dat u wilt weten hoe we in deze praktijk omgaan met vragen rond het levenseinde. Doet uw huisarts aan euthanasie? Het antwoord is: ja, mits het lijden ondraaglijk is en de betreffende patiënt dit meerdere keren duidelijk heeft aangegeven. Doet uw huisarts aan palliatieve sedatie? Het antwoord daarop is eveneens ja, mits de patiënt dit wil en ernstig lijdt en dit niet op een andere manier is te verlichten. Palliatieve zorg is trouwens altijd op maat. En altijd naar wens van de patiënt en meestal in overleg met diens naaste familie.

Ik verwijs u naar de nieuwsbrief van juni 2013 indien u meer achtergrondinformatie wilt weten over deze onderwerpen.

 

Vakantie

Dokter de Vries is voor een korte vakantie afwezig van 20 t/m 30 november. De praktijk is gewoon geopend en de jonge huisartsen E. Bouma en R.Slagter zullen de spreekuren doen.

Ook van 22-29 december (rond de kerstdagen) is de praktijk dicht.

De huisartsen van huisartsenpraktijk Zernike nemen dan voor spoedgevallen waar, Adres: Blauwborgje 5, 9747 AC Groningen  Telefoon:050 363 3111

Gedurende de kerstdagen zelf kunt u bij spoed terecht bij de doktersdienst Groningen. Damsterdiep 191, telefoon 0900-9229. Op ons bandje hoort u verdere bijzonderheden.

Uw herhaalmedicatie kunt u rechtstreeks bij apotheek Selwerd bestellen.

 

 
Pijn

 

Wat is dat eigenlijk, pijn? Al in het tweede en derde jaar van de studie leren dokters in spé hier over. Laten we de huid nemen: daarin zitten miljoenen kleine zenuwen, beginpuntjes van allerlei signalen die naar de hersenen of het ruggenmerg gaan via de zenuwen. Sommigen van deze puntjes nemen temperatuur waar, sommigen positie, sommigen aanraking(tast) , anderen vibratie en weer anderen dus pijn. Vinger tussen de deur betekent au en een wegtrekkende beweging omdat er een signaal naar de hersenen gaat. Dit noemen we acute pijn. Eén of twee eenvoudige pijnstillers volstaan!

Bij lepra, een ziekte die alleen in ontwikkelingslanden voorkomt, is de pijnzin in de huid verstoord; het verliezen van vingers en ledematen gebeurt omdat de lijders geen pijn voelen.

 

De pijnzin is dus een zeer waardevol zintuig.

 

Iets anders is chronische pijn, zoals bijvoorbeeld bij een kankergezwel dat doorgroeit in de weefsels er omheen. Bij constante chronische pijn treedt op den duur gewenning op, waardoor de pijn afneemt.

Afleiding heeft ook als effect dat we minder pijn voelen. Met jonge kinderen een praatje maken terwijl je een wond hecht of verbindt, en voor ze het in de gaten hebben is het klaar. Ze van te voren een mooie pleister uit laten zoeken is ook een prima oplossing. Bij volwassenen helpt het trouwens ook, ja niet met een pleister natuurlijk, maar wel met een babbeltje. Of een zacht muziekje of rustgevende verf op de muren. Er zijn dus behalve de sensoren in de huid, andere zaken die effect hebben op pijn

 

En dan kom ik toch weer op de morfine, een probate pijnstiller tegen chronische of onbehandelbare pijn. Als een arts dit voor het eerst voorschrijft bij een patiënt, begint hij of zij met een lage dosis, bijvoorbeeld 2 maal daags 10 mg. Sommige mensen worden er misselijk van ; dan kan er een middel tegen misselijkheid ingenomen worden. Maar dan…. In de loop van de tijd, bij de één sneller dan bij de ander, is meer morfine nodig om dezelfde pijn tegen te gaan. Dus gaat de dosering omhoog, soms heel hoog. Een pomp is mogelijk, dat wil zeggen een voorraadcassette met een infuus en een naaldje onder de huid. Ook hiervoor geldt dat sommige mensen weinig morfine nodig hebben en sommigen veel meer, voor hetzelfde effect.

 

Omdat er zo veel factoren kunnen meespelen, kan een arts nooit garanderen (wat sommigen wel veronderstellen) dat iemand pijnvrij zal worden. Vaak is, bij chronische pijn, een behandeling bij een gedragspsycholoog of psychosomatisch fysiotherapeut onontbeerlijk.

 

Wist u dat

 

1e. Heftige schrik en emotie er voor zorgt dat er grote hoeveelheden van het stresshormoon  adrenaline in uw bloed komt?

 

2e.  Het werkelijk mogelijk is om te (over)lijden aan een `gebroken hart`? Dit heet TakoTsubo ziekte: door heel veel adrenaline in het bloed zwelt het hart op en krijgt diegene erge pijn op de borst en benauwdheid. Het lijkt op een hartinfarct maar is het niet.

 

3e. Het hart dan op een langwerpige Japanse pot lijkt, waardoor de ziekte zo genoemd wordt.

 

4e. Chronische vermoeidheid samenhangt met pijnklachten? Chronische vermoeidheid wordt ME of CVS genoemd, en bij chronische pijnklachten gaat het vaak om fibromyalgie. Ook klachten van slecht slapen en concentratiestoornissen kunnen met deze syndromen verwant zij en zelf in elkaar overgaan. In een latere brief zal ik hier meer over vertellen.

 

5e. storingen in de bekkenbodem, bijvoorbeeld verkrampingen door spanning/stress ook dikwijls een niet-medische oorzaak hebben.

 

Nog enkele zaken:

 

We hebben nog  wat griepvaccin over, dus indien u geen indicatie hebt maar wel een prik wil, kunt u zich bij de assistente melden. Tot eind november is het nog zeker zinvol. De kosten zijn 10 euro per prik.

 

Bij vragen over medische zaken kunt u terecht op de site www.thuisarts.nl, opgezet door het ministerie van volksgezondheid.

 

Ook in onze gang kunt u folders meenemen uit het folderrek in de gang. Over de meeste kwalen zult u hier goede informatie kunnen lezen. Ze staan er voor u!

 

 

Tot slot dit mooie gedicht van Bertus Aafjes, (1914- 1993) wie kent hem nog? Hij beschrijft prachtig hoe droefheid en liefde volgens hem bij elkaar horen.

 

Liefhebben

 

Liefhebben is in droefheid zich vermeren,

en voller wordend van een vreemd erbarmen,

en langzaam tot de bodem weer te keren

als men ´t geluk drinkt in elkanders armen.

 

Want wie bemint neemt ook de droefheid over

die zich in ´t andre, zo geliefde leven

genesteld heeft als schaduw in het lover

nevens het zonlicht en daarmee verweven.

 

Liefhebben is opgroeien in verdriet

en dan, in de berusting van het zwijgen,

de toppen van het leven te bestijgen,

tot waar men in het dal der tranen ziet,

dat zacht en blauw is en schier onbewogen,

als somtijds droefheid is in kinderogen.

 

Alvast fijne feestdagen gewenst namens het team van de Pleisterplaats!