Huisartspraktijk Berkenlaan 131

 

 


Patientenbrief september 2003

 

 

Wij willen u door middel van deze patientenbrief op de hoogte stellen van ontwikkelingen in de praktijk. Met enige regelmaat zult u een nieuwe brief in de wachtkamer aantreffen.

 

Natuurlijk stellen we uw inbreng zeer op prijs! U kunt opmerkingen of adviezen bij de assistente neerleggen; mondeling of schriftelijk.

 

praktijkmedewerkers:

 

Onze administratie wordt gedaan door  de administrateur. Regelmatig  is hij in de praktijk aanwezig om u persoonlijk te woord te staan bij vragen betreffende uw nota’s. De assistente weet u over het algemeen te zeggen wanneer hij er is.

 

Sinds augustus werkt Heleen van der Laan als tweede assistente in de praktijk.

Zij werkt voorlopig in elk geval op de maandag- en woensdagmiddag.

 

Tot 1 januari 2004  wordt de praktijk , behalve in vakanties, elke donderdag waargenomen door dr de Ruiter, Berkenlaan 131 B. Vanaf 1 januari zal de praktijk elke dag geopend zijn.

 

Nieuws:

 

In de week van 10 september komt er een co-assistente meekijken met het spreekuur van de dokter. Deze vierde jaars medisch studente  heet mw M. Bos.

U kunt aangeven of u ermee akkoord gaat dat zij het spreekuur bijwoont.

 

Woensdag 22 oktober van 14.00 –17.00 uur worden de griepvaccinaties gegeven.

Deze zijn bedoeld voor iedereen die 65 jaar of ouder is, en voor mensen met een medische indicatie, zoals ernstige longproblemen.

Indien u niet eerder een griepvaccinatie heeft gehad, en denkt ervoor in aanmerking te komen: wilt u dat bij de assistente melden? De vaccinatie is uiteraard niet verplicht.

 

Van 13 t/m 17 oktober is de praktijk wegens vakantie gesloten: dr. De Ruiter neemt dan waar.

 

Eind oktober zal, in verband met het installeren van een nieuw computersysteem, de praktijk eveneens enkele dagen gesloten zijn.

 

Medische “tips van de maand”

 

1e. Nooit met wattenstokjes IN het oor peuteren: bij een verstopt oor doet u  ’s avonds wat olie in het oor gedurende enkele dagen:  vervolgens komt het oorsmeer er vaak vanzelf uit. Zo nodig sproeit u zelf met de douche in het oor (het oor een beetje naar achteren trekken) of maakt u een afspraak bij de assistente om het oor uit te laten spuiten.

2e. Jeukende tenen betekent over het algemeen “zwemmerseczeem”, dit is een huidschimmeltje die zich overmatig heeft vermenigvuldigd . Het is belangrijk dat u behalve de voeten ook de schoenen behandelt met antischimmelpoeder in verband met de “sporen”die zich daarin bevinden.  Ook het dragen van sandalen draagt bij tot genezing. Kijkt u ook eens in het folderrek in de gang, in de folder “voetschimmel”.

 

 

 

 


Huisartspraktijk Berkenlaan 131

 


Patientenbrief oktober 2003

 

Wij willen u door middel van deze patientenbrief op de hoogte stellen van ontwikkelingen in de praktijk. Met enige regelmaat zult u een nieuwe brief in de wachtkamer aantreffen.

Natuurlijk stellen we uw inbreng zeer op prijs! U kunt opmerkingen of adviezen bij de assistente of dokter neerleggen; mondeling of schriftelijk.

 

Griepvaccinaties woensdag 22 oktober  van 1400 tot 1700 u

Deze zijn bedoeld voor iedereen die 65 jaar of ouder is, en voor mensen met een medische indicatie,

 Indien u niet eerder een griepvaccinatie heeft gehad, en denkt ervoor in aanmerking te komen: wilt u dat bij de assistente melden? De vaccinatie is uiteraard niet verplicht.

DIT JAAR KRIJGT U GEEN PERSOONLIJKE UITNODIGING VOOR DE GRIEPSPUIT!

 

Praktijkmedewerkers:

- Onze administratie wordt gedaan door  dhr. H. Visserman, de administrateur. Regelmatig is hij in de praktijk aanwezig om u persoonlijk te woord te staan bij vragen betreffende uw nota’s. De assistente weet u over het algemeen te zeggen wanneer hij er is.

- De komende maanden zal Carmen de Kort als extra assistente in de praktijk aanwezig zijn. Zij volgt de part-time opleiding tot doktersassistente.

 

Tot 1 januari 2004  wordt de praktijk , behalve in vakanties, elke donderdag waargenomen door dr de Ruiter, Berkenlaan 131 B. Af en toe neemt dr C.Wijbenga waar.

Vanaf 1 januari zal de praktijk elke dag geopend zijn.

 

Nieuws:

Van 30 september tot eind oktober  is er een  co-assistente in de praktijk aanwezig.

Deze laatste  jaars medisch studente  heet mw S.Sie.

Het is de bedoeling dat zij zelfstandig patienten op haar spreekuur ziet, onder begeleiding van uw eigen dokter. Uiteraard kunt u aangeven of u  ermee akkoord gaat dat zij het spreekuur bijwoont en  of dat u bij haar op het spreekuur komt.

 

Van 13 t/m 17 oktober is de praktijk wegens vakantie gesloten: dr. De Ruiter neemt dan waar.

 

Begin november zal, in verband met het installeren van een nieuw computersysteem, de praktijk eveneens enkele dagen gesloten zijn.

 

Medische “tip van de maand”

 

 STOPPEN MET ROKEN kunt u met behulp van de “stichting voor een rookvrije toekomst” (STIVORO) Deze stichting  verzorgt voor u een “stopadvies op maat”, dus voor u persoonlijk.

U wordt een aantal telefonische gesprekken aangeboden, vooral bedoeld voor mensen met stemmingsproblemen door het stoppen in het verleden.  Het stoppercentage is hoog!

Geinteresseerd? Bel dan STIVORO: 070 3120400 of surf naar www.stivoro.nl

 

 

 

Huisartspraktijk Berkenlaan 131

Medewerkers:     H. van der Laan,  E. Alting  en C. de Kort: assistentes.

H. Visserman, administrateur  en   I. de Vries, huisarts.

 

 


Patientenbrief november/december  2003

 

In uw hand hebt u onze derde patientenbrief. Deze is bedoeld om u op de hoogte te stellen van ontwikkelingen in de praktijk en zaken die van belang kunnen zijn in verband met bijvoorbeeld  uw ziektekostenverzekering. Ook treft u een kort gezondheidsrubriekje aan.

In deze donkere korte dagen van inkeer  begint deze brief met een gedichtje:

 

 

Teder en jong, als werd het voorjaar, maar lichter nog, want zonder vruchtbegin.

Met dunne mist tussen de gele blaren zet stil het herfstgetijde in./

Ik voel alleen, dat ik bemin, zoals een kind, iets jongs, iets ouds,

Eind of begin? Iets zo vertrouwds en zo van alle strijd ontheven –

Niet als een einde van het leven maar als de lente van de dood./

De kruinen ijl, de stammen bloot en dit door stilte en mist omgeven.  (Maria Vasalis)

 

 

 

Praktijknieuws:

-De komende maanden treft u een nieuwe  assistente aan in de praktijk. Zij stelt zich in deze brief aan u voor:

Wellicht hebben sommigen van u mij al gezien of gesproken. Mijn naam is Carmen de Kort en de komende maanden ben ik als extra assistente aanwezig in de praktijk. Na jaren werzaam geweest te zijn in de horeca, heb ik de overstap gemaakt naar de zorgsector. Ik volg de part-time opleiding  tot doktersassistente. Het was wel even wennen om vooral overdag te werken maar ook mijn gezin is hier nu blij mee. Ik heb het erg naar mijn zin en hoop op een prettige samenwerking voor de komende tijd.

 

-Tot 1 februari 2004  wordt de praktijk , behalve in vakanties, elke donderdagochtend waargenomen door dr de Ruiter, Berkenlaan 131 B, en op donderdagmiddag neemt

dr C.Wijbenga waar. Vanaf 1 februari 2004 zal de praktijk elke dag geopend zijn.

 

Nieuws:

-Op 20 en 21 november is de praktijk gesloten in verband met het installeren van een

nieuw computersysteem.

 

Er gaan een aantal dingen veranderen, en u kunt verwachten dat uw dokter vanaf volgend jaar ook per e- mail te bereiken is voor vragen. Dit komt dan in de plaats van een telefonisch consult. Zodra alle praktijkmedewerkers gewend zijn aan het nieuwe systeem, zal deze mogelijkheid van vragen stellen ingevoerd worden. Ook zult u te zijner tijd gebruik kunnen maken van onze website. Voorlopig is dit laatste nog wat verdere toekomstmuziek.

 

 

 

 

 

GEZONDHEIDSNIEUWS:

 

 

Anticonceptienieuws:

-Er is sinds kort een nieuwe vorm van anticonceptie: de NUVA ring.

Deze ring blijft 3 weken zitten, waarna u hem verwijdert.  Na 1 week plaatst u  een nieuwe ring; ongeveer zoals een tampon.   Indien u geinteresseerd bent: vraag uw huisarts ernaar.

-Per 1 januari 2004 verdwijnt voor vrouwen boven de 21 jaar de anticonceptiepil uit het ziekenfondspakket. Ook veel particuliere verzekeringen schrappen de vergoeding van de pil.

Wij zijn hier niet zo blij mee, aangezien de pil nog altijd de meest betrouwbare vorm van anticonceptie is. -U kunt wat betreft de kosten van zowel de pil als de NUVA ring, informatie krijgen bij de apotheek.

-Indien u niet zo goed nederlands spreekt en/of informatie over anticonceptie wilt in uw eigen taal kunt u folders bestellen op www.anticonceptieallochtonen.nl.

-Bij wisselende sexuele contacten blijft het raadzaam om naast de pil het condoom te gebruiken. Alleen het condoom beschermt immers tegen geslachtsziekten! (dit heet: de double Dutch methode!)

 

 

Bloeddruknieuws:

-Indien u chronisch, dus dagelijks, medicatie gebruikt tegen te hoge bloeddruk, is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk laat controleren. Bij het instellen van de bloeddruk is dit eens per 2 a 3 maanden, indien goed ingesteld kan dat 2 maal per jaar. U dient hiervoor een afspraak bij de assistente te maken. We hebben geen oproepsysteem dus u moet dit zelf in de gaten houden! Indien u al lang niet bent geweest, maakt u dan een afspraak! Wist u dat de bloeddruk erg kan wisselen, en dat deze bij lang wachten in de wachtkamer (vooral bij de specialist!) flink kan oplopen? Dit is de zogenaamde “witte jassen bloeddruk”.

-De normale bloeddruk is afhankelijk van uw leeftijd. Bij het ouder worden zijn de bloedvaten minder flexiebel en zal vooral de bovendruk hoger zijn dan bij jongere mensen.

- Een te hoge bloeddruk is geen ziekte maar 1 van de risciofaktoren voor het ontstaan van ziekten van hart en bloedvaten.

 

 

Verder nieuws:

Sinds kort kunt u zelf aanvragen doen bij uw ziektekostenverzekering voor kunst- en hulpmiddelen, zoals incontintiemateriaal, rollator, enzovoorts. U kunt bij de dokter een briefje krijgen met de diagnose waarom u dit hulpmiddel nodig heeft. Soms staat dit op de aanvraag.

Informatie hierover kunt u bij de assistente vragen.

 

 

 

 

Tot de volgende brief en alvast prettige feestdagen gewenst!

 

 

 


Huisartspraktijk Berkenlaan 131

Medewerkers: H. van der Laan en  E. Alting : assistentes.

H. Visserman, administrateur  en   I. de Vries, huisarts.

 

 


Patienten nieuwsbrief februari  2004

 

In uw hand hebt u onze zesde patientenbrief. Deze is bedoeld om u op de hoogte te stellen van ontwikkelingen in de praktijk en zaken die van belang kunnen zijn in verband met bijvoorbeeld  uw ziektekostenverzekering. Ook treft u een kort gezondheidsrubriekje aan.

Opmerkingen en aanvullingen zijn welkom!

Het belangrijkste nieuws is deze keer een verandering in bereikbaarheid en spreekuurtijden.

 

 

Praktijknieuws:

-Carmen de Kort heeft afgelopen week met goed gevolg haar praktijkstage beeindigd. Zij gaat nu verder met de  opleiding tot doktersassistente. We zullen haar missen als een vriendelijke  en betrokken  assistente, die regelmatig creatieve zaken, zoals leuke kerststukjes, kwam aandragen.

-Ze wordt de komende 4 weken “opgevolgd” door Bart Rikhof, co- assistent. Bart studeert om arts te worden, en is bijna klaar met de artsopleiding. Uiteraard loopt hij dit co-schap samen met de dokter. U zult mogelijk gevraagd worden bij hem op het spreekuur te komen. Alle consulten worden samen met de dokter nabesproken.

-Met vragen over uw nota kunt u nog altijd eind van de maand terecht op het spreekuur van de administrateur. De assistente kan u zeggen wanneer hij aanwezig is.

 

-          De praktijk is vanaf 1 februari op dinsdag, donderdag en vrijdag vanaf 8.30 geopend. Maandag en woensdag vanaf 8.00 u.  Ook op donderdag en dinsdagochtend kunt u nu afspraken maken voor het spreekuur.

-          Wij vragen u om ’s morgens voor 11.00 u. te  bellen voor een afspraak of visite.

-          Over het algemeen kunt u dezelfde dag nog terecht.

-          U kunt het best altijd  eerst even bellen met het praktijknummer. Ook op de deur vindt u de openingstijden. Dit voorkomt dat u voor niets naar de praktijk komt.

-          Uiteraard is er elke dag tussen 8.00 en 17.00 u altijd iemand beschikbaar voor spoed. Meestel is dat uw eigen dokter, soms een collega.

 

Verder nieuws:

Er gaan een aantal dingen veranderen, en u kunt verwachten dat uw dokter over enkele maanden ook per e- mail te bereiken is voor vragen. Dit komt dan in de plaats van een telefonisch consult. Het telefonisch consult blijft dan ook bestaan, zodat u kunt kiezen hoe u uw vraag stelt.  Zodra alle praktijkmedewerkers gewend zijn aan het nieuwe computer- systeem, zal deze mogelijkheid van vragen stellen ingevoerd worden. Ook zult u te zijner tijd gebruik kunnen maken van onze website. Voorlopig is dit laatste nog wat verdere toekomstmuziek.

 

 

 

 

Wist u dat…..:

-          er voor chronisch zieke mensen die een zogenaamde  “complementaire” (lees: alternatieve) behandelwijze zoeken, in het academisch ziekenhuis een werkgroep is die u hier de weg in kan wijzen? Dit is het  secretariaat coordinatiecentrum chronisch zieken. (via tel.3616161, Jilles van der Doel)

-     U,  behalve de lichamelijke kant zoals bijvoorbeeld het herstel na een chemotherapie kuur,  ook de verwerking van een chronische ziekte niet mag onderschatten?. Dit geldt voor ziekten als kanker, maar ook bijvoorbeeld voor een chronische longziekte waarbij het inspanningsvermogen steeds minder wordt. Uw dokter kan samen met u bekijken of er voor u mogelijkheden zijn om hier mee verder te kunnen op een goede manier. Daarbij is praten (maatschappelijk werk , psycholoog) een mogelijkheid, maar ook creatieve therapie kan een waardevolle aanvulling zijn in een verwerkingsproces.

-          de bepaling van het cholesterol in uw bloed slechts 1 riscofactor is in het ontstaan van ziekten van hart  en bloedvaten (hartinfarct, hersenbloeding) ? Andere risicofactoren zijn bijvoorbeeld overgewicht, hoge bloeddruk  en roken. Maar ook het optreden van hartinfarct op jonge leeftijd bij vader of ooms, speelt een belangrijke rol. Ook als u suikerziekte hebt kan een hoog cholesterol op de langere duur een probleem worden.

-          Het niet zinvol is het cholesterol, indien de waarde goed is, vaker dan eens per 2 a 3 jaar te bepalen.

-          Het normaal is dat met de leeftijd de bloeddruk stijgt? En dat u van een te hoge bloeddruk over het algemeen niets merkt?

-          Stoppen met roken de grootste gezondheidswinst met brengt van alle bovengenoemde risiscofactoren?

-          Hoge bloeddruk pas vastgesteld kan worden na een aantal metingen, omdat de waarde per dag erg kan wisselen?

-          Een normale bloeddruk waarde onder de 160/100 ligt? (voor mensen boven de 65 wat hoger)

 

Over de Eerbied (Ida gerhardt)

Gij moet het eenzaam laten

het zaad dat ligt te slapen

en dat al kiem gaat maken.

 

Dit eerstelingsbewegen

Va n leven binnen leven

vermijd het te genaken.

 

Laat het stil in zijn waarde,

zaad in de donkere aarde;

zaad in de donkere aarde.

 

En het zal groen ontwaken.

 

 

Van 28 februari tot 7 maart zijn we gesloten i.v.m.  voorjaarsvakantie.

 

Indien u geinteresseerd bent in voorgaande brieven, kijkt u dan even in de map op tafel in de wachtkamer!     Tot de volgende brief!