Huisartspraktijk Berkenlaan 131

Medewerkers: H. van der Laan en E. Alting : assistentes.

†††††††††††††††††††††††† H. Visserman, administrateur en I. de Vries, huisarts en arts voor natuurgeneeskunde.

 

Extra PatiŽnten Nieuwsbrief 21 juni 2004

NIEUWS

In deze extra patiŽnten Nieuwsbrief willen we u op de hoogte stellen van een aantal nieuwe ontwikkelingen in de praktijk, die vooral belangrijk zijn de komende 2 maanden .

De dokter is de afgelopen 5 weken ten gevolge van een ernstige longontsteking afwezig geweest en is nog steeds herstellende.

De praktijk werd tot nu toe bemand door beide assistentes. Zij konden patiŽnten met dringende klachten doorverwijzen naar collegaís huisartsen in de buurt.

 

Vanaf maandag 21 juni kunt u voor het spreekuur weer aan de Berkenlaan terecht.

Tot aan onze vakantie 9 augustus zal dokter de Vries worden bijgestaan door dokter E.Floor.

De eerste weken zullen de spreekuren door dokter Floor worden verricht. Langzamerhand zal uw eigen dokter haar werkzaamheden weer uitbreiden.

 

Nog een nieuwe medewerker is Solita Cliteur, doktersassistente in opleiding. Zij stelt zich hieronder in het kort aan u voor:

Hallo, ik ben Solita Cliteur en volg sinds mei de opleiding DA bij het Noorderpoortcollege. Per 21 juni loop ik stage bij dr. de Vries. De stage duurt tot half november dit jaar, dus zal ik verschillende patiŽnten van dr. de Vries op de praktijk tegenkomen of aan de telefoon te woord staan. De assistentes Esther en Heleen begeleiden mij met de werkzaamheden. Ik kijk met hen mee, met verschillende medische handelingen, wanneer patiŽnten daar geen probleem mee hebben.

 

-       De praktijk is dagelijks vanaf 8 u 30 geopend.

-       Van 8.00 tot 8.30 en van 12.00 tot 13.00 u belt u voor spoed 06 51602747.

-       Bij vragen u om ís morgens voor 11.00 u. tebellen voor een afspraak of visite.Over het algemeen kunt u dezelfde dag nog terecht. U kunt het beste altijd eerst even bellen met het praktijknummer.Dit voorkomt dat u voor niets naar de praktijk komt.

-       Uiteraard is er elke dag tussen 8.00 en 17.00 u altijd iemand beschikbaar voor spoed. Meestel is dat uw eigen dokter, soms een collega.

 

Wij gaan op vakantie van 9 augustus tot en met 29 augustus. De praktijk wordt dan waargenomen door dr. M. de Ruiter, Berkenlaan 131Ben dr.J.Koch, Noorderstationstraat.

 

Wij vragen u uw herhaalrecepten bijtijds te bestellen!

 

 

Rest mijn nog alle patiŽnten die mij met een kaartje (een aantal prachtig zelfgemaakte!), bloemetje, met beterschapwensen anderszins en in hun gebed hebben bedacht, hartelijk te bedanken. Het heeft mij echt goed gedaan. Inmiddels gaat het veel beter met mij maar duurt het nog ongeveer 3 maanden tot ik helemaal hersteld ben. Voorlopig heb ik dan ook zoals u hierboven kunt lezen, hulp van collega Floor.

I.J. de Vries, huisarts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huisartspraktijk Berkenlaan 131

Medewerkers: H. van der Laan enE. Alting : assistentes.

H. Visserman, administrateuren†† I. de Vries, huisarts.

 

 

Patienten nieuwsbrief maart/april2004

 

In uw hand hebt u onze zevende patientenbrief. Deze is bedoeld om u op de hoogte te stellen van ontwikkelingen in de praktijk en zaken die van belang kunnen zijn in verband met bijvoorbeelduw ziektekostenverzekering. Ook treft u een kort gezondheidsrubriekje aan.

Opmerkingen en aanvullingen zijn welkom!

 

-       De praktijk is op maandag, dinsdag, donderdag en woensdagvanaf 8.00 geopend. Donderdag en vrijdag vanaf8.30 u.

-       Wij vragen u om ís morgens voor 11.00 u. tebellen voor een afspraak of visite.

-       Over het algemeen kunt u dezelfde dag nog terecht.

-       U kunt het best altijdeerst even bellen met het praktijknummer. Ook op de deur vindt u de openingstijden. Dit voorkomt dat u voor niets naar de praktijk komt.

-       Uiteraard is er elke dag tussen 8.00 en 17.00 u altijd iemand beschikbaar voor spoed. Meestel is dat uw eigen dokter, soms een collega.

 

Praktijknieuws:

-Vanaf 29 maart hebben we een nieuwe co-assistent in de praktijk: Carlijn...†† Zij zal de eerste tijd met het spreekuur van de dokter meekijken, daarna houdt ze haar eigen spreekuren.

-Met vragen over uw nota kunt u nog altijd eind van de maand terecht op het spreekuur van de administrateur. De assistente kan u zeggen wanneer hij aanwezig is.

 

 

Verder nieuws:

Er gaan een aantal dingen veranderen, en u kunt verwachten dat uw dokter over enkele maanden ook per e- mail te bereiken is voor vragen. Dit komt dan in de plaats van een telefonisch consult. Het telefonisch consult blijft dan ook bestaan, zodat u kunt kiezen hoe u uw vraag stelt.Zodra alle praktijkmedewerkers gewend zijn aan het nieuwe computer- systeem, zal deze mogelijkheid van vragen stellen ingevoerd worden. Ook zult u te zijner tijd gebruik kunnen maken van onze website. Voorlopig is dit laatste nog wat verdere toekomstmuziek.

 

 

 

 

Wist u datÖ..:

-       er voor chronisch zieke mensen die een zogenaamdeďcomplementaireĒ (lees: alternatieve) behandelwijze zoeken, in het academisch ziekenhuis een werkgroep is die u hier de weg in kan wijzen? Dit is hetsecretariaat coordinatiecentrum chronisch zieken. (via tel.3616161, Jilles van der Doel)

-U,behalve de lichamelijke kant zoals bijvoorbeeld het herstel na een chemotherapie kuur,ook de verwerking van een chronische ziekte niet mag onderschatten?. Dit geldt voor ziekten als kanker, maar ook bijvoorbeeld voor een chronische longziekte waarbij het inspanningsvermogen steeds minder wordt. Uw dokter kan samen met u bekijken of er voor u mogelijkheden zijn om hier mee verder te kunnen op een goede manier. Daarbij is praten (maatschappelijk werk , psycholoog) een mogelijkheid, maar ook creatieve therapie kan een waardevolle aanvulling zijn in een verwerkingsproces.

-       de bepaling van het cholesterol in uw bloed slechts 1 riscofactor is in het ontstaan van ziekten van harten bloedvaten (hartinfarct, hersenbloeding) ? Andere risicofactoren zijn bijvoorbeeld overgewicht, hoge bloeddruken roken. Maar ook het optreden van hartinfarct op jonge leeftijd bij vader of ooms, speelt een belangrijke rol. Ook als u suikerziekte hebt kan een hoog cholesterol op de langere duur een probleem worden.

-       Het niet zinvol is het cholesterol, indien de waarde goed is, vaker dan eens per 2 a 3 jaar te bepalen.

-       Het normaal is dat met de leeftijd de bloeddruk stijgt? En dat u van een te hoge bloeddruk over het algemeen niets merkt?

-       Stoppen met roken de grootste gezondheidswinst met brengt van alle bovengenoemde risiscofactoren?

-       Hoge bloeddruk pas vastgesteld kan worden na een aantal metingen, omdat de waarde per dag erg kan wisselen?

-       Een normale bloeddruk waarde onder de 160/100 ligt? (voor mensen boven de 65 wat hoger)

 

Over de Eerbied (Ida gerhardt)

Gij moet het eenzaam laten

het zaad dat ligt te slapen

en dat al kiem gaat maken.

 

Dit eerstelingsbewegen

Va n leven binnen leven

vermijd het te genaken.

 

Laat het stil in zijn waarde,

zaad in de donkere aarde;

zaad in de donkere aarde.

 

En het zal groen ontwaken.

 

 

Van 28 februari tot 7 maart zijn we gesloten i.v.m.voorjaarsvakantie.

 

Indien u geinteresseerd bent in voorgaande brieven, kijkt u dan even in de map op tafel in de wachtkamer!†††† Tot de volgende brief!

 

 

 

Huisartspraktijk Berkenlaan 131

Medewerkers: H. van der Laan en E. Alting : assistentes.

†††††††††††††††††††††††† H. Visserman, administrateur en I. de Vries, huisarts en arts voor natuurgeneeskunde.

 

PatiŽnten Nieuwsbrief mei 2004

 

In deze patiŽnten Nieuwsbrief vindt u weer een aantal ontwikkelingen in de praktijk.

Carlijn Wefers Bettink heeft vorige week met zeer goed gevolg haar co-schap (soort stage) huisartsgeneeskunde afgerond, en zal over enkele maanden haar doktersbul (diploma) ontvangen. Over een paar weken wordt zij opgevolgd door een doktersassistente in opleiding. Deze extra assistente zal parttime aanwezig zijn gedurende het komende half jaar. Het is mogelijk dat u haar bij het maken van een afspraak of anderszins, aan de telefoon zult krijgen.

Zij zal zich in een volgende nieuwsbrief aan u voorstellen.

Nog altijd zoeken wij naar betere manieren om te communiceren, dus vragen stellen en beantwoorden en berichten doorgeven. Een aantal patiŽnten heeft gereageerd op onze oproep voor uw mening. Deze patiŽnten ontvangen de nieuwsbrieven in elk geval binnenkort per

E-mail, omdat de meesten hebben aangegeven dit op prijs te stellen. Voor diegenen die nog niet de kans hebben gekregen te reageren, en dat nog willen doen, nogmaals de enquÍte.

 

ENQUETE

 

Om een idee te krijgen wie van u regelmatig gebruik maakt van het Internet, vragen wij u ons hierover te informeren.

Indien voldoende patiŽnten hier gebruik van maken, zullen wij u per e-mail en Internet de mogelijkheid geven:

1e. De dokter vragen te stellen (in plaats van het telefonische consult kunt u hier dan voor kiezen),

2e. Herhalingsmedicijnen te bestellen,

3e. De 1 a 2 maandelijkse patiŽnten informatiebrief te ontvangen.

4e. Links naar informatie over wachtlijsten van de poliklinieken van de verschillende ziekenhuizen en bijvoorbeeld folders in uw eigen taal te weten te komen, enz. enz.

 

Wilt u per e-mail via huisarts.devries@inter.nl.net berichten ofu regelmatig e mail en het Internet gebruikt, zodat wijkunnen ďturvenĒ? graag o.v.v. enquÍte huisarts.

Eventuele suggesties aangaande de website en uw mening of u dit een goede manier van communicatie lijkt zijn ook welkom.

De uitslag van deze enquÍte en de ontwikkelingen ten aanzien van de internetmogelijkheden zullen we u uiteraard laten weten!

 

-       De praktijk is dagelijks vanaf 8 u 30 geopend.

-       Van 8.00 tot 8.30 en van 12.00 tot 13.00 u belt u voor spoed 06 51602747.

-       Wij vragen u om ís morgens voor 11.00 u. tebellen voor een afspraak of visite.

-       Over het algemeen kunt u dezelfde dag nog terecht.

-       Op donderdag en vrijdagmiddag wordt de praktijk voor spoed waargenomen door een andere arts. U kunt het best altijdeerst even bellen met het praktijknummer. Ook op de deur vindt u de openingstijden.Dit voorkomt dat u voor niets naar de praktijk komt.

-       Uiteraard is er elke dag tussen 8.00 en 17.00 u altijd iemand beschikbaar voor spoed. Meestel is dat uw eigen dokter, soms een collega.

 

Bij klachten of ontevredenheid over uw behandeling door de dokter of assistente, vragen wij u dit eerst met de dokter te bespreken. Wacht hier niet te lang mee, maar maak hiervoor een afspraak!Indien het niet lukt samen een oplossing te vinden, is er een mogelijkheid de klacht voor te leggen aan het ďklachtenbureau gezondheidszorgĒ; een onafhankelijke organisatie.

 

ANDER NIEUWS:

1e. Zeer binnenkort is het mogelijk voor patiŽnten met suikerziekte, bij hun ziekte begeleid te worden door een verpleegkundige werkzaam bij thuiszorg. Deze verpleegkundige houdt een maal per 6 weken op woensdagmiddag spreekuur op de praktijk. Ze heeft vooral een voorlichtende en adviserende taak, uiteraard in samenwerking met uw huisarts. De medicatie wordt door de dokter voorgeschreven of eventueel veranderd . Deze verpleegkundige legt ook huisbezoeken af. Voorlopig geldt dit aanbod alleen voor patiŽnten die pillen gebruiken. Indien u pillen tegen hoge bloedsuiker gebruikt, en nog geen uitnodiging hebt gehad om u aan te melden, wilt u dat dan even melden bij de assistente?

2e. Beide assistentes hebben zich bijgeschoold in het maken van uitstrijkjes. U kunt dus bij hen terecht als u een oproep van het bevolkingsonderzoek hebt gekregen.

3e. Het AZG heeft sinds kort een web site: www.az.nl waar u veel informatie kunt vinden: als u informatie zoekt over een polikliniek, als u wilt weten wat de bezoektijden zijn, en nog veel meer. Ook aan kinderen en hun ouders is gedacht.

4e. Een andere site die behulpzaam kan zijn voor u is www.kiesmetzorg.nl . Hierop vind u informatie over zorginstellingen en professionals die bij u in de buurt zorg verlenen, en hoe u deze kunt aanvragen, en wat die zorg inhoudt.(bijvoorbeeld thuiszorg, verpleeghuiszorg, enz.)

5e. Onze tweede kamer is het niet eens is met het voorstel van minister Hoogervorst om een eigen risico in te voeren voor het bezoek aan de huisarts. De huisarts blijft dus volledig vergoed door het ziekenfonds. Het is namelijk gebleken dat de huisarts 97 % van alle problemen zelf oplost, tegen 3 % van de totale kosten van de gezondheids- zorg! Ook de ďzorgbonusĒals je een jaar niet naar huisarts gaat, gaat niet door.

 

WIST DATÖ..

-       Er jaarlijks honderden mensen in het ziekenhuis terechtkomen als gevolg van het gebruik van pijnstillers zoals brufen, advil en diclofenac? Deze middelen geven een flink verhoogde kans op maagdarmproblemen/bloedingen. Ook af en toe een pilletje geeft een verhoogd risico.

 

Rubriek van de administrateur:

 

 

 

 

 

 

 

Dit is je oog. Dit is de zon. Dit koude

dat aan je trekt, is tocht door het open raam.

Dit is water, waarin je altijd past.

Dat is de ketel, die op het vuur zingt

boven de draaiknoppen van het gas.

Hier zie je een broodmes in zijn plank staan.

Al deze dingen moet je goed onthouden.

Vandaag of morgen krijgen ze hun zin.

(uit: een kopstaand beeld van Eva Gerlach)

 

 

 

 

 

Tot de volgende brief!

 

 

 

 

 

Huisartspraktijk Berkenlaan 131

Medewerkers: H. van der Laan enE. Alting : assistentes. S.Cliteur, assistente in opleiding.

H. Visserman, administrateuren†† I. de Vries, huisarts.

 

Patienten nieuwsbrief september2004

 

Deze nieuwsbrief is de eerste van de tweede jaargang! En nog steeds bedoeld om u op de hoogte te stellen van ontwikkelingen in de praktijk en zaken die van belang kunnen zijn in verband met bijvoorbeelduw ziektekostenverzekering. Deze keer vertellen wij u wanneer u voor de griepprik terecht kan, nieuws over de website in wording en treft u weer een gezondheidsrubriekje aan.

Opmerkingen en aanvullingen zijn van harte welkom!

 

-       De praktijk is op dagelijksvanaf 8.30 geopend.

-       Wij vragen u om ís morgens voor 11.00 u. tebellen voor een afspraak of visite.

-       Over het algemeen kunt u dezelfde dag nog terecht.

-       U kunt het best altijdeerst even bellen met het praktijknummer. Ook op de deur vindt u de openingstijden. Dit voorkomt dat u voor niets naar de praktijk komt.

-       Uiteraard is er elke dag tussen 8.00 en 17.00 u altijd iemand beschikbaar voor spoed. Meestel is dat uw eigen dokter, soms een collega.

 

U kunt terecht voor de jaarlijkse griepprik van 25 tot/met 29 oktober

U krijgt hier geen persoonlijke uitnodiging voor dus zet het in uw agenda !!!

U komt in aanmerking voor de griepprik als u diabetes, hart- long- of nierziekte hebt ofindien u 65 jaar of ouder bent.

 

Praktijknieuws:

-In de maand september kunt u verwachten dat er een co- assistent meeloopt met de dokter. Het gaat hier om een vierde jaars medisch student.

Indien u bezwaar hebt tegen zijn/haar aanwezigheid kunt u dat aangeven.

-Binnenkort komt er , in verband met praktijkgroei, een tweede dokter in de praktijk werken.. Haar naam is mw H. Hagedorn en zijzal op vrijdag spreekuur houden.

- In de nieuwe praktijkfolder die over plm. 1 maand klaar is, zult u de nieuwe spreekuurtijden vinden alsmede de namen van de nieuwe medewerkers. (ook deze informatie komt uiteraard op de website).

-Met vragen over uw nota kunt ualtijd aan het beginvan de maand terecht op het spreekuur van de administrateur. De assistente kan u zeggen wanneer hij aanwezig is. Wijverzoekenu met klemom de assistentes GEEN vragen te stellen over uw notaís.

 

 
Verder nieuws:

-Er gaan een aantal dingen veranderen, en over een paar maanden isuw dokter ookper e- mailbereikbaar voor vragen. Dit komt dan in de plaats van een telefonisch consult. Het telefonisch consult blijft ook bestaan, zodat u kunt kiezen hoe u uw vraag stelt.

-U zultvanaf ongeveer 15 oktober gebruik kunnen maken van onze web-site die momenteel nog in bewerking is: www.de-pleisterplaats.nl.Kijkt u dus af en toe of deze al werkt! We houden u op de hoogte. De patientennieuwsbrieven en nogveel meer,zult u op de site kunnen vinden.

 

Wist u datÖ..wat betreft levensverwachting..:

-       Er een combinatiepil wordt ontwikkeld waardoor de levensverwachting met gemiddeld 3,5 jaar verlengd zou worden? Deze pil bevat een beetje bloeddrukverlager, cholesterolverlager, aspirine(voor verbeterde bloeddoorstroming) en foliumzuur (eenvitamine). Er zijn artsen die er voor zijn om iedereen van 55 jaar en ouder deze pil te geven, om hart en vaatziekten te voorkomen. Anderen zijn weer bang voor de bijwerkingen van deze pil.Maar..... of deze pil ooit op de markt komt is nog maar de vraag.

-       Het aantal 100 plussers in ons land op 1 januari van dit jaar 1290 bedroeg, 70 meer dan op 1 januari 2003. Van die 1290 zijn er ongeveer 200 mannen en1090 vrouwen.

-       Volgens de statistieken heeft dit grote verschil vooral te maken met rookgedrag: in de jaren 50 en 60 was dit voornamelijk een mannenbezigheid. Dit in aanmerking nemend zal de levensverwachting van vrouwen langzamerhand gaan dalen omdat die nadien steeds meer zijn gaan roken. Van 1970 to nu is de sterfte aan longkanker bij vrouwenvijf keer zo hoog geworden. Ze sterven bovendien gemiddeld vier jaar eerder dan rokende mannen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

met de wensen voor een prettige vakantie kregen we het volgende gedicht van een patiente:

-Dokter mos er altied wezen

aale doagen ook bie nacht

mos dokteren verpleegster wezen

want dat wer van heur verlangd

-Ďmorgens was ze ín uur aan roapen

veur dat elk van ber oafd was

zulf ín uurtje laanger sloapen

kwam nait in heur kroam te pas

-appels stelen, deurtje bellín

joa, veur al ons kaddekwoad

speulde Voader veur ons rechter

Moar dokter was ons advokaad.

-Dokter of moeke woar bin mien schone sokken

mot vanoavond ja noar Ďtwicht

kwam je ís nachts om drie binín

Moeke haar nog gain oge dicht

-Zai verdaint een golden medaille

moar ze wordt nog meer beloond

als de kinder nait vergeten

woar of Moeke nou nog woont(Anoniem?)

 

 

Van16 tot en met 22 oktober zijn wij gesloten in verband met najaarsvakantie..

 

 

 

Indien u geinteresseerd bent in voorgaande brieven, kijkt u dan even in de map op tafel in de wachtkamer (binnenkort ook op de website)!†††† Tot de volgende brief!

 

 

 

Huisartsenpraktijk Berkenlaan 131

Medewerkers: H. van der Laan enE. Alting : assistentes. S.Cliteur, assistente in opleiding.

H. Visserman, administrateur, H. Hagedorn, huisarts en

I.J. de Vries, huisarts en arts voor natuurgeneeskunde.

 

 

 

Patienten nieuwsbrief oktober2004

 

Deze maandis het belangrijkste nieuws de data voor de griepvaccinaties en de introductie vanmw. Hagedorn, die als tweede huisarts sinds kort in de praktijkwerkt.

 

-       De praktijk isdagelijksbereikbaar vanaf 8.30.

-       Wij vragen u om ís morgens voor 11.00 u. tebellen voor een afspraak of visite.

-       Over het algemeen kunt u dezelfde dag nog terecht.

-       Voor vragen of het maken van een afspraak belt u eerst de praktijk, u hoort dan of we open zijn. Dit voorkomt dat u voor niets naar de praktijk komt!

-       Uiteraard is er elke dag tussen 8.00 en 17.00 u altijd iemand beschikbaar voor spoed. Meestel is dat uw eigen dokter, soms een collega.

 

U kunt terecht voor de jaarlijkse griepprik op 26, 27 en 28 oktober telkens tussen 13.00 en 17.00 uur.U krijgt hier geen persoonlijke uitnodiging voor dus zet het in uw agenda !

U komt in aanmerking voor de griepprik als u diabetes, hart- long- of nierziekte hebt ofindien u 65 jaar of ouder bent.

 

Praktijknieuws:

 

----------Stelt zich voor....... mw. Hagedorn, huisarts:----------------

-Mijn naam is Heike Hagedorn. Sinds september werk ik 1 Š 2 dagen in de week als huisarts in de praktijk van Dr. De Vries. Sinds mijn opleiding in Groningen als huisarts heb ik meerdere jaren als ziekte- en vakantievervangster gewerkt en enkele jaren in een eigen praktijk.

Het lijkt me erg leuk om nu wederom op een vaste plek in een duo-situatie te werken.

 

-Van 25 oktober tot eind november is er een zesde jaars medisch student aanwezig in de praktijk. Dezeco-assistent zal de eerste tijd met de dokters meekijken en daarna eigen consulten verrichten, onder toezicht van de dan aanwezige dokter. Indien u bezwaar hebt tegen zijn of haar aanwezigheid kunt u dat kenbaar maken.

- In de nieuwe praktijkfolder die u begin november kunt verwachten, zult u de nieuwe spreekuurtijdenvinden (uitgebreider vanwege praktijkgroei) alsmede de namen van de nieuwe medewerkers. Deze informatie komt uiteraard ook op de website.

 

Verdere praktijkinformatie:

 

-Met vragen over uw nota kunt u altijd contact opnemen met de praktijk en via de assistente een afspraak maken met de administrateur. De assistente zal u zeggen wanneer hij aanwezig is. Wijverzoekenu met klemom de assistentes GEEN vragen te stellen over uw notaís.

-Andere vragen, onduidelijkheden en eventuele klachten vragen wij u eerst met de dokter te bespreken. In de meeste gevallen zullen we er samen wel uitkomen, zo niet dan is er een mogelijkheid tot behandeling door de zogenaamde DHV klachtencommissie waarbij dokter de Vries is aangesloten.

 

Verder nieuws:

-Zoals ook al in de vorige nieuwsbrief stond: er gaan een aantal dingen veranderen; binnenkort isuw dokter ookper e- mailbereikbaar voor vragen. Mensen die zijn aangesloten op het internet kunnen dan per e-mail vragen stellen. Dit moet u dan zien als een vervanging/aanvulling van het telefonisch consult. Vanzelfsprekend blijft het telefonisch consult ook bestaan. Het e-mail-consult heeft als voordeel dat u uw vragen op elk willekeurig moment van de dag (ís morgens, ís middag en ís avonds) kunt stellen, terwijl het telefonisch consult meestal tussen 12 en 14 uur door uw dokter wordt afgehandeld. Maar voor de duidelijkheid; het telefonisch spreekuur blijf natuurlijk bestaan.

-U zultiets later dan eerder vermeld, vanaf ongeveer 1 november , gebruik kunnen maken van onze website die momenteel nog in ontwikkeling is: www.de-pleisterplaats.nl.Kijkt u dus af en toe of deze al werkt! We houden u op de hoogte. De patientennieuwsbrieven en nogveel meer,zult u op de site kunnen vinden.

 

Wist u dat......

Er steeds minder kinderen aan hun amandelen ďgeholpenĒworden? Keel neus en oorartsen , en ook huisartsen, wachten steeds vaker af. Op korte termijn , ongeveer een half jaar na het knippen van de (neus)amandel hebben geopereerde kinderen wel iets minder klachten dan niet geopereerde kinderen, daarna niet meer en groeien de amandelen vaak weer aan. Ruim 80 % van dekeelontstekingen bij jonge kinderen wordt door virussen veroorzaakt, en ze komen veel voor bij kinderen met broertjes en zusjes, en die naar de kresj gaan. Kinderen besmetten elkaar, en het lichaamreageert met het opzetten van de amandelen; daar zit immers het afweersysteem van de neus en keelholte. Dat is dus eigenlijk een goede zaak! Het is natuurlijk wel zo dat als de amandelen de luchtwegen afsluiten, en het kind moeilijk ademt ofslecht hoort waardoor het op school problemen krijgt, dat een goede reden is om de amandelen weg te halen.

Zo ziet u maar hoe dit soort inzichten veranderen: 40 jaar geleden werd bij het merendeel van de jonge kinderen zowel de neus als keelamandelen geknipt; nu alleen nog maar de neusamandel en alleen als de patient heel veel infecties van de amandelen heeft (niet van de keel!) of als de neusamandelde neus-keelholte belemmert.

 

Uitspraken van patienten:

ďgezegend zij de man, die zichzelve helpen kanĒ

(deze mevrouw was erg tevreden met haar sta-op stoel, waardoor ze weer zonder hulp overeind kon komen)

ďhet komt te paard en het gaat te voetĒ

(over ziekte en herstel)