Huisartsenpraktijk Ďde-Pleisterplaats.nlí

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: H. van der Laan enE. Alting, assistentes.

††††††††††††††††††††††† I.J. de Vries huisarts en arts voor natuurgeneeskunde,

T. van Tuijl, huisarts en arts voor NLP,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

PatiŽnten nieuwsbrief februari 2009

 

Terwijl ik schrijf is het een miezerige dag en met weemoed denk ik terug aan de dag in Januari dat ik weer op de schaats stond. Voor het eerst in 12 jaar op natuurijs: het Paterswoldse meer! Wat een heerlijk gevoel over het ijs te glijden, en wat een sfeer. Het was een zonnige dag en iedereen op de schaats ademde een tevreden rust uit. Kinderen die wellicht nog nooit geschaatst hadden werden door vader en schaatsbeschermers in colonne voortgetrokken; er waren er die hethele meer geheel rondreden op kunstschaatsen, achter rolstoelen, kinderwagens, en een slee voortrekkend. Dat de avonddienst ervoor gevuld was met ergere en minder erge schaatsincidenten was voor mij bijzaak. Toch wat vaker naar de ijsbaan mensen! En goede schaatsen kopen (1 maat ďte kleinĒ)! In deze brief een kleine klinische les over ďdichtgeslibde kransslagaderenĒ , wat daarvan de invloed is op uw hart (spier) en waar u op moet letten.

 

Personeel en correctie

In de vorige nieuwsbrief deed ik een verkeerde mededeling betreffende de vervanging van Heleen tijdens haar zwangerschapsverlof.Vanaf 3 februari zult u Iris Korthuis aantreffen , die Heleen gaat vervangen; de eerste weken om in te werken. Iris heeft een deel van haar opleiding tot doktersassistente in onze praktijk gevolgd. Zij is nadien gaan backpacken in AustraliŽ.

We zijn blij dat Iris de maanden tot aan de zomervakantie bij ons wil komen werken voor 4 middagen per week.

Connie Oterdoom, euritmietherapeute, wees mij er op dat patiŽnten ook zonder verwijzing met haar een afspraak kunnen maken.

 

Co-assistente

Vanaf 16 februaritreft u 4 weken lang co-assistente Jorien aan in de praktijk.Zij loopt mee met de dokters en zal zelf ook spreekuur doen. Wat nieuw is aan de opleiding tot arts , is dat de ene co-assistent aan het begin, de andere aan het eind van de co-schappen is tijdens de huisartsenstage. In hoeverre de spreekuren zelfstandig gedaan zullen worden is daar van afhankelijk. Uw huisarts, dr de Vries en/of dr van Tuijl, blijft eindverantwoordelijk en zal ieder consult bespreken met de co-assistente.

 

Nascholing

Op donderdag 5 februari is de praktijk vanaf 12.00 uur gesloten in verband met nascholing van dokter de Vries en Esther Alting.

Dokter van Tuijl is die dag ook op cursus.

 

Dokter N. Wichers zal uitsluitend voor spoed , dus alleen indien het niet tot de volgende dag kan wachten, waarnemen.

De praktijk van dokter Wichers is aan de Petrus Campersingel, vlakbij het UMCG.

Op ons bandje hoort u verdere bijzonderheden.

In elk geval moet u eerst bellen met haar praktijk om een afspraak te maken.

 

 

 

 

Wist u dat

1e.Een tevreden patiŽnt een miljoen euro heeft geschonken aan het Martiniziekenhuis voor de aankoop van een nieuw scan apparaat?

2e.het Chinees nieuw jaar, dat van de buffel zojuist is begonnen? De eigenschappen intelligentie en makkelijk in de omgang worden door de Chinezentoegeschreven aan de buffel.

3e. hoe meer een mens slaapt, hoe minder vaak hij of zij verkouden wordt? Echter: te veel of te weinig slaapkan een mens ook angstig maken. Dit is allemaal onderzocht!

4e. U bij slaapproblemen bij uw huisarts terecht kan voor advies?

5e. nu de slaapmiddelen uit het zorgpakket zijn gehaald het mogelijk is om hulp te krijgen met afbouwen of stoppen; zowel bij huisarts en apotheker als bij instellingen voor verslavingszorg VNN). Ook kunt u bellen met de drugs-infolijn 0900-1995 of gezondheidstelefoon voor 50 plussers 0900-8212183. Het gaat om middelen zoals oxazepam, flurazepam, temazepam etc. kortgezegd: de ďpammetjesĒ.

6e. u er rekening mee moet houden dat het erg moeilijk is om van uw verslaving af te komen;misschien zelfs niet eens aan te raden. Dat kunt u dan met uw huisarts bespreken.

 

 

Hartklachten

Delaatste tijdzie ik opvallend veel patiŽnten met (echte en vermeende) hartklachten. Hoe werkt dat hart nu eigenlijk en wat kan er mis gaan?

Uw hart is een spier , zo groot als uw vuist en ook ongeveer die vorm. Die ronde spier bestaat uit 2 helften ; de ene helft (links) pompt bloed naar uw lichaam (totin de kleinste bloedvaatjes van de topjes van uw vingers) en de andere helft (rechts) pompt bloed naar de longen, alwaar het bloed van zuurstof wordt voorzien en teruggestuurd naar het hart.

De hartspier zelf wordt van zuurstof voorzien door de kransslagaderen, die beginnen bij de grote lichaamsslagader waar deze uit het hart komt. Als die zuurstofbrengende hartslagadertjes verstopt raken (door plaques van vetten) kan een deel van de hartspier minder of geen voeding(zuurstof) krijgen. Dat doet vaak pijn (ďpijn op de borstĒ). Als dit te lang duurt, kan een deel van de hartspier afsterven. (ďhartinfarctĒ) waardoor de spier minder goed gaat werken.

Pijn op de borst betekent gelukkig niet altijd zuurstofgebrek van de hartspier. Er kan ook iets aan de hand zijn met uw longen, of met de spieren van uw borstkas.Het kan ook een teken zijn van een stoornis in het hartritme (te snel, te langzaam, onregelmatig). Het is wel belangrijk bij klachten van pijn op de borst, vooral als ze optreden bij inspanning zoals trap op lopen of fietsen tegen de wind in, een afspraak te maken voor het spreekuur van de dokter. 


††††††††

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Tot de volgende brief!††††††††††

 

 

 

 

 

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!! Telefoon 050 5730483

Medewerkers: H. van der Laan,E. Alting en I. Korthuis, assistentes.

††††††††††††††††††††††† I.J. de Vries en T. van Tuijl, huisartsen,

H. Visserman, praktijkmanager.

 

PatiŽnten nieuwsbrief maart 2009

 

Het medische onderwerp van deze maand betreft het stoppen met slaap-en kalmeringsmiddelen, en het innemen van medicijnen in het algemeen. Ik las namelijk in een krantenbericht dat ďdeĒ Nederlandse huisarts haar patiŽnten slecht voorlicht over het stoppen met slaapmiddelen, nu veel mensen hiermee stoppen omdat deze niet vergoed worden. Stoppen met deze middelen is namelijk helemaal niet zo gemakkelijk. Daarnaast nemen mensen in het algemeen hun middelen vaak slecht in. (dit heet therapietrouw). Ook kunt u een stukje lezen over Gardasil, een waarschuwing tegen deelname aan het landelijk EPD, en over onze meet- en weegmiddag.

 

Personeel

Intussen is Iris Korthuis alweer een maand op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdagmiddag onze assistente.Iris blijft tot aan onze zomervakantie.Zij stelt zich hier voor:

ďZoals sommigen al wel hebben kunnen zien zit er 's middags een nieuw gezicht in de praktijk. De huisarts vindt het daarom leuk dat ik een stukje over mezelf schrijf. Nou ik ben dus Iris en ik kom uit een klein dorpje, Westerbroek. Daar woon ik nu al een paar jaar met mijn ouders en mijn broertje in een boerderij. In mijn vrije tijd rijd ik graag paard. Ik heb helaas geen eigen maar er zijn gelukkig genoeg mensen die wel eens wat hulp kunnen gebruiken. Naast mijn baan als doktersassistente werk ik ook nog bij de Albert Heijn.In september is het de bedoeling om weer te gaan studeren. Ik zal dan gaan starten met de studie veehouderij. Iets heel anders dus. Ik vind dit werk afwisselend en leuk om te doen en ik denk dat ik hier nog een paar leuke leerzame maanden zal hebben.Ē

Op onze website kunt u een foto van Iris zien.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meet en Weegmiddag

Op 18 maart tussen 13.00 en 14.00 uur houdt diŽtiste Emke van der Zee

een meet Ė en weegspreekuurin onze spreekkamer

in huize Patrimonium voor kinderen tussen 7 en 12 jaar oud.

Hebt u twijfels over het gewicht van uw kind: kom dan langs en laat zijn of haar BMI meten! Ook advies en begeleiding is mogelijk.

 

Alweer: het landelijke EPD!

Helaas is intussen de wet voor een landelijk elektronisch patiŽnten dossier door onze tweede kamer goedgekeurd. Zodra de eerste kamer ook JA heeft gezegd mag minister Klink de wet tot uitvoer brengen. Ook in deze brief nog eens het advies om een weigering te sturen naar het ministerie:u wilt niet in het landelijk EPD! Waarom niet? De redenen hiervoor worden steeds dwingender: minister Klink wil nu ook zelfs mondhygiŽnistes laten meekijken in uw medisch dossier! En veel meer beroepsgroepen: wel 20. Het is niet in uw belang deze gegevens bloot te geven, en in strijd met het medisch beroepsgeheim. Stel je voor: uw buurman is podotherapeut (die gaat dus over uw voeten en schoenaanpassingen)> Hij krijgt toestemming van de minister (eenpasje) om in uw dossier te kijken. Hij ziet in dat dossier dat u bijvoorbeeld een geslachtsziekte onder de leden heeft; of dat u overspannen in de ziektewet zit!Dat wilt u toch niet? Of maakt het u niet uit? Als we met elkaar een vuist maken; en dat kan u als patiŽnt het beste, dan kan dit hele plan niet doorgaan.

 

 

 

Slaap- en kalmeringsmiddelen

1e. Vanaf 1 Januari van dit jaar worden alleen in heel uitzonderlijke gevallende pillen met namen die eindigenop PAM nog vergoed. Voor sommigen van u is dat vervelend, want als je die middelen al langere tijd gebruikt is het knap lastig om er mee te stoppen. Veelmensen besluiten dan ook , soms na een mislukte stoppoging, op eigen rekening de pillen door te slikken. Maar hoe moeilijk is het nu eigenlijk om te stoppen?

Ten eerste moet je, net als bij alle andere verslavingen, graag willen stoppen.

Ten tweede is het belangrijk met de huisarts te overleggen hoe u dit gaat aanpakken. Vaak is het zinvol over te gaan op een ander soort PAM voordat u gaat afbouwen, dus langzaam minder gaat gebruiken. Hoe langer het middel werkzaam is in uw lichaam , hoe makkelijk het minderen, en uiteindelijk stoppen,zal gaan. Een schema hiertoe kan u samen met de huisarts bespreken op het spreekuur; stoppen heeft dan veel meer kans van slagen, EN zonder dat u na 2-3 maanden weer begint met de middelen.

2. Wat betreft de noodzaak vantherapietrouw in het algemeen is het belangrijk een onderscheid te maken tussen middelen die u slikt voor een chronische kwaal (bijvoorbeeld hoge bloeddruk of suikerziekte) en middelen die u slikt tegen kortdurende kwalen, zoals bijvoorbeeld pijn na een ongeval of bij de menstruatie. De eerstgenoemde middelen zijn belangrijk om dagelijks te slikken , in het geval van een kortdurende (in medische termen self-limiting) kwaal is het juist belangrijk dat u zo min mogelijk pillen slikt, of althans niet meer dan nodig. U kunt in dat geval ook best een warme kruik nemen, of een massage om te ontspannen etc. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen deze 2 indicaties voor medicijnen. Bij een kuur met antibiotica is heteveneens belangrijk dat u de pillen allemaal slikt, maar minimaal 5 dagen.

3e. Het is ook erg belangrijk informatie over uw geneesmiddel te vragen betreffende werking en bijwerkingen. U kunt hiervoor bij uw apotheek en bij de dokter terecht als u hier niet zeker over bent; of als u er van overtuigd bent dat de bijwerkingen erg slecht voor u zullen zijn.

Laat u vooral niet voorlichten door informatie uit programmaíís als Radar,of de VIVA of Margriet! U kunt er van op aan dat u van apotheker en dokter juiste, eerlijke informatie krijgt.

 

Gardasil, het nieuwe vaccin

Ik krijg regelmatig vragen van ouders, of het wel verstandig is hun 13-16 jarige dochter in te latenenten tegen baarmoederhalskanker. Het gaat om drie prikken met een verzwakt virus, zodat het meisje weerstand opbouwt tegen het HP virus wat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Periodieke uitstrijkjes blijven wel bestaan. Per jaar sterven 200 vrouwen aan deze kankersoort, een ernstige vorm van kanker. Bijwerkingen van de inenting zijn wel bekend, maarzeldzaam. Hoewel het effect op lange termijn niet duidelijk is, adviseer ik toch de inentingen wel te nemen.

 

 

 

Tekstvak: Onderzoek (Eva Gerlach)

Zijn naam is afgeroepen waar hij zat.
Naakt voorgeleid en in wit licht gevoerd wordt hij onder een filter vastgesnoerd.
Inkt merkt zijn huid. Een naald opent een vat,
jodium zet krap 6 liter bloed in brand.
Zijn ogen smelten, op zijn tong ligt as. Niet ademen! Hij ademt niet. Contrast
ontstaat in hem, hij toont zijn binnenkant
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††††† †††††††††††

 


Tot de volgende brief!

 

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats - Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: E. Alting, I. Korthuis enH. van der Laan , assistentes.

††††††††††††††††††††††† I.J. de Vries en T. van Tuijl, huisartsen

H. Visserman, praktijkmanager.

 

PatiŽnten nieuwsbrief april/mei 2009

 

Als het slotkoor van Bachís Mattheus Passie heeft geklonken (Wir setzen uns mit Tršnen nieder) en mijn beukenhaag op de meest beschutte plek met fel groen blad tussen de dorre bladeren begint uit te lopen, begint voor mij de lente. Of althans : de verzuchting dat de koude donkere winter voorbij is en de warmte van de zomer in het vooruitzicht komt.

In deze nieuwsbrief (die al klaar was maar met 1 druk op de knop verdween, dus nu uit mijn geheugen is opgediept) vertel ik u over de komst van de baby van Heleen, onze vakantie, en het onderwerp ADHD en hypersensitiviteit: zou dat iets met elkaar te maken kunnen hebben? Tevens een advies voor het gebruik van het uiterst gezonde lijnzaad.

 

Nieuwe baby

Heleen van der Laan heeft een baby gekregen: een kerngezonde zoon die de naam Djani heeft gekregen. Het gaat prima met moeder en zoon. Op de website kunt u een foto zien van dit nieuwe wondertje. Klik hier om hem te bewonderen. Na de zomervakantie gaat Heleen weer aan het werk. Iris Korthuis, die Heleen vervangt, zal dan weer vertrekken en gaat beginnen met een studie veehouderij op de Hogere Agrarische School in Dronten.

 

Co-assistent

In de maand mei treft u weer 4 weken lang een co-assistent aan in de praktijk. De ene

co-assistent staat nog aan het begin, de andere aan het eind van de stageperiodes als ze meelopen in de huisartsenpraktijk (co-assistenten lopen mee met heel veel specialisten, ook bij de chirurg, huidspecialist etc). In hoeverre de spreekuren zelfstandig gedaan zullen worden door de co-assistent is daarvan afhankelijk. Uw huisarts blijft eindverantwoordelijk en zal ieder consult nabespreken.

Bericht uit de administratie

Kunt u adresveranderingenz.s.m. doorgeven? Als het adres (postcode) niet klopt, geeft dit problemen met uw declaraties. Zoals u weet sturen wij uw declaratiesrechtstreeks naar uw zorgverzekeraar.Vooral verzekerden bij Achmea (studenten, die nog bij hun ouders ingeschreven staan)blijken nogal eens een verkeerd adres (de studentenwoning Groningen) te hebben. Achmea is daarbij in de veronderstelling dat ze nog thuis wonen en wijst declaraties met de postcode in Groningen resoluut af.

 

Vakantie en wel open

Van 25 mei t/m 1 juni is de praktijk gesloten wegens vakantie.

Vrijdag 22 mei (dag na Hemelvaart) is de praktijk geopend.

Bij apotheek Selwerd kunt u dan rechtstreeks uw herhaalmedicatie aanvragen.

Voor andere apotheken vragen wij u op tijd uw herhaalrecepten te bestellen.

 

 

Dokter N. Wichers zal uitsluitend voor spoed waarnemen.

De praktijk van dokter Wichers is aan de Petrus Campersingel, vlakbij het UMCG.

Op ons bandje hoort u verdere bijzonderheden.

U moet altijd eerst bellen met haar praktijk om een afspraak te maken.

 

 

 

Wist u dat

1e.2 % van alle volwassenen ADHD heeft? De diagnose is lastiger te stellen dan bij kinderen. Deze volwassenen hebben net als kinderen met ADHD onder andere concentratiestoornissen.Net als bij kinderen kan , bij de juiste diagnose, ritalin of concerta uitkomst bieden.

2e.†† 1 op de 6 volwassenen en kinderen hoog sensitief genoemd kan worden?

3e.†† er een filmpje is waarbij 2 teams een bal overgooien, en de persoon die er naar kijkt moet tellen hoe vaak dat gebeurt, gebruikt wordt om ADHD aan te tonen?

4e. hoog sensitieve mensen vaker een gevoelige huid hebben; eczeem, allergie, en astma? Daar vertaalt de overgevoeligheid zich in lichamelijk ongemak.

5e. Bij het stijgen der leeftijd de overgevoeligheid lijkt af te nemen? Het kan ook zijn dat ouderen er mee hebben leren omgaan.

 

 


ADHD of hoogsensitief (= hoog gevoelig voor prikkels)?

Een enkele keer komt er een patiŽnt(e) de spreekkamer binnen en zegt: goh wat een lekker geurtje hangt hier, lavendel?Terwijl de hele dag verder er niemand wat van zegt!Het kan zijn dat deze persoon hoogsensitief is, dus snel opmerkt dat er iets bijzonders aan de hand is. Is dit een probleem? Nee, hoogsensitiviteit hoeft geen probleem te zijn, het kan zelfs prettig zijn om als eerste een bepaalde verandering of bijzonderheid op te merken.Bijvoorbeeld bij een brandlucht of in een lastige verkeerssituatie. Het wordt pas een probleem als al die indrukken een zodanige chaos in iemandís hoofd veroorzaken dat het moeilijk wordt op 1 ding te concentreren en een taak af te maken.

Deze tijd van televisie, computerspelletjes, hyves, skype, sms-en , chatten,ook nog twitteren (volgt u het nog? Zelfs minister Verhagen schijnt dit te doen)enzovoorts. Dit moet een ramp zijn voor hoog gevoelige mensen: al die vluchtige contacten en steeds wisselende indrukken. Je weet niet meer waar je je aandacht op moet richten. Autistische mensen (altijd hooggevoelig) trekken zich volledig in zichzelf terug. En ook voor ďgewoneĒ hoog gevoelige mensen kan rust, reinheid en regelmaat (de 3 erren) een oplossing zijn.

 

 

 

Lijnzaad

Lijnzaadolie en versgemalen lijnzaadjes zitten propvol essentiŽle vetzuren (omega 3,6 en 9), goed voor hart en bloedvaten. Ook zitten er veel vezels en laxerende stoffen (gom) in lijnzaad die de darmschoon en in beweging houden en voor een goede darmflora zorgen. Vitamines E, A, B1, B2 en C zitten er eveneens volop in. In een natuurvoedingswinkel kunt u het kopen.

Advies: dagelijks 1 eetlepel lijnzaadolie door de yoghurt, of zo van de lepel. (in het begin niet te veel om aan de smaak te wennen). Dit is ook prima voor babyís met obstipatieproblemen bijvoorbeeld bij flesvoeding. Doe dan enkele druppels door de melk heen.Let op: de olie moet donker bewaard worden.

Of: 1 eetlepel versgemalen lijnzaadjes (u dient hiervoor een eenvoudige koffiemolen aan te schaffen), dat heeft een iets minder uitgesproken smaak dan olie en kan makkelijker bewaard worden.††

Op uw gezondheid!

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

 

 

†††††††† Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats- Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl: ook voor herhaalmedicijnen en vragen!!

Medewerkers: E. Alting, I. Korthuis enH. van der Laan , assistentes.

††††††††††††††††††††††† I.J. de Vries en T. van Tuijl, huisartsen

H. Visserman, praktijkmanager.

 

PatiŽnten nieuwsbrief juni/juli 2009

Toen afgelopen week de praktijkvloeren met veel stof en lawaai werden geschuurd kwam een patiŽnt binnen die vroeg of er een nieuwsbrief voor hem was. Hoog tijd dus om hier voor te gaan zitten:ik was nog niet aan toe gekomen door drukte: de vloeren dus (allemaal geschuurd en opnieuw gelakt intussen) maar meer nog de enquÍte over het landelijk elektronisch patiŽnten dossier. Of ons onderzoek naar uw mening over het L-EPD ook veel stof zal doen opwaaien is de vraag.

Intussen zijn de gegevens van alle 22 deelnemende huisartspraktijken bekend en gepubliceerd. Hartelijk dank voor uw medewerking! 41 % van de patiŽnten uit onze praktijk reageerden! Een betere opkomst dan menig Europese verkiezing, het leeft dus zeker onder de mensen. Meer hierover later in de brief.

 

Grote vakantie

Van 6 juli t/m 26 juli is de praktijk gesloten wegens zomervakantie.

Bij apotheek Selwerd kunt u dan rechtstreeks uw herhaalmedicatie aanvragen.

Voor andere apotheken vragen wij u op tijd uw herhaalrecepten te bestellen.

 

 

Dokter N. Wichers zal uitsluitend voor spoed waarnemen.

De praktijk van dokter Wichers is aan de Petrus Campersingel, vlakbij het UMCG.

Op ons bandje hoort u verdere bijzonderheden.

U moet altijd eerst bellen met haar praktijk om een afspraak te maken.

 

 

Personeel

Heleen van der Laan gaat vanaf 27 juli weer beginnen na haar zwangerschapsverlof.

Iris Korthuis, die Heleen vervangt, zal die week vertrekken en gaat beginnen met een studie veehouderij op de Hogere Agrarische School in Dronten.

Cheryl Rokette gaat meer uren voor de praktijk werken dan ze nu doet. Sommigen van u zullen Cheryl kennen als onze diabetesverpleegkundige, zij controleert en begeleidt een groot aantal van onze diabetespatiŽnten.

 

Ons onderzoek naar uw mening over het L-EPD

Hartverwarmende en solidaire reacties van patiŽnten zoals:

ďfijn dat ook huisartsen tegen het L-EPD zijnĒ (van een ICT deskundige);

ďblij dat ik je brief kreeg, ik heb nooit de brief van het ministerie ontvangen en ik ben er beslist tegenĒ ; (van een chauffeur die in de WAO dreigt te komen)

ďeen goede zaak dat u zo waakt over uw beroepsgeheim en dus onze privacy, hartelijk dank . sterkte en succes met uw actie!Ē (van een jonge zakenman)

ďzelf ben ik niet tegen het L-EPD, maar omdat uw beroepsgeheim dan in gevaar komt zal ik dus hier er tegen stemmen (van een jonge gezonde patiŽnte)

ďde overheid heeft de neiging om van alles over haar burgers vast te leggen en daar doen wij, als het even kan, niet aan meeÖÖÖÖwij schrijven dit omdat het ons goed doet dat onze huisarts ook haar bezwaren heeft tegen het L-EPD en daar actief mee naar buiten komt. Dat waarderen wij zeer. Wij hopen op veel nee-reactiesĒ (van een echtpaar van wie 1 van de echtelieden enkele jaren geleden een zware operatie heeft ondergaan)

 

Intussen is er een persbericht uitgegaan over de uitkomst van het pilotonderzoek. Het is (nog) niet in landelijke kranten terug te vinden maar wel is er in verschillende regionale kranten en omroepen aandacht aan besteed.

 

Wie hebben er aan de pilot meegedaan?22 huisartspraktijken verspreid over het hele land.

Organisatie vanuit het http://www.comite-wake-up.org/;†† bestaande uit 450 verontruste Nederlandse huisartsen.

 

Nu wilt u natuurlijk graag de uitkomst van het onderzoek weten!

Hoeveel patiŽnten zijn in totaal gevraagd in het onderzoek? 53.353 (onze patiŽnten: 1799)

Hoeveel patiŽnten hebben gereageerd?(20.040, bij ons 744)

ďopkomstĒ gemiddeld 38 % (bij ons ruim 41%)

In alle andere praktijken die meededen zijn de cijfers ongeveer gelijk uitgekomen.

Bij ons:

Hoeveel zeiden nee tegen het L-EPD? 94,8 % (705 patiŽnten)

Hoeveel zeiden ja tegen het L-EPD? 4,9 % (37 patiŽnten)

Hoeveel mensen twijfelden? 0,3%(2 patiŽnten)

 

Zoals u al hebt begrepen zijn we vanuit de praktijk tegen invoering van het L-EPD, samen met minstens 450 andere huisartsen in Nederland. De wet om dit in te voeren moet nog door de eerste kamer worden goedgekeurd. Als dit niet gebeurt, is er niets aan de hand. Gebeurt dit wel, en komt er een landelijk dossier, dan doen we het volgende:

Al diegenen die ďjaĒhebben gezegd zullen wij aansluiten op het L-EPD zodat hun medische gegevens door andere hulpverleners kunnen worden ingezien.

Al diegenen die ďneeĒ hebben gezegd, zullen wij niet aansluiten.

Een probleem zijn nog de patiŽnten die niet hebben gereageerd; het kan natuurlijk zijn dat de wet me gaat verplichten die mensen wel aan te sluiten. Dat is dus nog even afwachten.

U kunt ten alle tijden uw ďneeĒ in een ďjaĒ veranderen, of andersom.

Als de wet er komt, zal ik alle nieuwe ingeschreven patiŽnten gaan vragen of ze in het landelijk dossier willen, zodat daar geen misverstand over kan bestaan.

 

Wij wijzen u er nogmaals op dat het in onze praktijk mogelijk is uw dossier op een beveiligde datastick of pasje mee te krijgen. U kunt deze op elk moment laten updaten.

Dit is slechts zinvol voor een beperkt aantal patiŽnten (denk aan veel medicatie, allergieŽn, pacemaker, jehovagetuige). Dit kan bijvoorbeeldin de vorm van een sleutel voor aan uw sleutelhanger. Gezien de beveiliging, geeftkwijtraken geen gevaar.

 

We stemmen weer met rood potlood omdat de stemcomputer niet betrouwbaar is. Is geheimhouding van de medische gegevens van heel Nederland niet minstens zo belangrijk?
Dacht U, minister Klink, dat ťťn gekoppeld landelijk EPD systeem niet veel makkelijker te kraken was dan honderden niet aan elkaar gekoppelde stemcomputers?

De meeste Nederlandse artsen zouden zelf nooit als patiŽnt geregistreerd willen staan in het Elektronisch PatiŽntendossier (EPD). Zij willen onder geen enkele voorwaarde dat hun medische gegevens onder ogen van andere artsen zouden komen.

(beiden van de site van de Vrije huisarts overgenomen)

 

Een hele fijne, warme zomervakantie gewenst aan alle patiŽnten, van het team van de Pleisterplaats!

††††††††††††††††††††††††††† ††

 

 

†††††††††††††††† Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats-Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl

Medewerkers:

I.J. de Vries, huisarts.

E. Alting enH. van der Laan , doktersassistentes.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige.

H. Visserman, praktijkmanager.

 

PatiŽnten nieuwsbrief augustus 2009

Wenste ik u in de vorige nieuwsbrief nog een zonnige zomervakantie, blijkt deze intussen wat wisselvallig te verlopen. Op de campings in Duitsland en Frankrijk waar wij enkele weken verbleven wisselden zich stortbuien af met warm en zelfs broeierig weer. Maar ja, gelukkig kun je de toekomst niet voorspellen en het weer alleen maar nemen zoals het gepresenteerd wordt. Andere zaken kun je wel proberen zelf wat in de hand te houden, zoals het voorkomen van besmetting met de Mexicaanse griep en het laag houden van de bloedsuikers bij suikerzieken.

Personeel

-Heleen van der Laan is weer met werken begonnen na haar zwangerschapsverlof. Haar zoon Djani is inmiddels alweer ruim 4 maanden oud en ontwikkelt zich voorspoedig.

-Inmiddels hebben wij afscheid genomen van Iris Korthuis die komend studiejaar begint met de opleiding tot diŽtiste aan de Hanzehogeschool. Zij heeft op prima wijze Heleen vervangen 4 maanden lang.

-Mevrouw van Tuijl gaat zich na deze zomer volledig richten op de alternatieve geneeskunde. Zij heeft enige tijd geleden een eigen alternatieve praktijk gestart en is met een aantal andere genezers gaan samenwerken. Zij neemt via deze wijze afscheid van de patiŽnten die de 1 Ĺ jaar dat zij parttime werkzaam was voor de Pleisterplaats, haar spreekuur bezocht hebben.

-Mevrouw Cheryl Rokette zal voor velen geen onbekende zijn: op gezette tijden nodigde zij reeds patiŽnten uit voor haar diabetesspreekuur. Zij gaat nu elke dinsdag voor de Pleisterplaats werken en gaat behalve de diabeteszorg ook de zorg voor een aantal chronisch zieke patiŽnten op zich nemen. Indien u vragen hebt kunt u dinsdagmorgen een afspraak met haar maken via onze balie; ook kunt u dinsdagmiddag langskomen, Cheryl zit dan zelf achter de balie.

 

Diabetes Mellitus(= honingzoete doorloop) =Suikerziekte.

Waar komt de naam Diabetes Mellitus vandaan?

100 jaar geleden, voordat dokters allerlei laboratoriumonderzoeken ter beschikking hadden, werd de urine van de zieke geproefd: smaakte deze zoet dan had de patiŽnt honingzoete doorloop. Behalve proeven keek men in die tijd ook naar urine: deze hoort helder te zijn. Troebel was niet goed, dan zaten er ontstekingscellen in of eiwit. In al deze gevallen was er dus iets mis: zoete smaak, troebel uiterlijk. Zoete smaak betekende suiker, en troebel betekende urineweginfectie of slechte nieren. Tegenwoordig hebben we teststrookjes hiervoor.

Hoe erg de suikerziektewerkelijk is, moet een bloedonderzoek nog wel uitwijzen.

Wie hebben grotere kans om suikerziekte te krijgen?

Ten eerste komt het vaker voor bij bepaalde bevolkingsgroepen (bv. Hindoestanen; en in bepaalde families, er is een erfelijke factor), maar ook bij vrouwen die in zwangerschap een te hoge suikerwaarde hadden en bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

De belangrijkste oorzaakvoor suikerziekte bij volwassenen en kinderen is echter overgewicht en een tekort aan lichaamsbeweging

Wat is het gevaar van te hoge suikerwaardes in het bloed?

Langdurig te hoge bloedsuikerwaardes heeft een slechte invloed op de bloedvaten.

Hierbij onderscheiden we de kleine en de grote bloedvaten. De kleine bloedvaten betreft die in bijvoorbeeld het oog, wat slechtziendheid kan veroorzaken of van de nieren, wat verlies van nierfunctie (te zien aan eiwit in de urine) kan veroorzaken. Bij problemen met de grote bloedvaten moet u denken aan ďdichtslibbenĒ van de kransslagaderen waardoor een hartaanval kan ontstaan en hierdoor een slechtere werking van de hartspier, ofzelfs met dodelijke afloop.

Waar gaat de diabeteszorg op de Pleisterplaats uit bestaan?

- we gaan in oktober screenen op bloedsuikerwaardes. Wij zullen hiertoe patiŽnten benaderen. Indien u denkt overgewicht te hebben of er komt suikerziekte in de familie voor dan raden wij u aan zelf het initiatief te nemen en een afspraak te maken voor het screeningsspreekuur.

-voor diegenen die een te hoog suikergehalte hebben bieden we, net zoals voor de patiŽnten die er nu al gebruik van maken, 3 maandelijkse controles aan op de praktijk. Daar dragen wij zorg voor het bepalen en registreren van uw bloedsuiker, bloeddruk, cholesterol en gewicht . Uw voeten zullen wij ook controleren.

-we kunnen zowel met pillen als met insuline behandelen.

-uw behandeling en begeleiding is een samenwerking tussen de dokter, assistente en praktijkverpleegkundige.

-omdat het anders voor ons ďdweilen met de kraan openĒ is, verwachten we wel van u dat u uw uiterste best doet om met roken te stoppen.

 

Mexicaanse griep (H1N1) ?

Gehuld in schort met lange mouwen, mondkapje en speciale handschoenen moest uw dokter een aantal dagen geleden in de vroege ochtend een kweek van neus en keel afnemen bij een zieke jonge vrouw (keelpijn, 38.4 koorts) die in contact was geweest met een naast familielid met bewezen Mexicaanse griep. Gelukkig was de kweek negatief en kon zij met het gebruik van Tamiflu (geneesmiddel tegen griepvirus) stoppen.Eigenlijk is alleen familiecontact een reden voor verder onderzoek. En dan alleen als iemand temperatuur heeft boven de 38 graden, en keelpijn heeft of moet hoesten.Uiteraard hebben ook mensen die uit een gebied terugkomen waar veel Mexicaanse griep is, hogere kans op besmetting.Kijk hiervoor op: www.rivm.nl of contacteer uw GGD hierover. (tel. 050-4674000).

Behandeling geschiedt alleen als een kweek positief is. Er zijn slechts enkelen die zonder uitslag van de kweek alvast behandeld moeten worden: mensen die ziek worden en heel intensief in contact zijn geweest met iemand die bewezen Mexicaanse griep (zoals het genoemde voorbeeld) heeft en zieke mensen die zelf een immuun stoornis hebben, zoals bij AIDS. In alle andere gevallen wachten we de kweekuitslag af.

Waarom zo terughoudend zult u zich afvragen? Dit heeft te maken met zeer snelle resistentievorming van virussen. Het blijkt dat nu al gevallen van resistentie bekend zijn tegen het H1N1 virus.Dit relatief onschuldige virus kan dus snel veranderen in een agressieve vorm als we te veel virusremmers voorschrijven.

U zult na dit verhaal hopelijk begrijpen dat het preventief gebruiken van Tamiflu helemaal uit den boze is.

Overigens zijn de wat ouderen (geboren voor 1957) al een beetje beschermd tegen H1N1 omdat in 1957 een iets vergelijkbaar virus in Nederland rond ging.

In een volgende brief zal ik u over de vaccinatiecampagne vertellen, hier is nu nog onvoldoende over bekend.

 

Een kleine anekdote uit het boek Alfred and Emily van Nobelprijswinnares Doris Lessing:

ďIlnesses defeated him and he was begging: ďyou put an old dog out of its misery, why not me?Ē

In de 1ste wereldoorlog was haar vader Alfred in de loopgraven in BelgiŽ een been kwijt geraakt zodat hij een houten been had. Door suikerziekte die hij rond 1930 kreeg werd hij zo mager dat hij de stomp moest opvullen met wol. Insuline was er wel maar de manier van toedienen niet erg subtiel. De laatste vier jaren van zijn leven werd hij verpleegd door haar moeder Emily, zijn organen begaven het 1 voor 1.

Zo kort geleden dus was er nauwelijks behandeling voor suikerziekte voor handen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tot de volgende brief

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats-Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl

Medewerkers:

I.J. de Vries, huisarts.

E. Alting enH. van der Laan , doktersassistentes.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige.

H. Visserman, praktijkmanager.

 

PatiŽnten nieuwsbrief september/oktober 2009

 

In deze brief bericht over de griepvaccinaties waarbij helaas bij het per perse gaan van deze brief nog veel onduidelijk is over de vaccinaties tegen de nieuwe influenza A.

Verder een introductie geschreven door Cheryl Rokette die 1 september als praktijkverpleegkundige in de praktijk is begonnen en de ďwist u datĒ rubriek.

 

Personeel

Mevrouw Cheryl Rokette stelt zich aan u voor:

 

Dr. de Vries heeft gevraagd om een introductie te schrijven voor de nieuwsbrief de Pleisterplaats. Ik ben Cheryl Rokette en ik heb voor Thuiszorg Groningen gewerkt als verpleegkundige in de wijk en als praktijkverpleegkundige. Een praktijkverpleegkundige mag bepaalde taken van de huisarts overnemen. De huisarts blijfteindverantwoordelijk voor de organisatie van de zorg. Ik mag taken uitvoeren op het gebied van diabetes, astma-copd en hartfalen. Hierin geef ik voorlichting, educatie en instructies betreffende de bovenstaande ziektebeelden. Bij de Pleisterplaats ga ik nu wederom de diabeteszorg en een aantal chronische zieken op mij nemen. Ik ben op dinsdag werkzaam bij dr. de Vries, smiddags zit ik bij de balie.

Zelf ben ik geboren in Suriname en heb daar gewoond tot mijn 9de. Wij woonden in een houten huis. Achter ons huis was een groot jungle gebied. Veel ongedierte te zien, als slangen, kaimans op ons erf. Het was elke dag een avontuur en natuurlijk werd je zeer alert. Je moest echt uitkijken om niet gebeten te worden door een slang. Het is een prachtig en rijk land wat de natuur betreft. De rust die zů'n land uitstraalt, de geur van verbrand hout doet me denken aan een leven in een paradijs.  Je kunt wel raden wat mijn hobby's zijn, wandelen in de natuur. Verder fiets ik graag en hou van Frankrijk als mijn vakantieland.

 

Influenza A (H1N1) pandemie en vaccinatie

Intussen is het de meeste mensen wel bekend dat de ernst van hetH1N1 griepvirus meevalt voor gezonde mensen. Op basisschool de Wegwijzer bijvoorbeeld hebben al veel kinderen en leerkrachten deze griep gehad en zijn daar allemaalprima van hersteld. De meeste waren3 tot 5 dagen ziek.Er zijn dan ook geen speciale richtlijnen aan te bevelen: sterker nog: het is een stuk beter de griep in het beginstadium te krijgen dan op een later tijdstip wanneer het virus de kans heeft gekregen zich te veranderen in een veel akeliger soort. Dus beste patiŽnten: uw huisarts adviseert u , althans wanneer u goed gezond bent, vooral geen handen te wassen en er juist voor te zorgen dat u in deze tijd besmet raakt. Dit geldt uiteraard niet voor zwangeren, mensen met een chronische ziekte of verminderde weerstand anderszins: die worden wel geadviseerd zich te laten inenten tegen de nieuwe influenza A, net zoals voor de gewone griep.De pandemie is nog niet erg uitgebreid momenteel. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat dit kleine golfje weer ophoudt binnenkort en na een aantal maanden er een nieuwe , grotere golf begint waarbij veel meer mensen besmet raken. Tegen de Mexicaanse griep gaan wij vanaf eind november inenten. Er moet namelijk minimaal 2 weken tussen beide inentingen (of de eerste is gelijk met de gewone griep ) zitten en er is nog veel onduidelijkheid of het vaccin op tijd geleverd kan worden. Nog weer 3 weken later prikken we voor de tweede maal.

In de brief van augustus vindt u nog meer informatie over de Mexicaanse griep, zie ookwww.rivm.nl of contacteer de GGD hierover op telefoonnummer 050-4674000.

 

 

 

 

JAARLIJKSE GRIEPVACCINATIES

DINSDAG 3 EN WOENSDAG 4 NOVEMBER 2009

TUSSEN 1400 EN 1600 UUR.

DINSDAG 3 NOVEMBER ZULLEN WIJ EVENEENS IN HUIZE PATRIMONIUM VACCINEREN VOOR DE BEWONERS VAN HET HUIS, LOCATIE IN ONZE PRAKTIJKRUIMTE OP DE BEGANE GROND.

 

 

VACCINATIE TEGEN DE NIEUWE INFLUENZA A

Zal plaats vinden in de maand november/december

 

Wij raden alle patiŽnten uit de risicogroepen aan voor de prikken te komen!

U ontvangt een persoonlijke uitnodiging voor al deze data.

 

Wist u dat

-Zowel in Groningen (UMCG) als Amsterdam (Vrije Universiteit) studies gaande zijn over de late gevolgen van de behandeling (bestraling en chemotherapie) van kinderkanker? In Amsterdam is een arts onlangs gepromoveerd met geld van het Lance Armstrongfonds (de wielrenner had immers op jonge leeftijd teelbalkanker) . Je kunt namelijk op latere leeftijd alsnog kanker krijgen, maar dan ten gevolge van de eerdere behandeling.

-Er eveneens onderzoek gaande is , dit keer in de VS, over prostaatkanker? Het is mogelijk ( en dat wordt onderzocht) , net als bij baarmoederhalskanker, dat hierbij een virus is betrokken. Als dat zo blijkt te zijn zal vaccinatie mogelijk zijn in de toekomst.

-Ook in Groningen (UMCG) een gen (dit is een plekje in het erfelijk materiaal dat een bepaalde eigenschap voortbrengt)is ontdekt dat staat voor overgevoeligheid van de luchtwegen? Ook zoín ontdekking kan weer onderzoek naar een nieuwe behandeling voortbrengen. Het zou ook betekenen dat de theorie dat het beter is met veel virussen in aanraking te komen en later minder overgevoelig te worden, op losse schroeven komt te staan.

-Er in BelgiŽ en Duitsland met 1 prik tegen de influenza A wordt gevaccineerd? Dit, omdat er een ander soort vaccin wordt gebruikt.

-We het leuk vinden als u zelf een bijdrage levert aan deze nieuwsbrief? Ditkan in de vorm van een gedicht, mop, mededeling, noem maar op. Hebt u iets waarvan u denkt dat het aardig is dit met anderen te delen, dan kunt u dit bij de dokter of assistente inleveren.

 

 

Steen (M. Vasalis)

Verdriet kit al mijn krachten samen,

zodat ik roerloos wordt als steen

Mijn hele wezen wordt materie,

een ondoordringbaar star mysterie,

o sla de rots, opdat ik ween.

 

Tot de volgende brief!

 

 

 

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats-Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl

tel. 050 5730483

Medewerkers:

I.J. de Vries, huisarts.

E. Alting enH. van der Laan , doktersassistentes.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige.

H. Visserman, praktijkmanager.

 

PatiŽnten nieuwsbrief november 2009

 

Het lijkt wel of het medische maar ook het gewone ďnieuwsĒ alleen nog maar over de Mexicaanse griep gaat, die zou om zich heen grijpen enzovoorts. Al vier doden in een week.. Niet leuk natuurlijk maar van een pandemie is nog steeds geen sprake. Blijft u hier a.u.b. gewoon rustig onder. Leest u vooral ook onze informatie op de poster die in de wachtkamer en buitendeur hangten op de website te lezen valt. Dus: U heeft geen uitnodiging gehad voor de prikken en wel een indicatie? Zoals bijvoorbeeld geldt voor mantelzorgers of vrouwen die vier maandenof meer zwanger zijn?Dan neemt u contact op met de assistente. In deze brief ook de aankondiging van ons suiker-screenings-spreekuur op 8 december.

 

Personeel en vakantie dokter de Vries

Tijdens het geven van de Mexicaanse griepprikken op 24 en 25 november zult u wat ďhulpĒ krachten aantreffen in de praktijk. Dokter de Vries is afwezig van 8 tot 22 november; de praktijk is gewoon geopend, de eerste week alleen voor spoed; dokter Wichers zal voor dringende zaken waarnemen. De tweede week zal dokter Talens spreekuur doen in onze praktijk aan de Berkenlaan.

 

En dan het andere nieuws:

 

Wist u dat

1e.het wetsvoorstel voor het landelijk elektronisch patiŽnten dossier inmiddels onderzocht wordt door een commissie uit de Eerste Kamer? In december zijn er bijeenkomsten om onderzoeksresultaten te bespreken en te bediscussiŽren. De nieuwe betalingsstructuur voor huisartsen vanaf 2010 is afhankelijk van de invoering van het L-EPD. Helaas komen uw medische gegevens dan wel min of meer op straat te liggen. U kunt zelf nog brieven schrijven aan leden van de Eerste Kamer met de vraag om vooral in te zetten op het beschermen van uw privacy ten aanzien van uw medisch dossier. (voor adressen zie de website van de Eerste Kamer). U kunt de brief richten aan een lid van de onderzoekscommissie. Zolang de wet niet is aangenomen door de Eerste Kamer (de Tweede Kamer heeft de wet al wel aangenomen) kan het allemaal niet doorgaan, dus het is zeker de moeite waard als u het belangrijk vindt.

2e. het al mogelijk is voor alle artsen, en ook voor verpleegkundigen van de ziekenhuizen inzage te hebben in uw uitslagen bij het laboratorium die door de huisarts (in vertrouwen met de patiŽnt!) zijn aangevraagd? Huisartsen zijn hier zelf niet in gekend!

3e. de WHO besloten heeft dat 1 prik voor de Mexicaanse griep voldoende is? Minister Klink heeft dit nog niet beaamd. In Duitsland gaat men wel met 1 prik vaccineren.

4e. Onze praktijk verwacht dat onze patiŽnten geen gebruik (gaan) maken van de internet apotheken?Wij krijgen van deze apotheken slechte terugkoppeling en hebben geen overleg met hen. Omdat we deze zaken in de Pleisterplaats erg belangrijk vinden hebben we besloten alleen zaken te blijven doen met de ons bekende gevestigde apotheken.

 

 

Ketenzorg, het nieuwe woord in de gezondheidszorg

Er gaat van alles veranderen in 2010 in de huisartsenzorg. De allergrootste verandering is de beoogde invoering van de ketenzorg. Ik kan me voorstellen dat u niet weet wat dit is. Nu is het geval dat ook de huisarts het zelf nog steeds niet exact weet.

Maar het idee is het volgende:Er komen steeds meer chronisch zieken in Nederland, wat deels te maken heeft met de vergrijzing, maar ook door toenemend overgewicht en roken. Dat veroorzaakt aandoeningen zoalssuikerziekte, chronische longziekten enhart en vaatziekten.

De koers van de regering is ďmarktwerking in de zorgĒ. Een gevolg zie je bij thuiszorg: grote organisaties waarbij de topbestuursleden een riant salaris beuren en de werkers ten gevolge van wanbeleid worden moeten ontslagen. Daarna worden een aantal van hen weer aangenomen tegen een lager salaris en/of slechtere arbeidsvoorwaarden.Ook worden apotheken gekort en gedwongen goedkopere medicijnen in te kopen, soms van mindere kwaliteit. Beide voorbeelden zijn niet bevorderlijk voor de kwaliteit van uw zorg.

 

Wat betreft de ontwikkeling van de ketenzorg gaat het om het volgende idee: Voor een bepaalde aandoening,zoals hierboven genoemd, houdt de huisarts de regie. De huisarts betaalt uit een budget dat van de zorgverzekeraar komt, iedereen die nodig is voor die zorg. De huisarts is als het ware aannemer en de andere disciplines worden aangestuurd vanuit de huisartspraktijk.

Voorbeeld : in onze praktijk (de Pleisterplaats) speuren we alle patiŽnten met diabetes op. Dat zijn er bij ons tot nog toe ( bekend) ongeveer 80 personen. In de huidige situatie worden een aantal patiŽnten begeleid door de internist, een aantal door de diabetesdienst, een aantal worden alleen geprikt door de diabetesdienst en behandeld door de huisarts en een aantal laat zich helemaal niet controleren.

De bedoeling is nu dat we al deze mensen uitnodigen en zelf gaan controleren en adviseren (pillen of insuline maakt niets uit). We hebben een contract met een oogarts (voor de jaarlijkse netvliescontroles) , een diŽtist, een cardioloog (voor de hartfilmpjes) en een pedicure .

Wat deze chronische ziekte betreft bent u bij de Pleisterplaats aan het goede adres, wij hebben immers een praktijkverpleegkundige in dienst die zich volledig kan wijden aan de zorg voor uw chronische ziekte.Hierdoor hopen we de kwaliteit te kunnen waarborgen.Ik zal u zo goed mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen voor zo ver dat voor u konsekwenties heeft.†† Indien u meer informatiewenstkunt u contact opnemen met de praktijk.

 

Dinsdag 8 december tussen 1400 en 1500 uur kunt u langs komen om uw bloedsuiker te laten meten; dit is alleen bedoeld voor mensen meteen zogenaamd risicoprofiel. In elk geval bent u 45 jaar of ouder en hebt u een buikomvang boven 102 cm (man)of boven 88 cm (vrouw). Voor mensen van Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst geldt dit boven 35 jaar, onafhankelijk van de buikomvang. Vrouwen die tijdens de zwangerschap hoge suikers hadden kunnen ook langskomen.U kunt zonder afspraak hiervoor langskomen bij onze diabetesverpleegkundige. Een ander tijdstip kan op afspraak.

 

Gedicht van Neeltje Maria Min††††††††††††††††††††††††††††††††††††


Mijn moeder is mijn naam vergeten,

mijn kind weet nog niet hoe ik heet.

 

Hoe moet ik mij geborgen weten?

Noem mij, bevestig mijn bestaan,

laat mijn naam zijn als een keten.

 

Noem mij, noem mij, spreek mij aan,

o, noem mij bij mijn diepste naam.

Voor wie ik liefheb wil ik heten.

 

tot de volgende brief!†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

Huisartsenpraktijk de Pleisterplaats-Berkenlaan 131

www.de-pleisterplaats.nl

tel. 050 5730483

Medewerkers:

I.J. de Vries, huisarts.

E. Alting enH. van der Laan , doktersassistentes.

C. Rokette, praktijkverpleegkundige.

H. Visserman, praktijkmanager.

 

PatiŽnten nieuwsbrief december 2009

 

In deze nieuwsbrief wil ik wat vertellen over functionele klachten. Wat bedoelt de dokter hier mee en aan wat voor ziektebeelden moet je dan denken. Daarnaast nog wat nieuws over de laatste griepronde, de internetapotheek en openingstijden tijdens de feestdagen. Ik eindig deze keer met een recept voor pepernoten.

 

Personeel

Geen veranderingen in de personele bezetting. Wel krijgen we in januari een nieuwe co-assistent, Jacob Bosma, die zijn artsenopleiding volgt aan de VU in Amsterdam. Zoals u weet is een co-assistent eenjonge dokter die bijna klaar is met de artsenopleiding. Jacob Bosmazal 6 weken in de praktijk aanwezig zijn en deels zelfstandig spreekuur doen. De eindverantwoordelijkheid ligt bij dokter de Vries.

 

Vakantie

28 t/m 31 december is de praktijk gesloten. Spoedwaarneming door

dokter N. Wichers aan de Petrus Campersingel. Op ons bandje hoort u de bijzonderheden

 

 

Functionele klachten

Vaakzult u de dokter horen zeggen dat de oorzaak van uw klachten hoogstwaarschijnlijk niet verklaarbaar zijn door een afwijking in uw lichaam, maar komen door een storing in de functie van een bepaald orgaan. Dan zit dat orgaan prima in elkaar maar is er een probleem in de sturing van dat orgaan. Dat betekent niet dat er niets aan de hand is, ook de zogenaamde functionele klachten kunnen uiterst hinderlijk zijn. Het is echter wel van belang deze te onderscheiden van echt aantoonbare afwijkingen.Vaak zijn functionele klachten een terugkerend probleem.

Een voorbeeld: Een orgaan dat functionele klachten kan veroorzaken is de darm: dat noemen we hetprikkelbare darm syndroom (PDS) , ook wel genoemd spastisch colon of irritable bowel syndrome (IBS)op zijn Engels. PatiŽnten die hier last van hebben, weten dat ze veel buikpijnkunnen hebben hierdoor, en ook dat psychische overbelasting de lasten kan verergeren.Dielastenbestaan behalve uit buikpijn, meestal uit diarree afgewisseld met verstopping. Ook kan er wat slijm bij de ontlasting voorkomen. Echter, er mag nooit bloed bij zijn en de patiŽnt mag geen koorts hebben. De klachten zijn wisselend aanwezig. Soms kan het hele periodes goed gaan, en vervolgens weer de kop op steken bijvoorbeeld bij stress maar ook wel eens zonder duidelijke oorzaak. Sommige patiŽnten met PDS hebben al diverse onderzoeken gehad naar afwijkingen in de darm, maar met de klachten zoals ik zojuist omsomde is dat eigenlijk niet nodig.

De behandeling van PDS bestaat uit het nemen van psyliumvezels, die u als geneesmiddel kunt innemen maar die ook aanwezig zijn in groente en fruit. Vezelrijk eten is de beste behandeling, maar er zijn ook patiŽnten met IBS die juist weinig vezels moeten eten.

Tweede voorbeeld van een functionele klacht: hoofdpijn. Ook deze klacht komt vaak voor en wordt zelden veroorzaakt door een afwijking in de hersenen. In ruim 99% van de gevallen van hoofdpijn betreft dit een functionele klacht en heeft verder onderzoek geen zin. Er is sprake van overprikkeling (bijvoorbeeld door stress, overwerktheid, zorgen) van de hersenen waardoor de hersenen als het ware om rust vragen. Ook migraine is een functionele klacht: anatomisch gezien is alles prima in orde in het hoofd, maar de bloedvaten worden wat wijder waardoor erge hoofdpijn en misselijkheid ontstaat. Ook migraine komt door overprikkeling: het antwoord van uw lichaam is dan de vraag om rust: geen licht, geen geluid.

De behandeling van hoofdpijn en migraine bestaat verder uit het nemen van pijnstillers en vaak ook uit massage van de nekspieren.

 

Wist u dat

1e. de prik voor jonge meisjes tegen HPV/baarmoederhalskanker veilig is gebleken? De 40% van de jonge meisjes die ingeŽnt zijn hiermee hebben weinig bijwerkingen vertoond.

2e. u gevraagd wordt eventuele bijwerkingen van de mexicaanse griepprik te melden.

3e. wij u verzoeken geen gebruik te maken van de internet apotheek gezien de slechte dienstverlening door deze apotheek.

 

Griepvaccinaties

Op de tweede prikmiddag voor de Mexicaanse griep waren we na een uur door het vaccin heen. Intussen hebben we al weer nieuw vaccin en kunnen diegenen die nog een prik moeten halen, langskomen. U kunt dan gewoon voor de tweede ronde op 15 en 16 december langskomen voor de tweede prik.

Dinsdag 8 december tussen 1400 en 1500 uur kunt u langs komen om uw bloedsuiker te laten meten; dit is alleen bedoeld voor mensen meteen zogenaamd risicoprofiel. In elk geval bent u 45 jaar of ouder en hebt u een buikomvang boven 102 cm (man)of boven 88 cm (vrouw). Voor mensen van Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst geldt dit boven 35 jaar, onafhankelijk van de buikomvang. Vrouwen die tijdens de zwangerschap hoge suikers hadden kunnen ook langskomen.U kunt zonder afspraak hiervoor langskomen bij onze diabetesverpleegkundige. Een ander tijdstip kan op afspraak.

 

Recept voor kruidnootjes : leuk om te doen met de (klein)kinderen!

250 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram boter, 125 gram basterdsuiker, 2-3 eetlepels melk, 2 theelepels speculaaskruiden. Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter en doe alle ingrediŽnten in een kom. Kneed ze tot een grote bal en laat de (klein)kinderen er kleine balletjes van draaien.Leg deze op een ingevette bakplaat en druk ze een beetje plat. Zorg voor voldoende afstand tussen de balletjes want ze rijzen nog.

In ongeveer 15 minuten zijn ze klaar. Eet smakelijk!

 

Namens het team van de Pleisterplaats wens ik u fijne feestdagen en een gezond 2010!††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† tot de volgende brief!

 

 

 

 

†††††††